嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地會吾會攪碎d米煲粥仔架?

因為煲左好耐d米都係一粒粒,所以想攪碎至煲,有無問題架? ?-(
[img][/img][size=xx-large]ahhhhhh~~

別墅

Re: 你地會吾會攪碎d米煲粥仔架?

I am used to made congee by boiling rice, but it takes a very long time ( almost a hour). So I decide to use blender to blend the rice before cooking. So far, Ok wor, no problem.
該用戶已被刪除

男爵府

我就用珍珠米煲粥,煲兩個鐘已經好靚
阿囝好鍾意食,依家9個月食到一碗半
不過我怕佢食得太多,所以都係俾一碗佢食

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

用珍珠米真係唔錯, 普通米都係浸就得架啦, 唔駛攪碎架

複式洋房

請問用珍珠米同普通米有咩分別? 係唔係有營養d?

複式洋房

因爲我bb5個月大,所以我都是攪碎米煮糊仔。但攪之前先soak在水裏30分鐘。so far ok。

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係咪有營養d我又唔知, 不過佢煲出黎d粥綿d囉
siuliubb 寫道:

大宅

thx for all mama's sharing
[img][/img][size=xx-large]ahhhhhh~~

男爵府

我係用<點x綠>既有機珍珠米,
我唸有機會好啲掛

複式洋房

joannelai930 寫道:
係咪有營養d我又唔知, 不過佢煲出黎d粥綿d囉[quote]
siuliubb 寫道:
[/quote]
THANKS

洋房

One important thing need to take in account is the rice quality. High quality rice can make good congee. I use 廣生 rice to make congee.

首頁

尾頁

跳至