自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有沒有人膽固醇偏高?

請問你們吃藥還是自己控制飲食、做運動?

禁止訪問

Re: 有沒有人膽固醇偏高?

複式洋房

請問除了燕麥可以降低膽固醇外,還有什麼食物呢?

大宅

mimi,
我早兩個星期都check到膽固醇有5.4呀!不過唔需要食藥,半年後再去抽血驗下,見過營養師她都說我飲食算正常,不過就要做下運動啦!以下有個網頁,你可以參考下的。
click here~~膽固醇之飲食篇

男爵府

好媽媽勳章

岩岩睇到呢個topic.....

老公早排check到6.1, 家庭醫生個護士教條方: 用醋浸蒜頭廿日以上, 每日早晚飯後飲一匙(開水); 平時早餐食麥片; 另現食煲黑木耳, 試一排唔得都可能要食藥.

大宅

IRON,
你老公現在是否每日早晚都飲緊醋呀,會唔會好傷胃架?那麼你老公試完這條方看看可行吧!

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我媽咪飲左醋浸蒜頭3個月,之前高血壓都穩定左不少,醫生都讚呀! 體重減輕了幾磅,膽固醇都應該冇乜事,如果,下次驗血報告正常,就可以唔駛食降膽固醇藥,因為,醫生話我媽咪年紀大,唔好食一排時候藥就咁快停藥,待穩定多d就停.
我媽咪除了飲醋浸蒜頭,早餐都改食麥片,同多做左運動.
如果,怕胃痛,可以用多少少水混合蒜頭醋黎飲,我媽咪都有胃痛,但都冇事.

男爵府

好媽媽勳章

hi Yokongi ,

今月16日先浸好呀.

男爵府

2024年龍年勳章

我有7.8呀, 食咗藥去到5.7, 我好鍾意食seafood. 請問點浸?浸幾內?

伯爵府

好媽媽勳章

Hi honeyBB,
想問你浸醋既份量係點計....因我媽媽都有血壓高而家食緊藥, 唔該晒 !

honeyBB 寫道:
我媽咪飲左醋浸蒜頭3個月,之前高血壓都穩定左不少,醫生都讚呀! 體重減輕了幾磅,膽固醇都應該冇乜事,如果,下次驗血報告正常,就可以唔駛食降膽固醇藥,因為,醫生話我媽咪年紀大,唔好食一排時候藥就咁快停藥,待穩定多d就停.
我媽咪除了飲醋浸蒜頭,早餐都改食麥片,同多做左運動.
如果,怕胃痛,可以用多少少水混合蒜頭醋黎飲,我媽咪都有胃痛,但都冇事.
?? 該用戶已被刪除

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

蒜頭浸醋

以下內容全是由專欄作家李韓玲寫的

通血管減肥飲

過年後收到一封大利巿 – 讀者 Connie 送我一瓶蒜頭粒浸米醋. 我問有甚麼作用? Connie 說是英國的親戚教他們飲的.

話說 Connie 那遠在英國的親戚的鄰居, 因太過肥胖令心臟出了問題. 躺在病床上十分辛苦,另一個鄰居就建議這位病人每日飲蒜頭醋水, 並親自給他浸了一大瓶。 肥病人為求不想提早歸天, 他就乖乖的依吩咐每天飲用兩次, 每次一茶匙。想不到飲了兩個星期之後, 他的精神, 氣血似乎已回復過來了,他繼續連飲一個月, 人瘦了, 行動亦回復正常,他高興得不得了, 馬上親自浸了釵h瓶, 分送親友及左鄰右里, 積極宣傳這飲品的好處.

Connie 的爸爸從親戚的長途電話中知道這個[秘方]之後, 也浸了釵h瓶, 分送給子女們, 每人兩瓶 (Connie 就送一瓶給我)。 Connie 飲了一瓶之後, 瘦了一圈, 沒有了易疲倦症.

材料 :
四百七十三亳升的米醋一瓶, 蒜頭粒一斤去衣 (一斤蒜頭有3條(一條有3隻)。

炮製的方法很簡單:
把米醋分裝兩瓶 (每瓶二百三十六點五亳升), 把蒜頭粒平均的分別放入兩瓶醋內, 封篕, 放在陰涼的地方, 浸二十日後才開始飲用。

服用方法:
每一次一大茶匙, 倒入杯中, 用溫水或涼水稀釋飲服.
早屨嶀@次, 晚屨嶀@次.,我已飲了一星期 感覺良好呀.

答有關蒜頭粒在米醋中藍色的問題

是正常現象, “初浸時的頭幾天, 蒜頭出現了一些藍色, 我當時也覺得奇怪, 後來心想:, 靜觀其變吧, 看看它搞甚麼鬼,可是過了一個星期, 那藍色消退了, 蒜頭回復正常顏色,所以, 這現象是正常的” 這位先生請我提醒大家, 醋最好買日本貨或美國貨。

我的一瓶已經飲完, 正在進攻第二瓶,感覺很好, 很精神, 人也輕了,酸是酸了一點, 而且蒜頭味也不好聞, 你可以加入蜂蜜來開溫水飲用, 飲完後, 你會感受到醋酸過後的甘甜. (如果覺得有很大蒜味,可用粗鹽刷牙, 粗鹽也可潔白牙齒)

健美減肥降血壓

皮膚好, 化妝也容易上粉, 不會出現裂紋之類的效果。常飲米醋, 對皮膚就有這個益處.

大家都知道, 便秘是皮膚的大敵, 天天飲一點米醋, 不僅能消除便秘, 還能增強腎和肝臟的弁

男爵府

PANCO,
控制高血壓,除了定時食藥之外,戒口都是非常重要,盡量清淡,如果,身型肥胖,最好有保持做運動習慣,就算,血壓正常,都不要自行停藥,一定要聽從醫生指導呀!
祝你媽咪 身體健康! :-P

大宅

honeyBB,
我現在都是在英國喎,不過沒有人送醋給我添!
米醋用什麼牌子好呢?還有裝醋瓶是否一定要玻璃裝架!

大宅

四個月前我 7.6 嚇得醫生都怕 .

我急減16磅, 做 exercise, 架下 5.6 叫好好多.

要小心
Msma

大宅

Msma,
你介唔介意講下你之前是幾多磅呀 你幾耐才可以減到16磅呢?其實我唔係肥架,我有5呎4吋高,115磅,當然相比現時的姐仔我都算肥的 我個營養師話就算肥和瘦都會有機會有膽固醇喎!我現在唯有做下運動啦,真係想懶些都唔得!

別墅

其實同肥瘦無關係, 我得 95-100 磅到睇醫生都話我ibm 標準不過我膽固醇都有 5.6 要降低, 我都會試下浸醋, 重有有人話食山楂都得

複式洋房

其實體重不是最主要原因,我的 ibm 未到標準,即是輕左少少,但膽固醇有 6,我家姐話是遺傳,如果唔想飲醋,仲有冇其他食物好介紹?

芝芝姑B 寫道:
其實同肥瘦無關係, 我得 95-100 磅到睇醫生都話我ibm 標準不過我膽固醇都有 5.6 要降低, 我都會試下浸醋, 重有有人話食山楂都得

大宅

畀面勳章

請問各位巳經浸過蒜頭浸醋的朋友,可否pm給我用那個牌子的醋呢?至於蒜頭,是否平時用來煮餸用的?咁味道是否像街賣的酸"Q"頭一樣呢?唔好意思咁多問題!

首頁

尾頁

跳至