自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你地小朋友近依幾日有冇話隻眼好痕呢

唔知點解囝囝近來成日話隻眼好痕,唔知係咪天氣變得乾燥,佢又敏感底所以成日痕,知唔知可以買d乜藥水同佢滴呢?

大宅

好媽媽勳章

Re: 你地小朋友近依幾日有冇話隻眼好痕呢

我個囡成日都會痕..又會忍唔住捽眼...醫生話係敏感
[img]http://onfinite.com/libraries/1503522/

大宅

我個仔起鼻敏感前都會眼痕、我問過醫生、係會有依個現象。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我仔女成日都痕架

男爵府

咁有冇眼藥水可以止痕架?成日見佢捽,驚佢捽到發炎.....

大宅

好媽媽勳章

其實醫生都唔太建議常滴眼藥水...你試吓輕輕吹吓佢隻眼仔, 跟住叫佢好似訓覺咁合埋對眼, 通常一陣就無事
[img]http://onfinite.com/libraries/1503522/

男爵府

其實我都唔想同佢滴咁多眼藥水,但佢成日話痕跟住又用手去捽,我怕佢手仔唔乾淨,攪到隻眼發炎咪重衰。不過我會試下你個方法幫佢止痕。

anniewaibb 寫道:
其實醫生都唔太建議常滴眼藥水...你試吓輕輕吹吓佢隻眼仔, 跟住叫佢好似訓覺咁合埋對眼, 通常一陣就無事

大宅

最關心BB問題熱投勳章

Hello比比阿媽 :
我阿女8月份隻眼仔又係成日痕,痕痕吓生左粒o野在眼皮裏面,過左成個月終於發大左(好醜樣),上眼皮內成疱燶,最後入左浸會做手術割出嚟. Dr.都係話細菌感染 ,千其唔好俾阿比捽眼呀!

比比 寫道:
其實我都唔想同佢滴咁多眼藥水,但佢成日話痕跟住又用手去捽,我怕佢手仔唔乾淨,攪到隻眼發炎咪重衰。不過我會試下你個方法幫佢止痕。

男爵府

chityumama

估唔到係到撞到你呀,呀咪咁慘呀,我契仔都係咁,不過佢唔使做手術,個醫生開左d藥糕,用左就係慢慢收細,不過幾個月后又再來過...... 依次就粒瘡含膿到熟自己爆左。

係呢, 你近來點呀,聽sammi講你家陣返工喎,咁對仔囡邊個睇呀?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

大宅

最關心BB問題熱投勳章

比比,
係呀,做番個OL 阿媽
之前醫生都開左d藥糕同藥水,話用左會慢慢收細,or慢慢會熟到自己爆左,直頭講到似你契仔個case咁...但我個女冇呢個情況出現... 粒瘡係發大但係發在裏面,無得'吱',所以都要俾$Dr幫手.:-(
現在唯有同阿Me講捽眼唔靚女(呢招係女都work),佢先肯停手,都係壞習慣.
今年D溫暖牌開工未呀?
比比 寫道:
chityumama

估唔到係到撞到你呀,呀咪咁慘呀,我契仔都係咁,不過佢唔使做手術,個醫生開左d藥糕,用左就係慢慢收細,不過幾個月后又再來過...... 依次就粒瘡含膿到熟自己爆左。

係呢, 你近來點呀,聽sammi講你家陣返工喎,咁對仔囡邊個睇呀?

男爵府

shirley73a

成日眨眼可能隻眼乾或者小朋友貪得意,近來天氣開始乾燥,我隻眼都好似唔多自在......

shirley73a 寫道:
痕就冇痕, 不過成日眨眼, 以前不嬲都冇架!! 呢幾日放學之後就係咁喇!! 唔知係咪眼仔攰呢??!!其實我駛唔駛帶佢睇醫生呢?? tkx!!

男爵府

chityumama

你就好啦,可以做返OL,我有時都想架,不過我諗家陣無人肯請我LU, 你公司重請唔請人或者你幾時唔做得我上

我今人終於落左SAMMI到呀,咁岩我上午有野做去左太古城,跟住落左去搵SAMMI,佢真係廋左好多,就來瘦過我地TIM......

[quote]
chityumama 寫道:
比比,
係呀,做番個OL 阿媽
之前醫生都開左d藥糕同藥水,話用左會慢慢收細,or慢慢會熟到自己爆左,直頭講到似你契仔個case咁...但我個女冇呢個情況出現... 粒瘡係發大但係發在裏面,無得'吱',所以都要俾$Dr幫手.:-(
現在唯有同阿Me講捽眼唔靚女(呢招係女都work),佢先肯停手,都係壞習慣.
今年D溫暖牌開工未呀?
[quote]

男爵府

畀面勳章

試下用愛x仕洗眼水,我同個女好多時眼痕都係用佢,洗左之後舒服好多.

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

可以到萬寧買人造淚水的眼藥水, 既可以滋潤眼睛, 又可以洗眼, 佢沒有防腐劑, 所以一開封後12小時內要用完, 不過佢一排細細支, 每一次用都不會太浪費.

首頁

尾頁

跳至