論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我個工人買手提電腦!

我個工人岩岩來左1年,平時都好乖,肯學煮野,家務都ok,可能我要求唔高 但求屋企有餐飯,唔會太亂就得啦 :lol: 佢星期五六日放假,我去左朋友屋企住左兩日,佢都有電話通知我返左屋企 今日返來佢既然攞部手提電腦俾女女睇 嚇得我即刻問佢幾錢既 佢回答係二手機三仟幾 :lol: 平時我已經唔準佢出手機啦 佢既然出手提電腦
為左佢繼續專心做野,平時夜晚做完家務,我會借女女的手機俾佢傾一個鍾電話(佢自己電話卞) 平衡下佢冇出手機的心理 但今次買部電腦返來哦
唯有問佢買電腦有冇收據,佢攞左張冇公司名的收據,只有佢的英文名同銀碼咋 我即時同佢講好危險可能係賊物,驚佢氾法 :-| 叫佢唔好放係我屋企,叫佢諗方法放係第二度地方 :lol: 總之我屋企唔可以放來路不明的東西

珍珠宮

Re: 我個工人買手提電腦!

你其實驚乜嘢?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

伯爵府

緊係驚佢挂住上網唔做野啦 亞女返全日,我d返晒工,屋企又唔大,家務係有限公司咋 佢買平電腦係佢的事,我當然唔會理佢啦 我連手機都唔俾出,點會俾佢出電腦啊
以前佢已經問我想用屋企電腦上網 僱佣中心驚佢心散啊 所以拒絕左佢,點知佢自己買部返來
SandraLo 寫道:
你其實驚乜嘢?

洋房

妳個工人是否bun bun呢?佢地學歷高,會懂用手提電腦與外界聯絡,最緊要唔好比佢上到網,如果唔係 send d 情慾 email or 上網識d 唔3唔4 人,比起只用電話還害怕!!!

伯爵府

佢確實係賓賓,幾年青靚女嫁 我都知佢放假去上網,聽講上網識左個男仔, 平時放假就去上網聯絡 :lol:
PPKWOK 寫道:
妳個工人是否bun bun呢?佢地學歷高,會懂用手提電腦與外界聯絡,最緊要唔好比佢上到網,如果唔係 send d 情慾 email or 上網識d 唔3唔4 人,比起只用電話還害怕!!!

大宅

好難想象工人有手提電腦

伯爵府

:lol: :lol: 仲富貴過我
cocobean225 寫道:

好難想象工人有手提電腦

珍珠宮

我覺得你冇得驚過喎!呢D係私人嘢,你禁唔到,佢平日唔做,放假做你都管唔到咁多,如果你真係咁驚,就只能炒咗佢!
如果我係僱主,我會睇番佢日間要做嘅嘢有冇交足,有的話,我好難制止佢嘅「嗜好」,若佢啲工作做得唔足,你懷疑佢打機唔做嘢至可以有所要求,而家重要的,反而係唔好俾囡囡見到佢用機,除咗對眼腈唔好之外,內容亦可能直接或間接對小朋友有影響!小朋友用機要有父母响度guide住!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

伯爵府

佢放假我緊係唔管佢啦 :lol: 問題係黎次買電腦放屋企,下次唔知又會買咩返來 屋企的電腦佢唔會用嫁 因為佢開機上網我係公司即刻知道,佢以前試過俾我發現左,佢就唔敢啦 :lol:
佢已經答應明天運走電腦啦
SandraLo 寫道:
我覺得你冇得驚過喎!呢D係私人嘢,你禁唔到,佢平日唔做,放假做你都管唔到咁多,如果你真係咁驚,就只能炒咗佢!
如果我係僱主,我會睇番佢日間要做嘅嘢有冇交足,有的話,我好難制止佢嘅「嗜好」,若佢啲工作做得唔足,你懷疑佢打機唔做嘢至可以有所要求,而家重要的,反而係唔好俾囡囡見到佢用機,除咗對眼腈唔好之外,內容亦可能直接或間接對小朋友有影響!小朋友用機要有父母响度guide住!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

珊瑚宮

好媽媽勳章

乜做工人做得佢咁有米啊

大宅

咁講, 咪可以禁止佢地用顧主資源charge手機的電囉. 一旦發現就出warning letter.

別墅

比我都唔會比佢放部note book o係屋企,上過網o既人都知道,上得多一定會上癮(我就係其中之一),怕只怕佢o係工作時間上網,乜都唔做,或者求求其其做完家務趕上網,無得上又心掛掛,更大件事係怕佢夜晚上到唔捨得睡,影響精神。
雖然話本note book 係佢o既私人野,但佢放得o係我屋企,我覺得屋主都有權管,難道工人今日一部hi-fi,聽日一部32吋大電視抬入黎我屋企,一句係私人野就可以比佢地任擺磨?

子爵府

醒目開學勳章

佘媽,
我同意sweetcouple所講的話,可能你無在意一些細節...
我隻陽光賓係電腦程式師出身,所以我用了非一般方法lock 電腦,就係落login password之餘亦lock 埋電腦底版,如果佢亂撞p/w即鎖底版,另外亦特登唔用無線上網,就係防止有一日佢拎部notebook無線上網 (先小人後君子嘛!)

如果你怕佢用無線上網,你應該買一個可以上鎖電制,佢一亂撞p/w,就會cut 電,一般都係$2~$300度。

亦可麻煩少少,每次用完個路由器,拆走是但一樣鎖起,返黎用先安番,呢招我朋友用緊,無C錯

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

winnie_sh
可惜我自己本人係電腦"白痴"咧 佢擒日咪同亞女試玩,用左條上網線,搞到我初期上唔到網囉 佢已經知道我唔高興,今日放假(補10月1號)攞走部notebook啦
我主要擔心佢上網上癮無心做野咋 大家都知我d已經中左bk毒啦
winnie_sh 寫道:
佘媽,
我同意sweetcouple所講的話,可能你無在意一些細節...
我隻陽光賓係電腦程式師出身,所以我用了非一般方法lock 電腦,就係落login password之餘亦lock 埋電腦底版,如果佢亂撞p/w即鎖底版,另外亦特登唔用無線上網,就係防止有一日佢拎部notebook無線上網 (先小人後君子嘛!)

如果你怕佢用無線上網,你應該買一個可以上鎖電制,佢一亂撞p/w,就會cut 電,一般都係$2~$300度。

亦可麻煩少少,每次用完個路由器,拆走是但一樣鎖起,返黎用先安番,呢招我朋友用緊,無C錯

伯爵府

我都驚佢下次又買其他野返來, 我屋企好細咋 佢已經有好多私人電器啦 迷你mp3同數碼攝影機,佢做野時已經一邊聽一路做野啦 當然我唔係屋企佢先咁做 :lol: 我已經隻眼開隻眼閉啦
佘媽 寫道:
比我都唔會比佢放部note book o係屋企,上過網o既人都知道,上得多一定會上癮(我就係其中之一),怕只怕佢o係工作時間上網,乜都唔做,或者求求其其做完家務趕上網,無得上又心掛掛,更大件事係怕佢夜晚上到唔捨得睡,影響精神。
雖然話本note book 係佢o既私人野,但佢放得o係我屋企,我覺得屋主都有權管,難道工人今日一部hi-fi,聽日一部32吋大電視抬入黎我屋企,一句係私人野就可以比佢地任擺磨?

伯爵府

佢放假去上網我一定冇權管, 放部電腦係屋企我一定唔俾啦 偷線上網事小,唔專心做野事大 下次再大膽點帶唔俾睇電視就買部電視返來啊 唔通又私人物件我又冇權管喲
sweetcouple 寫道:
無錯, 最抵死係, 就算你lock好左自己個wireless router, 佢地都可以好容易咁用電腦search到你屋企隔離左右用緊的無線上網連線而偷到線.....

簡單o黎講, 佢識買電腦+識用電腦, 你想佢專心做野就好難~~~~

別墅

CK-KK,

My bun is similar to yours and I'm planning to terminate her contract. Just wanna let you know my case and give you some advice. Somehow I think what she likes / buys will reflect her values which you need to take note of.

My bun bun is also quite young. She is also quite trendy (not outlook), e.g. she already had video-recordable mobile phone 3 yrs ago, she had iPod, etc. I will ask her when I found that she got these new equipments, since, I worried how she spend her money. She told me that her friend borrowed it to her. Of course I'll ask her not to listen to iPod while she is with my son, since I want her to be concentrated.

At first, I trusted what she said, since I found that her equipments will disppear somehow. But then recently I found that the portable CD player which we give it to her as X'mas present, and her mobile phone had disappeared, when we ask her, she said our son broke it. But we've never seen the broken parts. She then borrowed my mobile phone, and just last week, she told me that she lost it also. I found that the situation is getting more and more serious. So you have to keep an eye on her things and of course on your belongings if your maid is like her type. She may borrow money for these things and sell them when she needs money.

首頁

尾頁

跳至