跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: BB塊面出現一粒粒紅點!是甚麼!請大家幫幫手

我阿B過2日就一個月,D粒粒都出左一星期有多,越來越嚴重,最初只係面上幾粒,我便用涷水幫佢抹,點知越來越嚴重,現在全面/耳仔/頭頂/頸/背都有,一粒粒紅色不凸止,有些仲有白點!我真係好擔心!!! :-( 我巳開始用金銀花幫佢抹左面2日,但好似仲嚴重左,唔知繼唔繼續........過幾日仲要擺滿月......真係唔知點算,希望阿B快D好啦!
Joycebaby06:
我想問aqueous cream係什麼?有無藥性或類固孰?
shuuenki:
如果面上生粒粒,除左用金銀花抹面,係唔係都要用金銀花沖涼?另外你用什麼藥同你阿b搽?
annpoon51:
我阿B同你阿b個情況好相似,我知你一定好擔心,我都係!希望所有阿B都怏D好返! :-(

大宅

marivy :
我都係用金銀花加菊花幫bb抺面仔!而藥我就係藥房既老闆介紹"定膚康"係一支30ml既液體藥!其實我之前都未聽過呢隻牌字!但因為bb個時出得好勁!所以我決定幫佢試下!開頭我用其中部份試下薄薄一層!見佢有好轉就搽埋其他地方,好左好多。
其實我有同事叫我唔好比有藥性既藥比bb搽,佢個時就淨係比花士令佢個女,就搽好左!咁我試下,可能我bb唔受得!搽左仲出得勁左咁!
依家bb塊面冇之前咁勁,但就有時出下消下咁!可能亦同我食薑醋同埋燉雞食有關,因太燥,bb受唔到!

我都知道係一定好緊張!我都體驗過,或者你試下用花士令先!因為始終冇藥性!可以放心試試。

希望可以幫到你啦

複式洋房

多謝你意見呀,我都試下用花士令,如有好轉再轉告你.我會努力!

大宅

marivy,

咁我就有問過姑娘, 佢話有'R'字既藥房就有, 或者等我買時問下藥房啦

1 mon 10lbs 9oz

10wk4d 4.6cm                 2yr9mons 95cm
11wk5d 4.7cm
20wk6d 494g
29wk1d 1.48kg
37wk5d 2.97kg

複式洋房

joycebaby06:唔夠晒!

大宅

marivy,

我BB都滿月時都生過(而家3個半月), 應該係奶癬, 會紅同發炎最後結焦;都要一段時間才好架, 最差個陣時真係嚇死架,
如果你有機會去母嬰院時, 你要求見E生, 咁E生都會
比葯膏BB, 又或者可以睇私家(咁就要自己比錢囉)....有時D
E生都唔會比葯膏話等佢自己好囉, 等都唔係問題,
但係做媽咪會好心痛架麻, 我BB係滿月開始生都要等到
2個月先好番晒.

好多BB都係咁, 唔使擔心, 不過好多人都會提議轉奶粉
你都可以考慮吓呀.

大宅

BoscoChow,
我bb同你講的好相似,真的成塊面流黃色液體,後結焦,成塊面通紅,現在有漫延趨勢至手及腳,很嚇人,是未會好,你又為你的bb做個什麼,然後好番?

大宅

annpoon,

我BB只限於面部, 我都係母嬰院見過有BB係頸到身都有.
因為我有好多朋0既BB都生過奶癬, 所以都有心理準備,
但當你睇到佢成面, 耳仔, 下巴底都一大片, 就真係唔到你唔驚 :-( :-( 咁我BB要係母嬰院打針, 我咪順便問埋姑娘, 咁我又好彩姑娘彩我, 比我亞B見E生, 之後咪開咗2隻葯膏, 用咗一大概4日左右就開始無咁勁囉...不過頭頭尾尾都要成個月架. 唔係個個姑娘都比你見E生, 我朋友就試過, 佢個女就要耐D先好返, 但就完全無用任何嘢囉, 咁就緊會擔心D架啦.

我睇過D報道講過奶癬並唔係BB食奶污漕而形成, 係BB對奶粉敏感, 所以有D媽媽會改用低敏奶粉.

大宅

我個b還差兩日就滿月,之前一個星期還生得很嚴重,我媽幫佢用金銀花煲水沖涼及洗面,我再每日3次幫佢用綿花濕暖食水同佢抺面,抺咗十日,現在塊面終於好得七七八八~
(記得唔好用凍水及水喉水幫bb抺面,一定要用一些煲過的食水,最好係暖水添,bb會覺得舒服d架~)

複式洋房

yoyoko/BoscoChow:
多謝你地意見同鼓勵!
我都有試過用金銀花水同阿B抹臉,可能抹得太多,所以阿b塊臉很乾而且有甩皮及好似變得好敏感,我依家停左用金銀花水抹,改用暖水及搽少許花士令,好似好左d,希望快d好返啦....但我發現佢背部及心口開始出多左,真係好擔心:-(
其實我之前都有試過要求健康院姑娘俾我見醫生,但佢地話少事,無咁需要,叫我返屋企多d用涷水抹臉就得喎 我家姐話依家健康院d服務俾以前差左好多....
我阿b巳經係18日滿左月啦,昨天擺左滿月酒,臉上之粒粒都有好唔少,但巳經比之前好好多,無咁嚇人,我巳經好開心,希望佢儘快好返晒,背部及心口亦快d好啦!!!!

大宅

Marivy,

我問左藥房, 佢話無藥性架, 不過, 佢就話無貨, 所以我都無買到. 但我阿b而家又好似好番好多咁, 我阿媽話都係唔好買喎, 我諗你都唔好咁心急, 我個b到而家都成個月先好, 唔好擔心

marivy 寫道:
yoyoko/BoscoChow:
多謝你地意見同鼓勵!
我都有試過用金銀花水同阿B抹臉,可能抹得太多,所以阿b塊臉很乾而且有甩皮及好似變得好敏感,我依家停左用金銀花水抹,改用暖水及搽少許花士令,好似好左d,希望快d好返啦....但我發現佢背部及心口開始出多左,真係好擔心:-(
其實我之前都有試過要求健康院姑娘俾我見醫生,但佢地話少事,無咁需要,叫我返屋企多d用涷水抹臉就得喎 我家姐話依家健康院d服務俾以前差左好多....
我阿b巳經係18日滿左月啦,昨天擺左滿月酒,臉上之粒粒都有好唔少,但巳經比之前好好多,無咁嚇人,我巳經好開心,希望佢儘快好返晒,背部及心口亦快d好啦!!!!

1 mon 10lbs 9oz

10wk4d 4.6cm                 2yr9mons 95cm
11wk5d 4.7cm
20wk6d 494g
29wk1d 1.48kg
37wk5d 2.97kg

首頁

尾頁

跳至