跳至

首頁
45678...10

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

Re: 青衣區邊間幼稚園較好?

ricebb
係呀,主任話視學報告除左默書測驗考試個part低分之外,其他各方面comment都幾好架。

ck1656
我又覺得卓思大過荃浸喎~~感覺上光猛好多、課室大d、地方新d乾淨d、toilet係我去過咁多間幼稚園之中最clean的。
可能open day多人、又擺左d booths,感覺上侷促d呱

禁止訪問

大宅

chandychan

Thank you~~~~~

男爵府

candychan,

thanks!

大宅

各位媽咪,
小兒就讀卓思k3,初初同好多媽咪一樣,好擔心課程深及功課多,所以首選一間無乜功課的幼稚園。坦白講當時卓思只屬次選,但最後心儀的並沒有取錄.唯有讀卓思。我亦同主任傾過,到現在我都記得主任講的一番說話"小朋友就好似海棉咁,你教幾多,佢就吸收幾多,幼兒正是學習的好時候,若果錯過了就好難追,由小陪養佢有個學習環境,小朋友根本唔知乜

大宅

tinmama
你在校媽咪的心情和經驗,
令我更加了解卓思&對佢更有信心.
Thank you

男爵府

tinmama,

我好同意你既講法,培養小朋友學習氣氛好重要, 大人成日驚小朋友辛苦, 其實d細路學野不知幾快

男爵府

tinmama
多謝你意見呀
我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

大宅

畀面勳章

嘩!我一口氣追曬咁多頁...原來呢度咁充實!

不過,請問有無人可以講下啟思,我去過間學校,都好大,設備齊全,我自己都好想變番做細路走去讀

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

非常同意你個講法, 我之前同一個 mami 傾計, 佢有三個小朋友, 大仔已升中, 讀林護, 小學讀仁立 / 仁紀, 唔記得係邊間, 係小學, 佢仔仔數學好叻, 但上咗中學, maths 只係僅僅合格, 因為係英文, 所以原先佢囡都係讀仁立 / 仁紀, 咁二年級佢就同佢轉咗間英文小學, 佢話比佢再揀, 佢會揀間程度深 d 幼稚園, 佢叫我唔好低估小朋友的能力, 聽佢咁講完我叮一聲, 即刻諗到 d 家長成日話驚怕辛苦, 只係家長自己本身怕小朋友辛苦, 小朋友係唔知咩叫辛苦, 咁卓思個主任講得都好 arm.
[quote]
tinmama 寫道:
各位媽咪,
小兒就讀卓思k3,初初同好多媽咪一樣,好擔心課程深及功課多,所以首選一間無乜功課的幼稚園。坦白講當時卓思只屬次選,但最後心儀的並沒有取錄.唯有讀卓思。我亦同主任傾過,到現在我都記得主任講的一番說話"小朋友就好似海棉咁,你教幾多,佢就吸收幾多,幼兒正是學習的好時候,若果錯過了就好難追,由小陪養佢有個學習環境,小朋友根本唔知乜

男爵府

其實除左卓思, 荃葵青區仲有邊間幼稚園程度會深d呢 ?-( ?-( 好似少人提到喎.
我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

男爵府

好媽媽勳章

tinmama
thanks for your sharing
好同意妳所講,只要小朋友讀得開心,其實我地毋須擔心課程是否太深。
之前我都有少少猶疑係咪俾卓謙係卓思讀k1,就係怕課程太深,k2又有開始有默書、測驗、考試........驚佢會太辛苦。
但返左3日學(N1)之後,我諗應該會俾佢係度升讀k1,因為除左第一日我陪佢返學佢有d扭計之外,第2同第3日佢去到學校門口見到老師已經笑晒口,仲肯俾老師拖住入課室,又笑住同我講拜拜,小朋友o既反應最直接,佢一定好like呢間學校先會咁快適應到。而且我第一日陪上堂時見到其他同學仔都好乖好留心上堂,老師都應該幾有辦法同好有愛心

大宅

好多謝各位媽咪的回應,其實小朋友可以開開心心上學去,係每個父母最樂意見到的。身邊有些朋友幫個仔揀了間無乜功課的幼稚園(原意想輕輕鬆鬆學習)但上到k2發覺與其他小朋友學習上有些距離,結果四出尋找一些算術班.英文班呀等.到頭來一樣都係以學習為大前題,所以想在這裡寫出來比大家參考
該用戶已被刪除

別墅

康傑, 宏福 - K1 which one is better?

大宅

我覺得康傑好d,因為課室同校內環境都好寬敞,好乾淨.

大宅

christine_ymchan ,
如果比bb日日對住工人,不如就早d返n1啦,有d野學下,又多d人同佢玩,學講野發音都會好d啦. :lol:

男爵府

我囡囡咪今個月向康傑返n1囉, 非常之好喎. 我最鍾意佢地方乾淨, 老師跟進得好好呀.
小朋友返學, 總好過向屋企對住兩老或者工人啦.
ichome2002 寫道:
我覺得康傑好d,因為課室同校內環境都好寬敞,好乾淨.

大宅

ck1656,
我都覺得你囡囡好面善,你們是否返過親子班呢?我個女而家仲返緊呀,仲有2堂

男爵府

ichome2002
因係n1插班生, 所以校長安排左兩堂親子班十月份俾個囡向返學前習慣下, 可能我地真係碰過面喎.

首頁
45678...10

尾頁

跳至