產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

產後洗頭及洗澡問題

Hello,

I know we can use the ginger skin to have bath and wash hair. How about when we are still in hospital? I am afraid 入風. Any experience and comment?

thanks a lot.

大宅

Re: 產後洗頭及洗澡問題

睇你自己O家咋, 怕就唔沖都無問題, 用水洗下重要部位就 OK 啦, 當然你唔好咁老實話俾姑娘知你無沖涼啦 ..

我自己就完全無洗頭同沖涼, 就算抹身都無, 唔係因為我怕入風, 而係傷口痛到唔想落床, 唔係要小解同飲水都唔落床

男爵府

JINGJINGMAK 寫道:
睇你自己O家咋, 怕就唔沖都無問題, 用水洗下重要部位就 OK 啦, 當然你唔好咁老實話俾姑娘知你無沖涼啦 ..

我自己就完全無洗頭同沖涼, 就算抹身都無, 唔係因為我怕入風, 而係傷口痛到唔想落床, 唔係要小解同飲水都唔落床

請問你維持左幾耐先沖呀?

大宅

Geemama 寫道:

請問你維持左幾耐先沖呀?

係醫院o個 3 日 2 夜 ! 返到屋企就沖啦, 雖然傷口仲好痛, 但自己地方, 沖涼就手好多 ... 起碼我慢動作沖都唔怕o左個沖涼房嗎 :lol:

大宅

我o係醫院住咗3 晚,都冇洗頭沖涼,只係用暖水抺身同洗傷口,如果你忍到就唔好沖住,返屋企先用薑水沖。 :lol:

大宅

係咪一定要用薑皮煲水沖涼架?
但我覺得啲薑皮好似好污遭咁

夢芝芝 寫道:
我o係醫院住咗3 晚,都冇洗頭沖涼,只係用暖水抺身同洗傷口,如果你忍到就唔好沖住,返屋企先用薑水沖。 :lol:

大宅

夢芝芝 寫道:

大宅

lkyjoanne 寫道:

老實講 .. 夠景有無用就真係唔知啦, 但用O左個心就安樂 D O羅 ...

先張舊薑洗乾淨至刮就得O家啦, 我奶奶俾O左一袋薑皮我咋, 用晒就直接用薑連皮拍扁O黎煲水沖

男爵府

有人介紹

大宅

there are ginger shampoo and bath gel on the market. More convenient than peeling ginger.

大宅

Hi Bobo cute,

where can we buy this ginger shampoo and bath gel or what is the brand name?

thanks.

伯爵府

我係生完第2日就沖喇,不過就要老公幫手囉,扶下我咁 ..

首頁

尾頁

跳至