想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

下週做腹腔鏡檢查(DR.Tay),有無姐妹做過可否分享一下?過程如何?

:-P
HELOO. Can anyone share with me? thanks

洋房

Re: 下週做腹腔鏡檢查(DR.Tay),有無姐妹做過可否分享一下?過程如何?

我只是在宮外孕之時做過,是6年前的事,只記得要全身麻碎,之後就什麼事也不知,醒後之知,BB宮外孕,醫生話做完腹腔鏡之後就做手術了,在肚臍中間、兩邊子宮位置,共3處地方開刀,共用了4小時。你什麼事要做腹腔鏡?

男爵府

畀面勳章

Re: 下週做腹腔鏡檢查(DR.Tay),有無姐妹做過可否分享一下?過程如何?

Dr.Tay係個好細心ge e生嚟ga...放心啦 我條輸卵管都係佢幫我駁番...腹腔鏡手術我做過3次...冇事ga...醒咗之後個肚好漲同埋個傷口有少少痛啫...好快就康復...何况你仲係檢查啫...仲有個好e生tim...100個放心晒啦

大宅

monchan & jojo媽咪: thanks for sharing.
上次做完輸卵管檢查後 ,Dr.Tay懷疑輸卵管有黏液塞住 ,因此要做腹腔鏡進行詳細檢查。但他說也有可能檢查後沒有塞,那便白做了..
要全身麻醉幾多個小時? 要多久完全康復? 因我安排在週末進醫院,只拿一天假,週二要返工了。
你們是在法國醫院做腹腔鏡檢查嗎? 或有無其他姐妹在法國醫院做腹腔鏡嗎? share with me please.thanks.

洋房

只係做腹腔鏡檢查,就唔知要幾耐啦!不過,祝你無事啦! :lol:

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章

Dear jojo媽咪

Please kindly pm the Dr. Tay details for me.

Thanks!

複式洋房

monchan,

咁你係法國做要幾多錢呀??? 我都排咗係政府但要成07年4月先有得做. 等好耐........

大宅

2019新春慶豚圓

bibimuimui,

我醫生都話寫紙比我響政府排隊做,你響邊間醫院做ar?

複式洋房

Stinkpig,

我係廣華醫院都做, 排到4月尾, 老公今個月交精, 你呢?

複式洋房

我下個月在政府醫院做呀, 我好驚

複式洋房

李高高,
咁你之前有冇做過其他檢查呀? 我之前照咗輸卵管,有一邊塞咗, 你係邊間醫院做呀, 做完之後可以同我哋分享嗎?

複式洋房

bibimuimui,

當然可以同大家分享啦 :-P

我由05年4月開始準備要BB, 自己又量體溫、又check排卵, 樣樣都ok~~~ 我6年前墮過胎, 果次一唔用domdom就中左, 所以我覺得自己應該係好容易bingo的人, 但而家等下一個月、等下又一個月, 自己又心急, 所以試左半年都未得(上年9月), 就開始去搵私家醫生睇, 我斷斷續續中醫睇左3個, 西醫又睇左3個..........

做左好多野, 中醫方面又自己煲藥, 睇到個中醫都話我身體好健康, 再睇都無乜幫助........;西醫方面, 又試過食排卵藥、照輸卵管.......樣樣都正常, iui都做過一次, 可惜failed :-(

最後於今年5月拎住私家醫生的轉介信, 去左瑪麗醫院排期, 一排就排到11月第一次見醫生~~~

剛剛的3號就係第一次見醫生, 醫生睇番我過去的報告, 佢話我的子宮形狀唔正常, 所以約我11月22日做"超音波"睇清楚~~又幫我book埋12月中做腹腔鏡手術, 佢話我曾經有墮胎經驗, 所以擔心我有"黏連", 於是要我做腹腔鏡~~~

即係由交轉介信至到去做腹腔鏡, 剛剛好半年時間

呢度有個姊妹早我一星期做腹腔鏡, 我地都係同一間醫院、同一個醫生呢, 我都等緊佢分享經驗比我

大宅

2019新春慶豚圓

bibimuimui,

我醫生
該用戶已被刪除

複式洋房

Stinkpig,
因為我之前係家計會照過輸卵管斷斷續續都睇咗我成年幾, 浪費我d時間, 所以我6月睇私家叫醫生寫紙比我去排政府排,6月排要到9月先第一次見醫生, 當日只係問了一些問題同埋抽血,後來醫生話要同我做檢查子宮,我同佢講話我剛剛經期到,但佢話冇問題, 後來搞到成地成腳都係血, 諗起都想嘔...... , 因為我之前照過輸卵管有一邊塞咗, 所以醫生就叫我做腹腔鏡, 要排到07年4月先可以做.

你有子宮內膜異位係點樣發現架??

複式洋房

李高高,
你都好呀之前試過懷孕,即係証明你可以正常懷孕呀,但係我從來都未試過(後生時都有時不用condom但都未試過)再加上高齡....... :-( :-( :-( :-( .

醫生有冇話子宮形狀唔正常點解會咁既?? 還有什錦叫"黏連"呀?? Thanks

大宅

2019新春慶豚圓

bibimuimui,

我因為以前經期冇痛,但後尾連績半年都痛,咁咪叫醫生check下lor,佢話我好可能係子宮內膜異位,叫我再試下自然要bb,後來我試左大半年都冇bb,再返去叫醫生check,佢話我可能輸卵管塞左wor,佢而家叫我先照輸卵管,再寫紙比我去瑪麗排照腹腔鏡,本來我諗住叫呢個醫生幫我照腹腔鏡ga,但係佢話如果到時check到我真係有事要做ivf,政府醫院一定會再照過wor,所以冇謂捱兩刀。

但係人地話瑪麗排好耐ga,至少一年半載,咁我而家諗住一路排,自己比錢照輸卵管先,如果真係冇塞咪一邊排一邊試lor,但我呢個醫生收我$1,700照輸卵管我又覺得貴,所以今個月28號再睇多個醫生問下意見先。

係呢,你今年幾大ar?我就快37歲,所以好擔心ar,政府又排咁耐,唉..................... :-( :-(

複式洋房

Stinkpig,
我就嚟34歲, 我都好後悔咁遲先至諗生bb, $1,700.00 真係好貴喎, 我由家計會轉介照都係$700.00, 我諗都係咁照既姐..... 照果時都幾唔舒服架, 好似m嚟咁但係痛10倍, 但有d人又話冇乜野, 可能我有條塞咗所以咪痛囉. 你有冇睇Dr.Tay 呀, 好多姊姊都話呢個醫生幾好, 我都係剛剛book 咗佢, 要係07年1月先有得睇, 好似排政府咁耐......

大宅

2019新春慶豚圓

bibimuimui,

咁你諗住

大宅

我想分享一下我的感受, 因為平時M無痛, 所有照輸卵管個陣覺得幾唔舒服, 不過醫生有講: 如果照既時候"唔o岩位"或者"輸卵管塞

首頁

尾頁

跳至