跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇bb仲未介夜奶呀?

仲有冇bb未介夜奶呀? 我阿仔都已經3個月啦, 仲係咁呀... 呢兩晚好少少, 可以訓耐dd! 好慘呀... 冇哂精神!! :cry:

男爵府

畀面勳章

Re: 有冇bb仲未介夜奶呀?

我個女都仲未戒呀...
試過一次夜晚訓左8個鐘咁大把!
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

洋房

仲未介夜奶,好慘呀!Only one night, sleep from 12:00am-5:30am.

大宅

我阿B仲未介夜奶, 皆因我奶奶怕他餓, 叫他起身食, 激死!!

洋房

我個仔都3個月, 都咪介奶, 早2日有一次訓

複式洋房

Barbie,

好耐無見你,差點有衝動想call你,係咪好累好辛苦呀?慢慢來吧!
戒夜奶…我係由6星期大開始幫阿b戒,直至約10星期大完全戒掉,有冇諗過幫佢戒呀?不過,你個b夠唔夠磅呀?食奶情況如何?
[size=medium]岑展滔於2006年6月16日出世Sky's Album

大宅

Clara,

係呀, 好耐都冇乜點上網啦, 上左網都冇咩時間o係個電腦隔離, 因為阿仔成日都要我理佢囉! 而家佢訓左所以先有d時間咋! 一陣又要落街買野啦, 全職媽咪真係好辛苦好累! 你得閒都可以call下我ma!!
你係點幫你阿b介呢?? 呢幾晚佢有少少傾向想訓耐d, 尋晚佢11點幾食完之後就4點半喊喊, 不過我冇比佢食奶, 比左個奶咀佢, 佢食食下又訓下醒下咁, 直到早上6點佢大喊成個人醒哂我先比奶佢食! 希望咁樣過一排會介到啦!!
佢而家食奶情況好左, 不過都係怪, 一掃完風就點都唔會再食, 所以要一條氣比佢食, 佢而家一條氣食到5安, 都好好了!

各位阿b未介夜奶媽媽,

多d上黎一齊分享下啦!! 知道大家都辛苦啦, bb都3個月了! 可以一齊傾下阿b情況同進度啦!! 咁你地有冇做d咩去幫bb介夜奶呢?

男爵府

我個b在2 months時自已介

複式洋房

Barbie,

我怕你揍bb好忙,所以唔夠膽call你,現在我公司唔太忙,等你個b瞓咗,你可以call我。

我由6星期開始,晚上12點至1點先餵最後一餐,半夜喊我會比奶咀佢啜或者比水佢飲(我覺得飲水好啲),佢會再瞓翻,直至天光約6點我先比奶佢飲,久而久之,佢天光先喊,後來每晚最後嗰餐用米水開奶(等佢飽啲),佢而家可以由晚上9至10點瞓,到約11點會餵最後一餐(用米水開),佢瞓住飲,一直瞓到早上7至8點先起身。

你個b都叻咗好多啦! 放鬆啲!做全職媽咪真係唔簡單,工人放假我自己揍一日都覺得辛苦過返工

各位媽咪

3個月要幫bb戒夜奶喇!我有個朋友個b到8-9個月仲要飲夜奶呀!而且天氣轉涼,冬天餵夜奶好容易冷親
[size=medium]岑展滔於2006年6月16日出世Sky's Album

大宅

Barbie,

其實BB會自己夜奶...或者可以盡量將最後一餐俾多小小佢食同埋夜D食(AROUND 12:30-1:00),中途如果BB喊可以俾D水佢,就係咁過左幾日BB通常都可以介到,亞仔就係用左4日介左喇...希望可以幫到你啦~

你已經好叻喇...放鬆D啦!

大宅

barbie

真係好耐無見您
聽見您話阿b未戒夜奶, 唔怪之得您咁辛苦啦

我阿b依家7點幾8點食一餐, 之後就玩一陣就訓
我地就11點到整醒佢, 俾佢食最後個餐
之前佢都係4, 5點醒下, 咁我地會俾水佢飲, 同埋換片
佢飲完就會再訓, 訓到6點幾7點
呢排佢就唔醒, 可以訓到6點到

我覺得食奶咀會有風, 最好都係俾水佢飲
而且阿b平日都唔係飲好多水, 等佢飲多0的都好

大宅

我本來都試過幫仔仔介架,不過唔成功,咁咪由佢繼續飲囉,點知過左2日之後,有日佢訓到5:30am...跟住果日訓到6:00am~係佢自己介架~果時佢個半月到啦~
你地要加油ar~我都知喂夜奶好辛苦~~
我而家12點~12點半會喂到仔仔飽晒,跟住比佢入房訓,佢就會訓到天光架喇~

大宅

仲有呀, 如果想bb一覺訓天光,

1. 一定要起11-1am 喂最後一餐奶.

2. 而房個燈一定要好暗好暗/唔開, 我起"宜家"買左個床頭燈, d光係一點點, 好暗好暗既藍色...開左都係好黑...等bb分到日頭同黑夜

3. 要忍心d, 如果bb半夜un un 叫, 唔係大喊, 你唔好理佢, 由佢, 久而久之, 佢習慣左, 就知黑蚊蚊係無奶飲, 甘就會介倒架啦 ~

努力 !
該用戶已被刪除

大宅

你地o的bb都好叻喎, 都自己介哂夜奶, 好想我阿仔都係禁叻呀! 我而家都係好似你地咁講, 會11:00~11:30餵最後一餐, 跟住佢半夜喊我都唔理佢住, 比下奶咀佢食下! 我唔敢比水佢飲呀, 因為試過一次, 佢飲完水成個人醒哂! 攪到我又冇得訓呀! 而家佢自己一間房, 夜晚先至放佢入去訓, 日頭就唔會, 夜晚時會開床頭燈比佢, 不過我覺得都係光左一d!

大宅

我冇特別幫阿b去戒,佢都係近來大約3個半月到夜晚可以越訓越耐而自己戒左.辛苦既日子終於過去啦.

大宅

我亞b都未得, 4:00到7:30半不等...嘻嘻,
因為我唔可以迫到佢係最尾個餐係11點後食
(佢瞓咗而我又攪醒佢的話, 佢會唔肯食之餘,
仲同我死過...呵呵)...好似今晚咁佢7pm吃完之後,
到10pm瞓咗, 而家好希望佢係12:00之前再吃多次奶,
如果佢唔吃的話, 我諗我就要4:30左右餵啦....

barbie, 你bb好叻架啦, 嗱, 唔係得你bb係咁架嘛,
仲有我bb, 雖然有時我醒咗瞓唔返,一日瞓得到5個鐘左右,
但每次餵完佢食飽咗都同我笑吓, 咁我就條氣順哂.

大家努力啦!!!

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

未介呀......一晚至少埋身食2次人奶,
如果唔好彩, 有時仲要3, 4, 5點咁醒......
佢胃口細, 想佢食多d都唔肯...... :-( :-( :-(
不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

男爵府

畀面勳章

我個女暫時睇黎都完全冇咩意欲戒夜奶.
仲有佢訓覺係冇一覺長的.次次都係2,3個鐘頭度就醒.
但我自己就覺得餵夜奶唔係太辛苦.
可能自己都習慣夜訓啦.
反而果時2個鐘-3個鐘度就要餵奶,就好辛苦啦~
同埋我個女較細粒,醫生都同我講唔使幫佢戒夜奶.
餵佢密d仲好~我自己就冇咩所謂.
冇打算幫佢戒~
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

洛紫
我個女都係7月8號出世......咁橋!!!
不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

首頁

尾頁

跳至