婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

Re: 醫生要我去照腸鏡但係我好驚

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

PrettyMa,

我之前係向腸胃專科度做的... 所以對呢方面有些少認識, 但專業真係唔敢當.. 講得唔清楚請見諒..

係診所度, 雖然較大部份做腸鏡既係50歲以上, 但亦有d唔係, 同埋因為真係證實係大腸癌既case唔多, 所以唔可以結論是否男士患大腸癌為多.

大宅

anita_mon,

Could u pls let me know the contact no. and the details of Dr. Kwong and Dr. Yu. I'm also scared :-( . Is 照腸鏡very expensive? 瞓覺照果隻係咪仲貴呀? 我真係怕怕 . 而家睇到好多mami同我差不多,好似唔係孤單隻影,都冇咁驚.希望大家都係一場虛驚啦

複式洋房

Fattymom,

腸鏡價錢方面約$5000, 但每位醫生收費不同, 如果向醫院做會再貴少少. 因為照腸鏡時都要你同醫生合作, 譬如話盡量屈起膝頭, 所以做鏡過程中你唔會完全訓左, 但你唔洗太擔心, 因為醫生會預先同你打鎮靜劑同少量止痛劑, 我見有d patient打完針之後已經差唔多好似訓著咁濟, 加上鎮靜劑既作用, 好多patient做完鏡訓醒之後都唔記得自己做鏡既情況了.

醫生既地址同電話方面, 我pm你丫, 希望幫到你啦..

別墅

係丫 , 其實做腸鏡吾痛的(因為醫生會比藥你)我上次係浸會到做 , 訓醒後都吾記得做過咩.......只要你鎮靜及放鬆d就ok,
你心唸(做腸鏡吾洗驚...那如果要做手術d人咪重驚囉) 我之前聽到個醫生講要開刀....不知幾驚呀 , 到而家 , 醫生話如果搵吾到粒野....可能冇得做....我先(重)驚 , 而家我真係想馬上
入醫切o左粒野去丫....
anita_mon 寫道:
Fattymom,

腸鏡價錢方面約$5000, 但每位醫生收費不同, 如果向醫院做會再貴少少. 因為照腸鏡時都要你同醫生合作, 譬如話盡量屈起膝頭, 所以做鏡過程中你唔會完全訓左, 但你唔洗太擔心, 因為醫生會預先同你打鎮靜劑同少量止痛劑, 我見有d patient打完針之後已經差唔多好似訓著咁濟, 加上鎮靜劑既作用, 好多patient做完鏡訓醒之後都唔記得自己做鏡既情況了.

醫生既地址同電話方面, 我pm你丫, 希望幫到你啦..
With God all things are possible.MATT 19:26

大宅

ja88,

妳講個粒野係唔係瘜肉呀.有物病徵架? ?-(

anita_mom,

多謝晒妳d資料呀.想問佢地診所係咪可以照埋架?

複式洋房

ja88,

係呢, 之前你照腸鏡果時係咪發現到有瘜肉? 如果係既話其實可以順便做埋瘜肉切除架喎, 點解個醫生唔同你做埋既? 而且早d切除左瘜肉, 可以快d做埋細胞化驗, 去確定粒瘜肉是良性與否. 通常如果做完腸鏡後, 條腸冇問題既話, 起碼可以5年後先再做.

Fattymom,

診所可以做埋腸鏡, 但視乎你要唔要claim保險, 因為如果要claim保險的話, 要入院做先可以claim到, 如果唔係, 向診所做都可以, 只係做腸鏡前一日你自己做bowel preparation既步驟, 就係飲清腸藥, 目的係瀉清腸內既大便. 到做完腸鏡之後, 通常訓返一個鐘左右, 等d鎮靜劑藥氣過左, 聽埋醫生講報告就得架喇.

大宅

thank you very much!!!! anita_mom

別墅

anita_mon
做O左啦 , 重做埋細胞化驗.....粒瘜肉..我都吾知點講....醫生話香港好少人有 , 粒瘜肉會影響我D"汗意毛".......唉

係丫 , anita 想問o下你 , 如果係你診所做腸鏡 , 要幾錢丫 ??
With God all things are possible.MATT 19:26

水晶宮

2024年龍年勳章

anita_mom
我想問下, 如果做腸鏡果日撞正m 到, 點算 ?? 我問過診所姑娘, 佢地話冇所謂, 但係... 好似幾尷尬...
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀
該用戶已被刪除

複式洋房

ja88,

你意思係你腸內既瘜肉會影響到荷爾蒙? 上次做腸鏡時粒瘜肉是否未完全切除, 所以要再做腸鏡?

我診所度腸鏡$5500, 瘜肉切除手術費另計, 價錢會視乎瘜肉多與否, 同埋會否難攞咁.

Rita,

如果m到緊, 一樣可以做腸鏡, 到時會墊定d床墊, 我果時都同過個黎緊m既patient做腸鏡, 唔洗擔心. 如果你擔心會尷尬, 或者m緊時你會較唔舒服的話, 或者可以等m完左先做.

lam's-mother,

其實如果睇番腸胃科醫生, 會比較專d, 但普通科醫生就會平d, 你都可以睇左普通科先, 如果真係唔ok先睇專科. 尤其係如果你本身有醫療咭, 想睇專科醫生的話, 需要睇左普通科醫生, 寫封轉介信先可以claim到.

水晶宮

2024年龍年勳章

anita-mom
thanks !!!
anita_mon 寫道:

Rita,

如果m到緊, 一樣可以做腸鏡, 到時會墊定d床墊, 我果時都同過個黎緊m既patient做腸鏡, 唔洗擔心. 如果你擔心會尷尬, 或者m緊時你會較唔舒服的話, 或者可以等m完左先做.

.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀
該用戶已被刪除

男爵府

Hi, Anita-mom,

想請問照腸鏡整穿腸的機會高嗎?

複式洋房

thw,

因做腸鏡而穿腸既機會不高

複式洋房

thw,

因做腸鏡而穿腸既機會不高

男爵府

Anita-mon,

Thanks!

大宅

Early last year 我都有痔瘡, last time bled and i had operation in government hospital and be the 痔瘡 operation the doctor 照腸 for me. But the doctor said he only 照 the outer part and founf nothing. Now the 痔瘡 came back again but no bleeding. Recently i feel a little discomfort in my stomach...i scared 腸 got problem. if 腸 cancer, will stomach feel painful?

How manay method to check to 腸? I heard they are a few like: Check 大便, X-ray, 腸鏡 … which one is better and less painful??

大宅

Hi Anita mum..

I have piles but no bleeding when going toilet. I have regular toileting. Once a day. Receintly i find a little pain in my right abdomen recently. I am so scared i have cancer. I went to see clinic doctor and he refer me to check by "Koon Cheong", like insert some liquip and check by X-ray. He told me it is as accurate as the 照腸鏡 but the different is if 瘜肉 is found i need to book for 照腸 to remove it...is it true. He said X-ray is not that painful than 照腸鏡. IS it true?

Which doctor would you recommend as i have no idea where to go to 照腸鏡. Normally the 專科醫生 will check and assess my situation before decide if i need to 照腸鏡, right?

From your experience, many ppl go to 照腸鏡 due to abdomen pain? and i heard when abdomen start to feel pain, it's the last stage of cancer already. By the way, I am just 30++. No family record of 腸cancer.
please help me.

首頁

尾頁

跳至