自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

~

~

大宅

Re: HELP~我仔仔先兩歲,但已經好惡,好反叛...點教佢先肯聽?

你屋企有冇人用咁0既態度

水晶宮

Re: HELP~我仔仔先兩歲,但已經好惡,好反叛...點教佢先肯聽?

仔仔好明顯已學左爸爸既態度喇
真係要由大人方面著手
父母任何舉動, 小朋友都會學
身教嘛

複式洋房

我囡囡都係一樣,
但係我囡囡仲細呀 !!
1歲半已經好惡, 好反叛,
真係唔知道點教..呀 !!

大宅

係我會即時好嚴厲咁同佢講番唔可以咁樣對爸爸媽媽講野, 同埋自己走

大宅

其實我個大仔細個時都係好唔聽話,成日同我地唱反調,真係好勞氣,而且當時得佢一個bb,個個錫晒佢(包括我亞爸同亞媽),於是佢仲〝得chick,後尾朋友同我講呢個歲數o既bb都會較自我,或者可以參加d親子playgroup,等亞仔可以學下同其他人相處,或者會好d!你都可以試下!而家亞細就2歲,或者有個哥哥,佢d脾氣好好!仲成日笑,無哥哥果時o既問題!或者你亦可考慮生多個!

用戶要求終止服務

好明顯佢係學緊你地講野,我個仔而家都成日喂我!(因我成日講),我諗你要同佢解釋咁樣冇禮貌,同時你地d大人要改善下平時既態度

大宅

一個字 -------------[size=xx-large]"打"

大宅

一個字 -------------[size=xx-large]"打"

瑪瑙宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我都認同 QQ-MONSTER 做法,
小朋友甘細個唔可以比佢控制你, 如果唔係到佢升小二好難再控制佢(可能好長遠), 而家呢個時候最好一個做衰人, 一個做好人, 好人個個同佢傾下計, 卡通片都傾, 等佢講D心事, 可能我之前物野都響個女面前同個老公講公司D事(好笑既講, 谷氣又講), 所以佢而家物野都同我講。
我相信,真正在乎我的人,是不會被別人搶走的。無論是友情,還是愛情。

當你長大,你慢慢學會幾件事情:有些人不必理會,無論他說什麼,
做什麼,多麼幼稚,又多麼討厭,真的不需要在乎。

有些人永遠成不了你的敵人,不必抬舉他,這種人太看得起自己了,以為拼命攻擊你,
傷害你,就能夠被你所恨。

等待驗證會員

佢每次咁惡個陣, 您同佢講道理, 話俾佢聽咁樣係無禮貌....

如果佢再唔聽, 您要佢面璧思過/困佢入一間無野反ge 房/ 坐naughty stairs/ 又或者係屋企畫某個範圍係"naughty area".... 一唔聽話就要佢係裡面唔俾出來...
又或者佢naughty 一次就收起一件玩具..... 呢招係睇supernanny學番來... 對亞仔都幾有效ga!

當然要身教!!!! 為老不尊, 教壞子孫呀.... :mrgreen:

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

你可以試下咁一開始前就同講 (呢個方法係 BB 保你大入面教) 準備一張細細張椅子比 BB 座, 然後就同 BB 講你個頭要同 BB 個頭同一高度, 大家要有眼神接觸, 然之後就同佢講由今日開始你唔可以咁樣發脾氣同咁講

洋房

你屋企人一定成日講"收聲呀你!行開D呀!唔睬你呀!"你要諗諗佢學左邊個先? 如果吾係得果兩歲, 點識講呢D野ar? 你地應該改變下自己講野態度, 身教好重要ga, 小朋友見大人都講, 咪跟大人講law, 吾好只怪個兩歲小朋友反叛,父母及時常照顧小朋友既人係影響得小朋友最深既人。

男爵府

好明顯佢係學大人講

珍珠宮

好媽媽勳章

~

男爵府

my younger daughter was the same.

Western world called "terrible 2", it is normal stage.. try your best to teach them good, they will better when getting older.

kristy

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

教係最花心血

大宅

如果你老公唔合作﹐都好難教好你呀仔。佢咁惡好明顯係學你老公。教壞容易教好難。

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

我想問~"3p親子政策課程"係老公婆去?可唔可以帶埋仔仔去...
係一星期上一次,定係點?一堂要上幾奈?
費用係幾多?
我老公要番工所以多數唔會去到,MAYBE我會帶埋BB去囉~

首頁

尾頁

跳至