論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

有無人叫工人放假放平日?入黎傾下ah!! 

我係第一次請印印,過几日殺到黎.真係好多野要擔心!!

諗住叫佢放平日,每星期例假放星期六, 勞工假都係補番平日比佢放! 或者補番錢比佢唔放 (我知係犯法,呢度講呢度散啦!!)

我個印印未黎過香港打工,以前係馬來西亞同埋新加坡打工重無假放添. 我諗住費時佢放假群埋維園D印印學壞!或者起碼無咁快學壞.

不過我唔知係咪一廂情願咁諗??所以我想問下其他叫工人放平日ge人,你地工人係咪真係乖D??會唔會有其他問題, e.g.佢放假日子搵人幫手湊BB/ 細路?自己放假時叫佢做D嘜?係屋企對住佢/ 看實佢做野??留佢一個人係屋企做家務還是帶埋佢出街幫手?? 

真係好多野諗!!入黎傾下ah!!

民房

Re: 有無人叫工人放假放平日?入黎傾下ah!! 

我請個印庸人品都幾好, 做野都好好.我因為工作是放平日,所以佢都放平日, 我放佢放,我式放比佢放星期日,但每次都令我有些唔開心.例如上一次我叫佢,下午去上堂學家居安全,佢竟然最後同我講佢唔識去,佢同朋友去行街,我幾難先放日星期日,要佢去上堂,激到我跳舞.
千其唔好比佢放星期日.
所以我決定以後唔比佢放星期日.

大宅

請foreign o黎果d 真係可以比佢o地放平日, 反正佢o地未有朋友, 又未有電話, 可以比多d 時間佢認清你為人, 咁就算遲d 佢識多o左朋友, 都無咁壞o羅!
我申請時都講明, 唔會放 sunday, 只會放saturday. 但係如果佢乖, 我咪比 佢一個月放一次 sunday, 等佢開心o下.

大宅

我都係放個印平日﹐之前同依家嗰個都係。之前嗰個放親假都去街﹐係唔係無咁快學壞就唔知啦﹐都係愈做愈懶﹐唔做開就唔做嗰隻﹐不過就14個月先出電話﹐完約前半年左右日間多電話。
而家呢個做咗2個月﹐放假唔肯去街﹐情願係屋企做野。我都唔理佢﹐照例放假日問佢:咦﹐你假期喎﹐唔去街呀。當提醒佢囉。個個月簽糧單簽埋d假期。

>自己放假時叫佢做D嘜?係屋企對住佢/ 看實佢做野??留佢一個人係屋企做家務還是帶埋佢出街幫手?? 
叫佢做返平日既routine囉﹐唔駛專登看實佢做野既﹐除非你覺得佢做得唔好。你出街咪睇下你駛唔駛佢幫手囉﹐要就叫埋佢去﹐唔駛咪留佢一個人係屋企做家務﹐叫佢自己整野自己食囉。

別墅

I have 2 Phillipina maids, one of them take Wednesday off and the other take Saturday or Sunday.

The one who take Wednesday off came to Hong Kong only in January this year, and her mother who works here in Hong Kong also takes Wednesday off, so it's easier.

In case of public holiday, the two of them will take turns to have the day off, and I will pay them money in return, never in days off because I have two very young children, and I will not let anyone of them take more than one day off a week. So far they're doing fine.

But recently, my 'Wed off' maid said she wanted to take either Sat or Sun off. I told her to wait till my son, who is 1 year old and whom she is responsible for, is a bit older. Under normal circumstances, I feel that it is only normal that a maid wants to take the regular holidays off. So far, they could cope with my schedule. As the children become older, I think I can cope with the maids' need, too.

子爵府

多謝你地o既意見!睇黎叫工人放平日應該几好!!

我想問下你地比工人簽收假期果張紙格式係點架?係咪agent比你地架? 可以可以send個copy比我用呀 (最好 英/印對照,我驚我個印印英文唔好)?? Thanks.

子爵府

其實在你見工人時,一定要同佢地講,放假放平日有無問題,如果唔係佢地可以拒絕你呀,我朋友就係咁,不過你個印係新來,可能好d,可以同佢講下,但我個fd個工人係hk 2年,所以話唔得就唔得,不最後佢都係被炒囉

子爵府

佢張履歷寫明"假期可以唔放星期日".同埋佢以前兩份工重無假放添.再者,佢新黎香港無朋友. 我諗初時佢應該唔恨放星期日,不過做落左就好難講啦!

god bless me囉!!

係呢.有無人可以比張假期簽收form我參考呀??幫幫忙!!

大宅

My maid always bargain with me to take Weekend leave. But I told her we have agreed may take weekday leave before renew contract. She then turn black face to me. Very inch ! Even I can't bargain with my boss la ! Crazy ! :evil: :evil:

別墅

我返shift!所以請工人時講明,我day off,就佢放假。If 我放sunday, 我都會放番佢嘅 :mrgreen: 。

別墅

我都有個印印,做咗6年,但我唔知放假要填紙,從來無做record。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Before I hired her, I've already told her that she must be flexible on her holiday, sometimes will be on weekday; Never promise on weekend, I hate they take it for granted and black face to me.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

請問gun即係工人放平日是合法ma? ?-(
HIMMAMA3  男爵府

大宅

點解唔合法呀?任何一日都得,唔好俾工人點!
HIMMAMA3 寫道:

大宅

The law said you have to give 1 day off for every 7 working day. So, no matter it is weekday or weekend.

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

if i want to give half day OT. half day holiday on Saturday. how to count the that half day OT ? how many hours ? 5 hours ? if 2:00 to 8:00 OK or not ?
thanks

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Many thanks!!
flyingmom 寫道:
點解唔合法呀?任何一日都得,唔好俾工人點![quote]
HIMMAMA3 寫道:
[/quote]
HIMMAMA3  男爵府

別墅

我是在她們未來香港是已傾清楚, 放假是放平日, 無問題..
[img align=right]http://scie.myweb.hinet.net/A/A12/001/001.gif[/img]

首頁

尾頁

跳至