跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 有冇保良局譚歐陽少芳既媽咪?

Easy媽咪 寫道:
chunchan
唔緊要, 識答到一定答

我初初覺得學校功課唔多架~~到k1後每周有2日會有功課, 升上k2就每日都有喇, 程度都唔淺, 好似而家咁已經寫緊d好淺新詞, 如"小手"早上"山火", 每周英文都有book report 做架! 我自己覺得英文程度高d. 始終主要用英文溝通多.

幼稚園每年學期尾每班有第一名獎項, 除本身成績最好之餘, 操行也很好先有架, 另學科獎各一名.(中/英/數)
有獎牌送比小朋友, 好有留念價值

我仔就讀得好開心, 佢班主任好錫小朋友, 每日早上都在門口接小朋友入課室.

另外拿申請果時 我同2個媽咪一齊排, 我地前1晚11點30分已經排喇 因為le間學校我幾鍾意, 所以好想入讀上午班嗎. 妳地最好係清晨4點半到排啦, 我覺得出年開始政府有津貼, 找間好質素非牟利幼稚園都幾頭痕架.
下午班其實同上午班冇咩分別, 一樣係果d老師教.
面試果日我佬去int.架, 全英對答, 我仔也是用英文答問題.
不過都可以用中文對答架.

THANKS Easy媽咪!
咁請問你係個人去排,定担櫈仔排? 多唔多人好似你咁排通宵? 我好担心攞唔到form 唉!派form啫,攪到好似輪平安米咁!

請問知唔知一級有幾多quota? 即派幾多form收幾多人? 分幾多細group上堂?

出年實行學券,依間學校係唔係都受惠?

吓? 面試用英文? 囡囡唔知明唔明佢問乜呢? 佢淨識 apple, boy, orange ....等生字乍喎! 咁interview 主要問問題,唔會玩遊戲果類囉喎??

好大壓力添!!
[/url]

大宅

ivy_lau
如妳想插班, interview會考妳女女架, 如通過咁就唔洗擔心啦!

大宅

chunchan
11點30分担櫈仔架, 到6點再排過, 但唔知今年得唔得, 因為果時都唔好意思咁
我真係唔記得派幾多form呀~~但大約比例3份表考1人咁上下, le間要咁樣都冇計.

學卷有份呀~~因為非牟利嗎!

妳可以用中文interview架, 不過老師用英文問問題而我佬用全英對答, 呀仔也用英文同老師傾計咋

老師比副圖小朋友睇, 再問小朋友見到d咩之類. 玩玩具問問題都有架.

男爵府

Easy媽咪 寫道:
ivy_lau
如妳想插班, interview會考妳女女架, 如通過咁就唔洗擔心啦!

多謝Easy媽咪回應呀,我打過電話去,佢話有位,不過要再約面試,我都擔心個囡未必入到,入到既話又擔心佢追唔到會讀得唔開心,不過你講得啱既,面試時考我個囡,如果程度唔得佢都唔會收啦

大宅

ivy_lau
要對自己女女有信心呀~~祝妳女女成功面試呀~~

男爵府

Easy媽咪 寫道:
ivy_lau
要對自己女女有信心呀~~祝妳女女成功面試呀~~

Easy媽咪:
多謝你既祝福,我都希望可以面試成功呀

大宅

Easy媽咪,

Thanks for ur kindly reply very much ar~~~

另想問下, 唔知你識ge小朋友有冇可以入紅磡灣馬頭x官立呢?學校之間是否有聯繫ar?唔知機會大唔大呢? thanks again~~~

複式洋房

Easy媽咪,
請問保良局係咪冇普通話學,咁你囝囝有冇出去學?
[/url]

大宅

chunchan
對呀~~我仔仔要出面學普通話, le間學校冇得學架!

複式洋房

今晚一於03:00排隊,好緊張呀!
咁你果年咁早排,係唔係排頭位? 附近有toilet嘛?
[/url]

大宅

我排第三呀

洋房

HI,

你地終於有無去排呀 ??? 我病左, 無去到呀 :-(

複式洋房

我隔晚排左櫈仔,第朝再去囉!
[/url]

首頁

尾頁

跳至