跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇bb長期飲豆奶

我個囡食物敏感,飲奶都又瀉又嘔,只有飲豆奶,長期飲得唔得呢?會唔會唔夠”型”養 :-( 我好擔心呀

侯爵府

好媽媽勳章

Re: 有冇bb長期飲豆奶

如果咁,你會唔會考慮餵番人奶呀?
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

大宅

有考慮,不過個囡唔願埋身食

大宅

其實好多bb都係咁架, 唔受得奶粉, 所以都飲豆奶. 我仔有排病都飲左2個月豆奶, ok. 見佢都有長肉. 你可以係其他食物補充反d營養佢. 因bb都可以食固體食物, 肉, 魚, 蔬果咁. 所以你唔使咁擔心. :lol: :lol:
pocket 寫道:
我個囡食物敏感,飲奶都又瀉又嘔,只有飲豆奶,長期飲得唔得呢?會唔會唔夠”型”養 :-( 我好擔心呀

大宅

pocket 寫道:
有考慮,不過個囡唔願埋身食

試下啦,無甘煩

大宅

都冇奶啦.....

大宅

係呀!最慘個囡又唔食得魚呢...昨日反健康院磅,得8.34kg,又做反細囡.......
人間天堂 寫道:
其實好多bb都係咁架, 唔受得奶粉, 所以都飲豆奶. 我仔有排病都飲左2個月豆奶, ok. 見佢都有長肉. 你可以係其他食物補充反d營養佢. 因bb都可以食固體食物, 肉, 魚, 蔬果咁. 所以你唔使咁擔心. :lol: :lol: [quote]
pocket 寫道:
[/quote]

男爵府

pocket

我呀b由1個月到現在都係食豆奶, 你食邊隻牌子, 我呀b都食得唔錯, 你睇吓佢個樣, 健康院的姑娘仲要呀b減肥, 現在佢有10.5kg.

大宅

真係睇唔出喎!

我bb飲ProSpbee-Meadjohnson你呢??
你覺唔覺呢d奶粉難開d?成日都溶唔晒,個囡又心急想食!

係啦你bb又做咩飲豆奶粉?

男爵府

我個囡都係吃ProSobee呀, d奶粉初時係溶唔曬, 但呀囡飲到最後, 又見唔到有奶粉. 但如果用太熱水的話, 就更加難溶, 用暧水就最理想, 你囡囡現在吃幾oz奶? 但我呀b就到現在都轉唔到奶粉, 因為到1歲後ProSobee就唔夠營養, 我曾試過3隻唔同奶粉, 全部都嘔, 只肯食ProSobee. 都唔知點算.

複式洋房

Yes, my bb is takng 雅培 Isomil since 4 months' old because of ezcema. I also found it very difficult to dissolve. It takes around 10 min. to have it dissolve totally. Maybe warm water is better.

大宅

我今日都几開心呀b狀態大好一口氣飲晒7安半

我聽講可以食到大冇聽過唔夠營養,我知有bk bb食到2歲都係甘食!
米之連媽媽 寫道:
我個囡都係吃ProSobee呀, d奶粉初時係溶唔曬, 但呀囡飲到最後, 又見唔到有奶粉. 但如果用太熱水的話, 就更加難溶, 用暧水就最理想, 你囡囡現在吃幾oz奶? 但我呀b就到現在都轉唔到奶粉, 因為到1歲後ProSobee就唔夠營養, 我曾試過3隻唔同奶粉, 全部都嘔, 只肯食ProSobee. 都唔知點算.

大宅

雅培都有架!?
甘你bb而家ezcema好反未??有冇e生介紹你食呢隻架?
beatriceyung 寫道:
Yes, my bb is takng 雅培 Isomil since 4 months' old because of ezcema. I also found it very difficult to dissolve. It takes around 10 min. to have it dissolve totally. Maybe warm water is better.

複式洋房

Pocket,
Yes, 雅培都有架! It was recommended by my family doctor Dr. LEUNG Chun-yin. He said that this brand tastes better. So far, my son's ezcema is under well control. And recently, DHA was added in the advanced Isomil. Seems quite good.

大宅

係呀!不過我個囡d敏感未好呀,我可能同佢試下能恩ha1,睇下會唔會好d,健康院e-生提議我試!

首頁

尾頁

跳至