跳至

首頁

尾頁

大宅

澳門有冇幼兒園?

請問澳門有冇d for 2 歲小朋友入讀既幼兒園, 半日或全日? (但唔係托兒所) 最好響氹仔. thanks.

侯爵府

Re: 澳門有冇幼兒園?

澳門冇架, 只係得托兒所同幼稚園架炸~~

大宅

stephenietam,

thanks a lot. 我想問下, 咁澳門既幼稚園同香港既幼稚園程度係咪都相若? 如果響澳門讀幼稚園, 但想小學響香港讀, 問題大嘛?

伯爵府

而家澳門的情度好多都高過香港TIM

伯爵府

但幼稚園起碼要3歲先收GA WO,您BB幾大呀?

大宅

BABALALA

咁可唔可以舉d 例子, 咩幼稚園比較好呀? 我心目中有澳門科技大學果間附屬幼稚園. 但唔知可唔可以同香港d 小學"咸"接到?

我個仔兩歲咋... 呢一年都唔知點安排佢好...

伯爵府

2歲返托兒所先LOR,比佢學下"裙"體生活丫MA,吾係到時一下子返學,驚佢會吾習慣呀,科技大學果間附屬幼稚園,我覺得都幾好呀,我見係歌度讀D小朋友都幾開心GA WO,同埋有暑聖公會,呢度好多MAMI都話好GA,都係係氹仔GA,又係類似國際學校咁

大宅

BABALALA,

其實我個仔而加都係返緊託兒所架, 返左年幾架啦. 下個月開始就返香港呢邊既幼兒園. 計劃上係一月過澳門住, 咁我老公可以湊到仔, 加埋工人, 都唔需要返託兒所. 所以我先諗或者比佢返下playgroups, 澳門唔知多唔多選擇呢?

多謝你既意見 , 咁我想問如果想報果d 幼稚園, 係咪都要早一年要報架啦? 我個仔十月出世, 到出年九月都仲差一個月先到到三歲, 學校會唔會set 佢low d 既priority?

唔好意思呀, 咁多問題, 我真係對澳門冇咩認識呀.

伯爵府

有D學校吾足3歲真係吾收GA,我吾記得每年幾月開始招生,您可以打去D學校到問下,澳門基本上無咩PLAYGROUP 其實澳門而家D幼稚園好多都係小班教學,活動教學,同埋有外籍老C教,吾會比HK差,當然都有一D存統學校

但呢到D小朋友普遍返學之前都會讀托兒所,吾知係吾係易搵學校D OR學校都會睇呢D

男爵府

pluie
你好!我仔仔同你仔仔都差唔多大!其實澳門呢邊d托兒所真係唔錯架!當然我唔知你o地hk個邊d幼兒園係點,但有好幾間托兒所絶對唔差囉!
我仔仔讀過兩間托兒所我都覺得好滿意,第一間係皇朝“母親會聖約翰托兒所”,呢間唔單止有姨姨照顧小朋友仲有每兩班有一個幼兒教育專科畢業既先生教小朋友架!因為我o地住氹仔送仔仔去皇朝好唔方便,後來氹仔“婦聯會小海豚托兒所”有位我仔仔就轉左來呢間!我覺得呢間都唔錯,d姨姨好細心又o易小朋友,我仔仔返左一個星期就已經好鐘意d姨姨啦!佢o地有時間表架!上午會上兩節課架!仲有書又有手冊既!方便家長了解小朋友學左d咩野,仲有幫父母訂購cd兒歌返屋企俾小朋友聽,我仔仔不知聽得幾開心,呢排仲學左好多野返來添:one,two,three,four,唱歌,又成日問呢個係咩?歌個係咩
所以你放心俾你仔仔係澳門返托兒所啦幾好架!除左我以上講既托兒所之外仲有d都幾好架!例如:氹子工聯會童真托兒所;仁慈堂托兒所:婦聯會屬下其他托兒所都好好架!
bala講得對如果你仔仔會係呢度讀d好既幼稚園,d幼稚園一定會睇下你係邊間托兒所出來架
你放心未夠三歲都可以讀幼稚園架,做細仔囉~係呢個澳門媽咪區月希個仔仔都係細仔 :mrgreen:
通常每年d學校招生係3月囉!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

macaogirl,pluie...未夠三歲係可以讀幼稚園..但係出名果d就唔會收囉..因為我果時問過....好多連form都唔比我..因為佢地話未足3歲一定唔收啦..比左form我都只係waste時間=_=;

大宅

BABALALA, macaogirl, 月希,

唔該晒你地詳細既解釋!! 澳門真係同香港好唔同呀! 呢邊唔算好多小朋友讀托兒所架咋. 同埋澳門d 托兒所又真係好似幾systematic 喎, 有得上堂, 即係同返nursery 差唔多囉.

macaogirl, 可唔可以講下你仔仔返呢間小海豚托兒所, 係幾多點到幾多點架? 包唔包埋早餐, 午餐, etc.? 午睡係咪都響果度訓? 我唔係澳門居民, 費用要幾多呀?

月希, 你話出名果d就唔會收唔夠三歲既小朋友, 咁邊d 叫出名呀? 澳門科技大學果間算唔算?

男爵府

小海豚由8:00~9:45可以返學,中午12:00~1:00可以接走小朋友,包中午,下午茶,我o地就交 $MOP1,1XX左右,至於唔係澳門人我就唔係咁清楚,佢o地係婦聯會屬下非牟利基構我估唔會貴得太多,午睡就係度訓囉~但全澳門冇半日托兒服務架喎!你仔仔若果返半日都係要收足全日費用架!
我覺得科大唔係咁好太新啦!有時d先生個流失律都幾嚴重!若果想讀國際學校不如讀聖公會啦!
澳門名校:培正中學,母佑會永援中學,聖羅撒英文女中學,聖心英文中學,粵華英文中學,慈幼中學........但呢d全部都係傳統中學喎!

大宅

macarogirl,

如果我比得佢返托兒, 咁就會比佢托到放學為止架啦. 咁幾多點放學架? 上午有堂上, 咁下午有咩活動?

可唔可以pm 小海豚個地址比我呀? 或者有冇website 架? 而加小海豚full 晒未呀?

等我又check check 聖公會既info 先. 你呢? 你會同你仔仔報邊一間?

男爵府

下午就係訓覺豬+食下午茶+去遊戲室玩下睇下碟囉~佢話就話4:30接放學,你可以早D 4:00接都得!
網址:www.womenchildcare.com.mo
小海豚都幾full架!你可以打電話去問下佢仲收唔收插班生囉~電話:28811114
我想同佢報培正呀!校風最重要,我以前教中學睇住d學生壞我唔想仔仔變得太厲害

大宅

macaogirl,

thanks! 我睇左佢website, 但佢寫住要有澳門合法居留證既小朋友先可以報... 咁我而加都未有, 即係唔可以報住.

咁唔知澳門培正同香港培正又有冇咩connection? 如果第時返香港讀小學會唔會易考d?

男爵府

pluie
你可以打去問下嘛 :mrgreen: 我知婦聯屬下其他托兒所都唔錯架!你都可以打去問下,有d因為地點問題收唔夠,可能會收架!
至於澳門同香港培正有冇connection?咁我就唔清楚啦,但澳門培正已經好出名架啦喎!我諗返香港想讀返香港培正應該問題不大

大宅

香港培正同澳門培正係有關係架! 不過,hk培正都好難入架喎!

奠基羊城 播遷港澳
一八八九年,培正學校創辦於廣州,是中國第一所由華人基督徒開辦之新型學校。一百多年來,歷盡艱辛,校務日晉,不斷發展。由廣州至香港、澳門,鼎足而三,屹立至今。

一九三八年一月,為逃避戰亂,學校由廣州遷澳,是為澳門培正中學之始。培正於戰亂之中而弦歌不輟,實有賴澳校之維持。戰後澳校設辦小學,於一九四七年重辦初中,一九五三年開辦高中,澳門培正遂成為一所完整的非牟利的私立中學。

本校秉承「至善至正」的校訓,堅持「德智體群美靈,六育均衡發展」的教育目標,積極貫徹「提高教學質量,改善學習環境,保持嚴謹校風」的辦學方針。歷年蒙 神的眷顧,政府的關懷,家長、校友以及社會人士的支持,全校師生的努力合作,校務迅速發展。本校包括幼稚園、小學及中學部,全校學生人數超過三千人,教職員逾百位。學制上,幼稚園實施兩年制、小學六年制及初、高中各三年制。

要轉校時,叫澳門培正寫封推薦信,應該無問題!
:-P

大宅

培正由k2開始至高中三,4歲先收.
2007年3月就開始報名,收2003年1月1日至12月31日出生的小朋友.
到時留意吓. :wink:

大宅

thanks macaogirl & cathy2002.

我first priority 都係氹仔架囉. 因為澳門果邊實在係太塞車.

澳門培正要4 歲先讀得... 咁真係有排等喎... 即係之前都要讀下其他學校先. 香港呢間就要3 歲. 同埋一定唔會收九月未足三歲既小朋友.

首頁

尾頁

跳至