嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

打針應往私人e生還是往育嬰院比較?

各位經驗mama, 我個b快要打第二支針(快滿一個月大),這支針應是肝炎針,不知健康院打是否靠得住,會否粗手粗腳地打落bb到? 如果真是這樣,我寧願唔為慳錢往私人e生打了。請給我意見!!Thanks!

男爵府

Re: 打針應往私人e生還是往育嬰院比較?

其實去私家打針唔關係唔係'粗手粗腳' 事,只係去私打既係五合一同六合一針, 咁BB就打小幾針,重有係發燒既機會小D(係小D但都有機會既)...我阿仔一個月時,我同佢去到健康院,問姑娘有乜分別,當佢講完以上既野,我就走左去私家打...重有醫生話一歲針可番健康院打,因係冇分別既...

民房

Thanks Chapman, 我也聽過健康院姑娘如你般說法,但我bb只剛滿月,是時候打5合1或6合1針?但診所姑娘又話只打肝炎第二支針,你個b仔滿月時係打咩針架?Sorry, 我唔係好識睇張針咭!

男爵府

好媽媽勳章

查實去健康院係睇彩數, 睇妳撞到個姑娘好唔好手勢, 我朋友個仔試過打到針位腫晒成只豬蹄咁要fu冰, 但亦有無事既, 不過我地唔敢搏, 全程都係私家打, 話晒醫生親自落手點都穩陣d.

男爵府

Mooncheng 寫道:
但我bb只剛滿月,是時候打5合1或6合1針?但診所姑娘又話只打肝炎第二支針,你個b仔滿月時係打咩針架?Sorry, 我唔係好識睇張針咭!

一個月去私家係打五合一針 (包肝炎),你去私家醫生打針時比張針咭個醫生就得架喇,佢會話你知幾時打下一枝針, 因我都係照醫生既schedule番去打架咋...

男爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章

咁我想問除左5合1係私家打之外, 到六個月返健康院打第三支肝炎針, 之後1歲d針係私家同健康院打有無分別呀?

男爵府

不用, 因為五合一及六合一針已包含左肝炎針, 重多左種HIB添...

你如果decide打五合一及六合一針, 咁之後D針就不用番健康院打, 你比張針咭私家醫生佢會話你知幾時番去打架喇...至於一歲針,我醫生叫我不用waste錢,番健康院打就OK,因支針係同私家十樣既, 我信佢囉, 因佢冇理由有錢都唔搵呱...

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

如決定到私家醫生打 6合1 & 5合1, 現在不用去健康院打針, 待bb分別 2, 4 & 6 個月大時到私家醫生打 6合1, 及在18 個月大時打多支 5合1 (加強針), 12個月大則可回健康院打痳疹針, 健康院姑娘話此針私家的無分別, 可省回 $

複式洋房

都係$$$,唔同..

民房

多謝各位的意見, 我都係決定去私家打, 想問下Chapman媽, 你的兒科e生好唔好, 可否介紹給我?之前朋友介紹旺角的黃可用e生給我,但他的護士並沒有說'5/6合1'針已包肝炎針在內,只說先打第二支肝炎針,大d再打合一針。

男爵府

Hi, Mooncheng,
My doctor in Mei Foo, I PM you his details lor...

民房

Thanks chapman媽媽!!

首頁

尾頁

跳至