母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

1歲BB只吃早、晚兩次媽媽奶可以嗎?

我BB已經一歲了,我每日早晚都會埋身餵奶,加每日泵奶兩次作翌日下午飲用,我聽人講話BB一歲每日吃兩餐奶就夠,是否真的?如果是,那我便不用泵奶,可騰出時間比自己休息。可否分享你們的經驗?謝!

公爵府

Re: 1歲BB只吃早、晚兩次媽媽奶可以嗎?

我自已果時係囝囝1歲已冇pump 奶啦, 只係早晚同半夜餵. 當我返工時囝囝食3餐固體食物 唔駛pump 好真係relax 好多

囝囝e+2.5歲lu

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果係咁真係好理想...但係中午停泵, 會否令到奶量劇減呢?

三餐固體...係咪餐餐都一樣食咁多呢?

我仲以為係漸漸減少佢每日第三餐奶量...變成每日食 4 餐正餐咋, 最多2 餐固體間俾 d 健康小食佢

男爵府

好媽媽勳章

rabbitpiggy

你可否分享一下當時如何編排囝囝每日的食野時間表呀!

別墅

rabbitpiggy,

想問你冇泵奶後有冇影響奶量?coz自從我下午冇泵奶而改在晚上回家後泵(即12小時內冇泵奶),奶量急降 :-( 如果放工後唔泵奶,只靠早晚埋身餵,驚奶量會越來越少。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊