產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有沒有人生完仔後,奶奶去你屋企住幫你湊仔,究竟有沒有問題?

生仔前,想著返工後,阿b會放在奶奶屋企湊,自己放工去看他,星期五六日湊回家,但坐月期間,奶奶來我家陪月,並在我家過夜,怎知前幾天,她說將來還是在我家湊,一來我家屋企bb設備齊全,二來空氣社區設施亦較好,她星期六日才放假,怎麼辦,有沒有過來人,站於我立場,我梗是不想她住在這裹,現在已把我廚房倒轉,但站於阿仔立場,住在這裡確實好啲,但亦有朋友說,第二時炒大鑊時,對大家及阿b都不好,怎麼好,好快就返工,請過來人比多啲意見.

大宅

Re: 有沒有人生完仔後,奶奶去你屋企住幫你湊仔,究竟有沒有問題?

如果你真係唔想同佢住O既, 你直接同佢講話返工辛苦, 平時想俾 D 空間自己, 所以想 BB 平日完全交俾佢湊 ... 快趣 D 搬晒 D 日用品俾佢啦 !

過O左海啦 ... 第日想見 BB 咪除時都可以返去睇佢, 唔通佢唔俾咩

大宅

Re: 有沒有人生完仔後,奶奶去你屋企住幫你湊仔,究竟有沒有問題?

你同我情況一樣,我奶奶同我住得好近,佢星期一至五o係我屋企過夜,星期六日走。老實講係唔習慣,大家生活習慣、湊仔方式都唔同,最慘佢係你奶奶,神聖不可侵犯,唔可以駁佢咀。不過如果放bb o係佢屋企我一定唔捨得,冇辦法唯有自己忍吓o羅! :cry:

大宅

你地住埋幾耐?有無試過炒大鑊?你老公有什麼想法?你會不會向你老公呻?
夢芝芝 寫道:
你同我情況一樣,我奶奶同我住得好近,佢星期一至五o係我屋企過夜,星期六日走。老實講係唔習慣,大家生活習慣、湊仔方式都唔同,最慘佢係你奶奶,神聖不可侵犯,唔可以駁佢咀。不過如果放bb o係佢屋企我一定唔捨得,冇辦法唯有自己忍吓o羅! :cry:

大宅

我就冇試過, 但我家姐就係咁, 只因為佢唔想請個外傭。炒大鑊就冇乜既~ 但拗蹺激氣野就實有, 不過冇其他人照顧到個BB都冇法, 要忍耐下。男人唔鍾意理呢D野, 但我家姐就同佢一早講好D野要點做點做, 大家AGREE左既野奶奶唔跟做錯左, 家姐會直接同奶奶講... 都好睇個奶奶同老公係乜野人。

大宅

由BB出世到而家住咗6個月喇,如果話冇唔妥就詭你,連我老公d friend 都當住我地面問有冇婆媳糾紛。老實講我地有心病,我老公都知,佢唯有兩邊做好人o羅!:cry:

annpoon51 寫道:
你地住埋幾耐?有無試過炒大鑊?你老公有什麼想法?你會不會向你老公呻?
[quote]
夢芝芝 寫道:
[/quote]

洋房

我本來想生完bb後, 星期一至五要返工時早上帶bb到奶奶家, 放工再到奶奶家接回bb(我地住得好近), 點知前個禮拜同佢講時, 佢話bb太細個, 日日抱黎抱去唔好, 街外又多細菌, 佢話朝早到我家湊bb, 仲話煮埋晚飯等我同老公放工回家一齊食完先走, 咁都好, 唔駛我同老公咁辛苦, 意見不合同炒大鑊之前有發生過, 不過為左bb好忍下啦, 比奶奶湊都好過比賓賓湊, 始終是自己人, 對bb都好d

annpoon51,
你奶奶都幾好啦~ 同你陪月又很湊bb, 算唔錯, 為bb好盡量忍耐一下

大宅

我都係, 真係好難頂!
湊仔方式真係好唔同, 但係咩都要我跟佢個套, 咩都比佢話唔arm, 真係頂唔順!
我已經請工人, 費事大家意見不合, 但宜家日日都不請自來,
點好, 唔通唔開門咩! 佢仲話遲d我返工會來照顧bb, 冇計!!!
該用戶已被刪除

男爵府

same as you

kwankwanho 寫道:
我都係, 真係好難頂!
湊仔方式真係好唔同, 但係咩都要我跟佢個套, 咩都比佢話唔arm, 真係頂唔順!
我已經請工人, 費事大家意見不合, 但宜家日日都不請自來,
點好, 唔通唔開門咩! 佢仲話遲d我返工會來照顧bb, 冇計!!!

子爵府

比得老人家湊 bb, 最大問題都不過於手法唔同.
但, 佢地都係出於好心0者.
講真, 仔女都大晒, 佢本可以乜都唔使理.
仲辛苦唔夠咩?

我覺得老人家, 好多野都會好過工人, 因為會用心去湊.
工人, 除非好好彩, 否則, 咪又係打份工?!
湊小朋友心機真係好重要

如果唔想奶奶過黎住, 可唔可以叫佢夜晚返自己屋企?
咁佢又可以休息下, 但你地就會辛苦少少囉.
但做得父母, 都預左.

我自己就比我媽咪湊, 日頭過黎我家, 夜晚返佢自己屋企.
但佢好多時見我

大宅

你奶奶真係抵讚, 會同你一齊上湊b課程, 又會留意下d新聞... 我有個咁"in"既奶奶的話, 我諗我對佢既容忍程度會高10倍。

suki_ng_doraemon 寫道:
我係同我奶奶住,生左個大囡後,真係有好多衝突,以前係無架!但係後來,佢同我一齊去上下d湊b既課程,佢自己又留意下d新聞,結果,我同佢都好夾,已經無晒咩誤會.
現在,我都就生第二個啦!佢都唔知幾咁緊張我.
其實大家相處,都係要互相體諒,互相忍讓先得架!

首頁

尾頁

跳至