跳至

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

BB塊面出現一粒粒紅點!是甚麼!請大家幫幫手

我BB前幾日塊面開始出現一粒粒紅色帶有白點的!兩邊面都有呀!額頭就有小小暗粒!我搞唔清係奶癬,熱痱定係熱氣呢﹖

別墅

Re: BB塊面出現一粒粒紅點!是甚麼!請大家幫幫手

我亞b都有, 朋友話佢亞b以前都係, 叫我用金銀花+白菊花煲水幫亞b抺面 /抺身

別墅

2019勳章

我BB之前有熱痱,我朋友教我用菊花水同佢抺身!之後真係好晒!但今次阿B好似唔係熱痱,唔知有冇效,所以唔敢試

別墅

我姑奶話奶廯都可以用此水抺也可以, 又不是有錯既野喎, 但一定要兩樣一齊煲

大宅

我阿b都有,主要生在面及額頭上,醫生說遲些會自然散,但這幾天愈來愈嚴重,連耳旁及頭皮也有,面都好埋,好似青春期生暗瘡敢,上來好多人有不同建議,金銀花,菊花,寶寶金水,oilatum oil,清水,雙妹嘜雪花膏,本來想什麼也不用,但實在愈來愈多,究竟試邊隻先?邊種真是見效?

大宅

我bb都有呀,全塊面都生晒紅點,連眼都腫埋,我媽媽話未滿月係咁,個個bb都會有,我媽媽都有用銀菊煲水同佢沖涼,佢話沖一星期左右就會好喎,睇吓到時好番未再上來報告一下~
不過我想問大家你們的bb是飲人奶還是奶粉的?因為我是餵人奶的,我初初都唔明bb點解會熱氣,又唔知係咪食了薑醋?因為我食野已經十分清淡?(除了薑醋之外)

別墅

我自己就覺得用d天然既野好d, 例如金銀花/白菊花水抺身

大宅

2019勳章

我係路過既0605媽媽
我個女之前都係咁
開初既時候都打算帶佢睇醫生
不過後來我問左一位醫生朋友
佢同我講唔使帶bb去睇醫生喇
因為呢個歲數既bb係因為身體賀爾蒙既變化
所以會出現0的紅粒粒
正如我地係青春期既時候會有暗瘡
遲少少就會冇架
所以唔使擔心

別墅

2019勳章

即係金銀花同白菊花一齊煲埋再同BB抺,我試下先!我見BB成面都係!又唔好!真係心都痛埋!驚好返有印。

別墅

記住不要加凍水, 等D水自然涼

大宅

我個B都係,連頭仔都有。陪月話係媽咪d荷爾蒙既影響,通常出院第2個星期就會有,不過好快自已就會退。
Don't worry

大宅

我 bb 都有呀 ! 依家成面都係. 99 老了, 佢都唔知係乜.
好彩 ! 有呢個網址, 得到你地的分享經驗咋 ! 否則就擔心 c 啦 !

covermark 寫道:
我個B都係,連頭仔都有。陪月話係媽咪d荷爾蒙既影響,通常出院第2個星期就會有,不過好快自已就會退。
Don't worry
]My Melody[/url]

大宅

我囡囡都係咁樣,我只係用清水暫時幫佢密d洗面咋.
等我都試吓你地既方法先.

大宅

今日阿b又嚴重咗,哭起來滿面通紅,成個關公敢,連頭,耳殼,眼旁都有,背部本來好咗,但又有番,爭啲忍不住比醫生開的藥膏幫佢搽,但見到大家原來都有相同問題,唉,忍下手先,我個b已25日人仔,有些醫生話滿月就好,但我看來會愈來愈嚴重,希望快點好.

別墅

2019勳章

我有用金銀花同白菊花幫佢抺面,但我亦有用買比佢既藥揸,其實我都唔想比佢揸,但又見佢揸左有好轉,我又唔捨得唔比佢揸,驚唔揸又有返。

大宅

阿b今日又嚴重咗,耳殼上的紅點仲流膿添,很心痛呢,我想都要搽藥膏

大宅

今日bb去完健康院, then 去藥材舖諗住買金銀 & 菊花幫 bb 洗面. 店員睇到 bb 塊面, 話用土銀花好 d wor.
good for 用黎抹面既

今日同 bb 抹左好多次, 佢真係舒服左. 你地可以試下.

4碗水煲,then放入暖水壺,攤凍用棉花抹面.
]My Melody[/url]

洋房

我個BB成塊面都生粒粒, 好似d暗瘡酒米般, 希望快d好啦
:-P :-o

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

I bring him to see doctor today, as his face look so unly and I think he feel no confortable too, so, bring him see doctor, he said it is ok, it is normal, but also give some cream to him, so hope it can help him to recover faster....

大宅

我阿b3個星期大開始都係, 我之前有媽咪教我用金銀花煲水, 攤暖佢, 同阿b抺面仔同頭仔, 而家1個月4日大, 好左d, 今日去健康院, 姑娘話可以用水抺面, 之後用aqueous cream同佢搽吓面仔喎, 我未試, 等我試一排再話你地聽呀

1 mon 10lbs 9oz

10wk4d 4.6cm                 2yr9mons 95cm
11wk5d 4.7cm
20wk6d 494g
29wk1d 1.48kg
37wk5d 2.97kg

首頁

尾頁

跳至