自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你們會不會給你老公去澳門開工幾個月?

好唔開心呀, 老公現在無工開, 他說想到澳門開工, 但一去就成幾個月, 放假先回來, 我唔想呀 :-( , 他現在常常有意無意講d說話給我聽, 我真的真的感到好大壓力, 錢真的好害怕, 講到錢會傷感情.............生活真的很艱難!!

大宅

Re: 你們會不會給你老公去澳門開工幾個月?

講真係人聽到老公要去澳門開工幾個月都會唔開心,但為咗"錢"都無辦法架,你唯有信任你老公.如果你唔使返工,不如跟埋過去就唔使咁擔心囉.

大宅

唔駛唔開心喇,有工開係好事。 早幾年我老公都俾公司叫去澳門做三個月,星期日又唔洗開工先可以返一返黎。 有時見佢走黎走去都好攰,索性叫佢週末唔好返黎,等佢可以休息下。 幾個月好快過,放鬆d。
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有時唔係想唔想或者會唔會, 而係有無需要囉. 既然係香港無工開, 為左錢都無辦法啦............學GreyParrot話齋, 幾個月好快過啫, 係咪~~~

洋房

我老公呢幾果月都港澳兩邊走,有時早去夜返,有時系果邊過埋夜,一個禮拜都有成四日系澳門返工,見到佢咁辛苦都系為左大家既生活,就會好心痛,有時會諗情願賺少D錢,換番多D大家相處既時間,所以mimoma,你吾好唔開心啦,佢都系為生活者,你有冇返工架,如果冇,就好似我咁,間吾中過去同佢過下夜囉,又可以當渡下假,增進下夫妻感情,小別勝新婚呀!
不在於擁有很多,而在於要求很少,這就是富足。

男爵府

係咪做建造業的? 係的話香港真係搵唔到食,但澳門而家真係好多工程,都係賭場+酒店,真係誇張。
我老公唔係做呢行亦唔駛去澳門,但我老爸係。佢係去年10月 (原來唔覺唔覺就一年) 搵到份澳門工,人工冇係香港時咁好,但都叫有份工──皆因再前幾個月,佢原來的公司迫提早退休,之後就冇咩世藝悶悶不樂,所以佢搵到份澳門要過大海住,我地幾姐妹仍讚成。不過我老媽就煩啦,唔鐘意又成日ee哦哦。到左老爸過去澳門返工,阿媽一到周未就過澳門check住佢,一係就命佢返香港;阿媽真係好唔放心,成日怕佢去賭或嫖。不過老爸年輕時record 花花地,所以阿媽好緊張都合理。
話時話,船票真係唔平,走來走去都幾傷荷苞!

水晶宮

我細佬都過左去 macau 做野 半年 (威尼斯人酒店)
公司有屋比佢地 (3個人share)
亦有船飛提供 (每星期一張來回 hk)
咁佢多數 sat. 返黎, sun 晚走
佢話果邊消費平, 普通 食/搭車都好平
人工唔錯, 我地仲話佢 冇咩錢洗咪好囉
可儲多d 錢嘛~~

佢仲話悶添, 因冇咩好玩
反而有時同d 同事去 珠海 食野 & 玩

開頭都驚佢走去d 賭場玩架
不過佢睇黎又冇咩興趣
呢d 真係要睇果個人囉
如果佢心引大, 就麻煩喇
人工幾好都唔掂喇

珍珠宮

我呀嫂有個9yr old ga 仔
now 有左3個月
我呀哥係hk ng 夠工開,
耍上澳門開,一年,
我呀嫂 mo ng 比
因ヌ耍供樓,
依家又生多個
真係手停口停 ga,
反而我呀嫂怕佢係果ben ga安全多D
[img[img]

複式洋房

但我朋友就出事啦, 男朋友去
:-P :-P

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

If 係建造業,HK真係好淡,人工又低,我老公都心思思過,不過佢唔放心我同兩個細路,所以都無去到

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

澳門咁方便,可以時常見到面,時間又咁短,應該OK :-P

男爵府

吾駛吾開心啦, 你老公難得可以搵到份工, 你鼓勵下佢啦

澳門好近姐, 可以係 weekend 佢返下泥香港, 又或者你又去下澳門陪佢囉

幾個月, 好快過嫁炸

大宅

我老公開頭都話想過澳門試做幾個月,我唔俾,我啱啱生完(兩個月大)佢走咗過去,得我自己我唔制架,c6話叫99返落嚟幫手,嘩!唔使啦,咁我湊bb返阿媽度,你叫我對住你阿媽,我會發癲....

珍珠宮

畀面勳章

我老公之前間公司都要佢每日即日來回澳門做野,因為間公司要係開澳門開張,我見佢成日kum搭船好辛苦,所以叫佢唔好做e份工,而家佢係另一間公司做左半年,反而一個星期要上大陸3-4日 :-( 我都唔想同唔係幾開心,但佢做finance要搵kum上下人工就要返大陸,因為要管廠,為左屋企都無計,唯有相信佢law

反而阿囡仲習慣過我tim :tongue:

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大勢所趨,去香港以外既地方工作已經好普遍,如果家庭係好需要呢份收入既話,都要接受啦。調轉黎諗,老公出外奔波都係為左頭家,為左日後生活好d,應該支持佢。都唔擔心得咁多,賭唔賭,嫖唔嫖,好係個人,除非老公有"前科",否則選擇相信佢啦。
我老公繼繼續續上大陸做野都十幾年(同佢拍拖時已經開始),將來會點無人會知,只要目前生活安定就可以了。

大宅

如果我係你,我就唔會比佢去.就好似我叔仔咁去o左澳門做野.做o左一個月到.就話老闆張個宿舍搬去拱北(即係大陸)話咁快就識o左女朋友.之後仲話唔想返黎.因為果邊消費又平.晚晚去玩都唔怕。好老實過o左去果邊發生咩事都無人知.唔係話個老公信唔信得過.我只係覺得唔好比機會佢發生。
:-) :-) :-)

大宅

如果比我呢,我就同老公去澳門住囉,因為我唔想有老公等如無老公咁呀,而且我又唔洗返工,如果佢份工無之前咁多錢既,咁咪慳d囉,好似話澳門d野平好多ka嘛,再唔係咪係珠海住囉,我覺得咩都假,最緊要係一家人開開心心最重要嘛

大宅

如果過到澳門係做黑工就真係唔好過去,好冇保障。

禁止訪問

大宅

thunder_bunny 寫道:
我細佬都過左去 macau 做野 半年 (威尼斯人酒店)
公司有屋比佢地 (3個人share)
亦有船飛提供 (每星期一張來回 hk)
咁佢多數 sat. 返黎, sun 晚走
佢話果邊消費平, 普通 食/搭車都好平
人工唔錯, 我地仲話佢 冇咩錢洗咪好囉
可儲多d 錢嘛~~

做威尼斯人? 起碼仲有一兩年比佢悶响澳門! :lol:

首頁

尾頁

跳至