跳至

首頁

尾頁

大宅

出濕疹,點算好?

盈盈下巴同條頸又紅又痕,連身都有少少水疱.已經一個星期,試過用qv濕疹cream,但係唔work,今日終於去睇e生,e生比咗d藥膏,係有少少類固醇,但係好番都有機會番發,我想問有冇人有此經驗,可以用邊隻牌子產品可以避免覆發?

pooh2005

侯爵府

好媽媽勳章

Re: 出濕疹,點算好?

我屋企正正有兩個山區兒童,等我試o下答你呢個濕疹問題。 :-p

試過用qv濕疹cream,但係唔work
>> QV, Oilatum 等產品只係一d特閨o既護膚cream,本身係冇醫治作用o既;當皮膚及水份時,可減低濕疹復發機會及復發時o既嚴重程度。

可以用邊隻牌子產品可以避免覆發
>> 但凡天氣轉、多塵o既地方、食左致敏食物...等,濕疹就好易番發,不過當小朋友長大d,體質好d,出濕疹次數就會越來越少。我就鍾意用Oilatum,每晚沖涼都會用佢隻bath oil加落水,沖完涼就再用佢隻cream,另外每日用淮山煲米水開奶,雖然濕疹依然間歇地出現,但比未長期調理前好左好多喇!

§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

大宅

我仔都係,多得子嚴媽教路。
我仔都係無端端起濕疹,不過只在背部。
我用QV wash沖涼,效果不錯,之後用QVcream。
不過,我仔仔的問題不是太嚴重,沒有起泡等問題。
醫生話空氣差會影響到,我仔每日穿梭觀塘,我估頂到現在才出,都算好啦。
你先不要擔心,我明你的心情,我都擔心,不過,好快過。
小朋友大些會好的了,我仔仔現在我仔仔又無事了,放心過一排可能又好些。
我仔遲下可能又發,平常心啦。

大宅

gu, tsznok,

thanks for your information, 我覺得囡囡可能轉奶粉敏感,由2星期前轉a+2, 緊住每日肚痾3-4次,起初以前食錯嘢,到了第三日先o念可能係奶粉,結果3日唔食奶,又冇事,但o念番起好似開始有紅疹,但唔多,o個時以為佢熱出汗. 後來食森永又冇問題,但今日試用森永+ a+2奶粉,結果又出事,又痾,紅疹多咗,所以我認為係食奶粉敏感. 可惜收到你哋回應前我買咗瑞士寶寶bath, cream. 唔知好唔好呢?

pooh2005

首頁

尾頁

跳至