跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

有無醫生話BB SIZE細同埋胎水唔夠呀??

我去睇私家醫生話我E家25週但BB得23週SIZE,好細....同埋話我胎水唔夠,有無方法呀大家????

別墅

Re: 有無醫生話BB SIZE細同埋胎水唔夠呀??

我之前都細, 成個肚都唔現, 但到23周開始突然爆發暴漲, 體重亦重了好多, 所以我想你bb只是遲發育, 你食多番d野, 一日多餐試下^^

男爵府

我覺得最好的方法就係瞓多d, 媽媽瞓多d BB先會長胎~ 好似花膠都幫助長胎~~

大宅

尋日24週睇C+, 醫生話亞B細左2個星期, 但胎水足夠
我本身一向都幾瘦, 吸收又唔好. 都係近2-3星期先重左5-6磅
我唯有食多D蛋白質野, 早D訓

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

想問下, 醫生點CHECK到你地貽水夠唔夠架?
係咪照U/S就睇到?

大宅

照U/S就知

大宅

我尋日産檢,醫生都系話我阿B瘦呀,但系胎水就夠,佢叫我一日食三個蛋白,飲三盒奶,四星期後去複檢,保證BB肥返...咁我先放心D咋,因為出左診所就忍唔住喊左呀,仲要得我自己一個去檢查,老公又要返工.....

複式洋房

我24wk, 照u/d measure 頭仔得22wk, 腳長就23wk, c+無叫我食多d, 佢成日都叫我唔駛特登食多, 只需食d有營養既食物, 我依家都只係重左7.5lbs, 同本身好瘦, c+話我本身個肚比較細所以亞b 都唔會好重磅, 我個係bb女, 唔知會唔會輕d細粒d 我都因為咁有d担心, 因我一直無胃口變大, 有時仲唔想食野tim

大宅

我知道時候個人都"牛"晒.
你幾多個星期 ?

男爵府

好媽媽勳章

wysz, 我記得你話個肚圍係38吋, 我仲細過你得33", 唔知我bb瘦唔瘦呢? 我要下個星期尾先知呀!
都唔使喊嘅, 仲有幾個月俾bb追呀. 放鬆d.

大宅

ying2
系呀,我肚圍系38吋,胎水都夠,但系BB真系偏瘦呀,個肚仔果度細左D羅........ :cry: 我唔知應該點樣追呀,因為我唔訓得,人地話媽咪訓得個BB先會生肉架~~

男爵府

好媽媽勳章

好似醫生咁話食多d嘢囉, 我諗就算瞓唔到d營養應該都去到bb度啩! 瞓晏覺有幫助架, 瞓唔到都要"攤"喺度都好過企或坐, 因為d血可以循環好d去到bb度, 醫生話架.

大宅

lovetungtung, 我又係24週, 同你相反頭仔23週, 腳就22週
你上個月照的時候, BB SIZE OK ?
我上個月開始, BB SIZE 已經細左DD, 頭仔細幾日, 腳就細左1週
其實亞B重幾多, 我唔係最大太擔心, 有6-7磅我都OK
最怕係C+話, 如果阿B係入面無啖好食, 就要提早34週出世
另外, 仲有擔心係情況會唔會惡化落去

不過盡量都唔會令自己諗太多負面野, 費事影響亞B

我LEE幾日都食多左野, 覺得亞B踢多左同大力左. 唔知係咪錯覺 ?

各位媽咪同BB...都要加油 !

複式洋房

Kerorobb

我上個月照係東區照, 所以skip左無係c+照一個月, 今個月去返就出事, 東區咩都無講, 淨係話無問題, 胎水各樣ok, 咁我咪以為ok lor. d 政府醫院只會幫你照一次咁多, 都唔明佢地唔驚bb 後期先出事咩? 好采我一直2邊同步睇. 不過近來我真係夜左sleep, 可能亞b吸收差d...

大宅

lovetungtung,
我今日先第一次係政府見醫生. 如果唔係我SHOW左C+ U/S, 我諗佢都唔會安排我下星期就可以照U/S.
今日有個媽咪教用 豆奶 + 蛋. 佢話亞B會大得快好多.

首頁

尾頁

跳至