懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

有無人要係奶奶屋企坐月呀?

我奶奶早排同我講話係佢屋企坐月,但我無出聲呀,雖然屋企只有佢同埋老公亞麻,但好唔想呀,始終係自己屋企舒服d同埋自在d麻,係佢屋企坐月又要帶衫過去,話就話坐月多數食同訓,但都好唔自在麻,有無人又係要迫住去奶奶屋企坐月架?

大宅

Re: 有無人要係奶奶屋企坐月呀?

我初初都好似你咁諗, 怕唔自在, 但係有個朋友自己坐月, 好辛苦, 因為乜都要自己做, 冇人幫, 餵完奶又要洗bb衫, 奶樽等等, 成日都要掂水, 自己又唔夠時間休息, 佢覺得自己有抑鬱, 成日喊, 老公又要返工...

所以佢話我奶奶叫我係佢屋企坐月,咪去law, 起碼多個人幫, 1個月好快過, 我會叫埋老公返去住
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

其實都冇咩所謂既, 我到生完出院個bb會即刻俾99帶返佢屋企, 我就返阿媽home坐月, 因為我媽媽同99住得近, 又可以成日去睇阿b, 又可以休息, 我媽媽同99都唔駛咁辛苦。

其實個個都係想生完休息下, 而且有人照顧你同睇個b, 你可以安心休息, 人都快d回覆完晒啦~ 你99都算幾好啦, 有d99一d都唔理個新抱呀, 而且一個月好快過嘛。

複式洋房

我奶奶都有叫我去佢屋企坐月,
我會請倍坐月, 所以同佢講唔過la

但佢話倍坐月煮唔倒早飯俾我食
早飯 = 早上6, 7點食飯
同要佢日日過來好累

我地同佢講唔食早飯
佢話點得ga
我地都沒有要求佢日日過來
因有倍坐月, 同老公會放兩個星期大假
就算佢過來都好近 (只需行5-10分鐘)

我11月中生, 現在佢間唔中都有講

大宅

如果奶奶真係幫到手的話就冇所謂啦, 你又可以趁機會休息,但如果你奶奶好似我奶奶咁唔識湊BB, 做家務又唔掂, 仲會質疑你唔識湊BB的話,就千祈唔好去佢度坐月喇!

我奶奶同老公接我同BB出院0個日, 完全冇諗過我未食晏就出院, 冇準備定野比BB同我食 (老公連奶煲奶樽都未消毒), 奶奶後來問都冇問下我就好好心咁買左個M記魚柳包餐比我 (冇凍野架, 幫我轉左熱奶茶!)... 我想像唔到我有乜需要去佢度坐月囉!

禁止訪問

大宅

咁我就覺得自己好luck, 因為我奶奶佢地返左上海養老, 一年只係返香港一兩次, 同埋佢一早就同我講我個b出世佢唔會返香港, 我就返阿媽到坐月, 咁起碼自己阿媽都知自己習慣, 好好多

首頁

尾頁

跳至