跳至

首頁

尾頁

民房

BB介左尿片未識得去廁所未

bb入幼稚園員係唔係要介左片先可以入學

禁止訪問

Re: BB介左尿片未識得去廁所未

子爵府

幼兒園好多問過都會幫bb介...不過幼稚園有d講明唔會同bb介片
candyman 寫道:
bb入幼稚園員係唔係要介左片先可以入學
:-)  :-)  :-)  :-)

伯爵府

魅力王子

my son now also use 尿片 ar! i dont know how to help him 介片 ar!

大宅

我囡囡仲未介尿片, 因為佢好怕坐
Hello ! 我叫Jodie~

子爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

我個囡成功戒左日片2、3個星期了, 上星期整個5天日本之旅都無失過手(在家就更無失手) 希望真係戒左, 唔好倒退。

至於夜片, 有時半夜會自動起身叫我帶佢屙尿, 有時整晩都無頼尿, 懢番唔少尿片 :mrgreen: :mrgreen:但我唸都要過埋冬天至真係可以戒夜片. 但而家有呢個成績, 我已經好満足了 :-P

禁止訪問

大宅

elysemama,

妳囡囡好叻呀~

我囡囡就好鬼搞野, 係6-8月時識得話我知要wee wee同poo poo, 8月尾同佢去左5日旅行, 返黎唔記得晒~
訓練返一排, okay 返, 可以話我知佢要wee wee, poo poo 就算著住片都識叫我同佢去potty, 點知10月頭去左5日旅行, 又倒退返.... :cry: 之後, 到依家都好反覆, 有時識同我講, 有時又照賴 總括都係差過6/7月時 :-|

elysemama 寫道:
我個囡成功戒左日片2、3個星期了, 上星期整個5天日本之旅都無失過手(在家就更無失手) 希望真係戒左, 唔好倒退。

至於夜片, 有時半夜會自動起身叫我帶佢屙尿, 有時整晩都無頼尿, 懢番唔少尿片 :mrgreen: :mrgreen:但我唸都要過埋冬天至真係可以戒夜片. 但而家有呢個成績, 我已經好満足了 :-P

子爵府

siuman,

起初6,7月時, 我都以為離戒片日子不遠, 個時識得叫VV同PP,但維持沒多久就倒退了。 我覺得関鍵在於能否成功在外面也懂得叫去厠所及能否在外面的厠所如厠, 只要小朋友適應到, 距離成功戒片既日子則不遠矣!!

[quote]
siuman 寫道:
elysemama,

妳囡囡好叻呀~

我囡囡就好鬼搞野, 係6-8月時識得話我知要wee wee同poo poo, 8月尾同佢去左5日旅行, 返黎唔記得晒~
訓練返一排, okay 返, 可以話我知佢要wee wee, poo poo 就算著住片都識叫我同佢去potty, 點知10月頭去左5日旅行, 又倒退返.... :cry: 之後, 到依家都好反覆, 有時識同我講, 有時又照賴 總括都係差過6/7月時 :-|

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

elysemama
你囡好叻呀,我想請教下,咁你囡依家大約相隔幾耐去一次小便呢 ? 你同佢去旅行時,唔係隨時有廁所,佢係咪會忍到有廁所先去架,咁咪好犀利 ~~~~ 我囡好渣,除左大大會講,小便就瀨左先講囉,我見佢屙左半個鍾到就瀨啦,但又唔係好多,佢地係咪去得好密架呢 ?

子爵府

梁阿太,

哎!! 佢去得好密架!! 可以出去食一餐飯去成10次 係屋企就半個鍾要去一次(有時更密), 亦有時真, 有時假, 有時得幾滴; 真係小D耐性都唔得 但我相信這是一個過渡期, 佢地都需要時間學習和適應, 大家比D心機啦! 過完一関又一関, 毎個人都係咁成長, 佢地prepare好就識得向前邁進:mrgreen:

係旅程(車程)上, 佢有時都嚷着要去厠所, 要解釋比佢聽 "未到呀, 你忍住先啦!" 跟住同佢玩, 同佢傾計, 分散佢注意力, 唔好提住屙尿, 咁佢又忍到喎!! 成個旅程無瀬過, 我相信佢會有一種自我適應環境既能力; 佢戒片後, 就算緊急時你叫佢屙落片, 佢係唔肯架!! 仲會發瀾渣

大宅

elysemama,
無錯少d 耐性都唔得, 就我黎講咪就係唔得個個囉

尋日係西田買左10條底褲仔比阿女, 希望好快用得著

子爵府

Hi, siuman,

用得著,用得著, 好快用得著架喇! 不過天氣開始凍, 都係着住片戒好D, 如果濕左底褲仔, 好易冷親 架!!

大宅

ic ~~~~ 咁佢出街食餐飯去成十次,係咪其實係貪得意玩下架呢 ( 中意行出行入 ) ? 因為阿囡係工人揍,個工人都唔係太積極同佢介,唉 ! 希望阿囡乖乖地啦 !

梁阿太,

哎!! 佢去得好密架!! 可以出去食一餐飯去成10次 係屋企就半個鍾要去一次(有時更密), 亦有時真, 有時假, 有時得幾滴; 真係小D耐性都唔得 但我相信這是一個過渡期, 佢地都需要時間學習和適應, 大家比D心機啦! 過完一関又一関, 毎個人都係咁成長, 佢地prepare好就識得向前邁進:mrgreen:

係旅程(車程)上, 佢有時都嚷着要去厠所, 要解釋比佢聽 "未到呀, 你忍住先啦!" 跟住同佢玩, 同佢傾計, 分散佢注意力, 唔好提住屙尿, 咁佢又忍到喎!! 成個旅程無瀬過, 我相信佢會有一種自我適應環境既能力; 佢戒片後, 就算緊急時你叫佢屙落片, 佢係唔肯架!! 仲會發瀾渣

大宅

ic ~~~~ 咁佢出街食餐飯去成十次,係咪其實係貪得意玩下架呢 ( 中意行出行入 ) ? 因為阿囡係工人揍,個工人都唔係太積極同佢介,唉 ! 希望阿囡乖乖地啦 !

梁阿太,

子爵府

Hi, 梁阿太,

我工人之前都係唔積極同佢介, 因為佢地怕麻煩; 係佢放假返印尼之後, 阿囡比外婆揍, 先至突飛猛進, 係外婆功勞黎架

我又覺得佢未必係貪玩 (因為佢係屋企都去得好密, 佢連睡着了, 都會起身叫我帶佢去厠所) 雖然有時真係得幾滴, 我認為佢係未分辨到急既程度; 一D看似必然會懂既野, 其實可能都要經歷探索既階段, 所以我地應該體諒和欣賞小朋友既毎一個進歩

民房

我好開心呀,我仔仔成功介左尿片啦!他自己會去屙尿,自己會去坐廁屙

大宅

eylsemama,
其實老人家湊b真係幾掂 可惜同婆婆住得遠 :-| 之前婆婆湊到阿女習慣每朝起身坐potty vee vee 架~

candyman,
恭喜妳呀

子爵府

Hi, siuman,

此乃"家有一老, 如有一寶", 不過通常只限於自己阿媽 :mrgreen:

男爵府

阿仔今日終於自己話去"大大", 仲係廁所攪惦埋, 希望可以keep住啦.

首頁

尾頁

跳至