香港18區媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇保良局譚歐陽少芳既媽咪?

有冇保良局譚歐陽少芳既媽咪? 我想排隊攞表,但有friend 話如09:00先去攞會冇,要未天光就排,係咪真架?
[/url]

大宅

Re: 有冇保良局譚歐陽少芳既媽咪?

呢間係咪響黃埔架?請問好唔好架?

複式洋房

係黃埔近鐘錶城,口碑唔錯!
[/url]

大宅

chunchan 寫道:
係黃埔近鐘錶城,口碑唔錯!

THX,請問知唔知有無開放日?

複式洋房

唔多覺,
依度有佢既website
http://www.kids-club.net/edu/taysfmkg

[/url]

大宅

唔多覺,
依度有佢既website
http://www.kids-club.net/edu/taysfmkg

請問知唔知呢間難唔難入?因為我個囡將要插班~

複式洋房

我唔知喎,我d friend話依間唔錯乍喎!而且又屬非牟利,係黃埔實屬難得,我都驚囡囡入唔到!
而家有左學劵依家野,我更加唔想無啦啦比貴學費
[/url]

大宅

我唔知喎,我d friend話依間唔錯乍喎!而且又屬非牟利,係黃埔實屬難得,我都驚囡囡入唔到!
而家有左學劵依家野,我更加唔想無啦啦比貴學費

我就搬去黃埔,除左呢間真係唔知邊間好

複式洋房

d媽咪話迦南都好好,不過係私校貴好多
[/url]

大宅

d媽咪話迦南都好好,不過係私校貴好多

我聽人講話德寶好d,所以都唔知邊個講既啱,我而家都十五十六,因為諗住幫個女下學期轉校 :-(

複式洋房

聽你咁講,你囡囡而家讀緊06 k1架?
[/url]

大宅

聽你咁講,你囡囡而家讀緊06 k1架?

我個囡讀緊k2 :lol:

大宅

不如我答下妳地啦
我細仔讀緊le間學校, 主要用英文溝通, 也有中文堂! 數學用英數的.
記得果時我取申請表時, 條龍好長架, 最好清晨時間開始排, 申請表比哂就唔會再比喇! 我冇記錯11月1日取申請表呀
!

複式洋房

Easy媽咪 寫道:
不如我答下妳地啦
我細仔讀緊le間學校, 主要用英文溝通, 也有中文堂! 數學用英數的.
記得果時我取申請表時, 條龍好長架, 最好清晨時間開始排, 申請表比哂就唔會再比喇! 我冇記錯11月1日取申請表呀
!

Easy媽咪, 好開心有媽媽回應呀! 咁你覺得依間學校點? 知唔知d課程算深定淺? 細路讀得開唔開心?
以你經驗要幾點排隊? 駛唔駛5,6點呀? 知唔知點解上午班要排,下午班可郵寄? 咁上下午班你覺得有冇分別?
sorry 呀! 我一輪咀好多問題添!
[/url]

大宅

Easy媽咪,

想問下知唔知呢間學校入邊幾間小學的機會大D ar?
thanks in advance!

大宅

chunchan
唔緊要, 識答到一定答

我初初覺得學校功課唔多架~~到k1後每周有2日會有功課, 升上k2就每日都有喇, 程度都唔淺, 好似而家咁已經寫緊d好淺新詞, 如"小手"早上"山火", 每周英文都有book report 做架! 我自己覺得英文程度高d. 始終主要用英文溝通多.

幼稚園每年學期尾每班有第一名獎項, 除本身成績最好之餘, 操行也很好先有架, 另學科獎各一名.(中/英/數)
有獎牌送比小朋友, 好有留念價值

我仔就讀得好開心, 佢班主任好錫小朋友, 每日早上都在門口接小朋友入課室.

另外拿申請果時 我同2個媽咪一齊排, 我地前1晚11點30分已經排喇 因為le間學校我幾鍾意, 所以好想入讀上午班嗎. 妳地最好係清晨4點半到排啦, 我覺得出年開始政府有津貼, 找間好質素非牟利幼稚園都幾頭痕架.
下午班其實同上午班冇咩分別, 一樣係果d老師教.
面試果日我佬去int.架, 全英對答, 我仔也是用英文答問題.
不過都可以用中文對答架.

大宅

Alice00
以我所知, 報保良局直資小學好似有分加.
我認識有幾個小朋友, 就算升上其他小學都考上全級頭10名, or 有學科獎.

大宅

Easy媽咪:
想請問你,面試時會考咩架?呢間學校會唔會只著重讀書,令小朋友好辛苦?謝謝解答~

大宅

ivy_lau
我覺得仔仔就唔辛苦喇~~其他就唔知喎~~我見個仔平時做功課都15分鐘內攪掂~~辛苦定義要睇小朋友喜唔喜歡學習決定.

我仔好like p.e. 堂, 佢話可以出大堂玩, 最開心就係d節日有party架, 好似今次萬聖節, 佢地全校都扮鬼扮馬, 好得意架. 暑假好多outing 比小朋友去參觀, 我覺得唔錯. 又有課外活動比小朋友參加, 算唔錯架喇!

仲有呀~~佢地返到學校, 會集體跳舞架, 全校一齊跳好鬼得意架!

大宅

Easy媽咪 寫道:
ivy_lau
我覺得仔仔就唔辛苦喇~~其他就唔知喎~~我見個仔平時做功課都15分鐘內攪掂~~辛苦定義要睇小朋友喜唔喜歡學習決定.

我仔好like p.e. 堂, 佢話可以出大堂玩, 最開心就係d節日有party架, 好似今次萬聖節, 佢地全校都扮鬼扮馬, 好得意架. 暑假好多outing 比小朋友去參觀, 我覺得唔錯. 又有課外活動比小朋友參加, 算唔錯架喇!

下~~仲有呀~~佢地返到學校, 會集體跳舞架, 全校一齊跳好鬼得意架!

Easy媽咪:
我想俾個囡插班,佢而家k2,不過我老公話驚佢追唔到,因為英文主要語言,你點睇呀?

首頁

尾頁

跳至