自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

一個二年班小朋友,要揍一個一年班一同放學回家?

一個二年班小朋友,要揍一個一年班一同放學回家?你地覺得有問題嗎?
話說小兒今年讀二年班,隔離屋一個小朋友讀一年班,同一學校,本應是好事.但開學數天後,一年班小朋友的母親對我的兒子說:你放學揍埋佢個仔,一齊放學.一齊回家.我個仔返來同我講這番話,我已即時說唔好,你自己太細,我都擔心,而家還要帶埋人地個仔,有咩事點算?到了第二天放學後,小兒的班主任打比我,話我的兒子要揍埋另一個小朋友放學,老師發現這個不是他的弟弟,說這樣不太好,太危險(我都是這樣想),我便打給小朋友的媽媽,他說不怕,有咩事她自己負責!佢話自己唔得閒,要返工.
各位媽咪,比著你們會點做,

珍珠宮

Re: 一個二年班小朋友,要揍一個一年班一同放學回家?

拒絕!! 絕對不可以....你話要我個仔接, 我唔可以拒絕ga咩! 佢係唔係應該同家長傾呀, 點解要個細路講一聲就算~! 有起事點負責得起 佢要返工....咁點解唔開學前自己諗好點解決!!

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章

無可能,自己都未照顧到自己,直接拒絕那位家長吧!現在她說有什麼事自己會負責,但當真的有事時她可不會這樣說。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

TszHin媽咪 寫道:
拒絕!! 絕對不可以....你話要我個仔接, 我唔可以拒絕ga咩! 佢係唔係應該同家長傾呀, 點解要個細路講一聲就算~! 有起事點負責得起 佢要返工....咁點解唔開學前自己諗好點解決!!

Yes, 我會堅決拒絕!
點解佢唔搵一些有家長接放學的幫手. 而且佢當初冇直接同你商量, 就咁同你個仔講, 明蝦你個仔唔識say no!
而家就話有咩事自己負責, touchwood第日有咩事, 佢實鬧你地. 而且你的囝囝咁細, 冇理由要佢負呢d責任同埋有呢d心理負擔.

男爵府

好媽媽勳章

緊係唔好啦, 佢依家話有咩事她自己負責, 但到真係出事果陣就唔係咁講, 而且二年級果個自己都未顧得掂, 連累埋自己果個咁點ar !! 直接同佢講唔得, 學校亦唔放人, 唔得閑咪請個c9 湊 law, 比幾百蚊就得啦 !!!

版主

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

[size=large]絕對唔可以應承!
責任太大喇!佢唔擔心你都擔心,無理由要個仔負咁大責任!

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

你仔係咪自己放學先?? even 二年班 may not be safe gor wor....仲要揍多一個.....I'll say v dangerous lor.....the mother says she is busy doesn't mean that your son has to bear this responsibility lor....could you ask the teacher to say it for you (as she may say from the school's point of view that this is not appropriate gar mar)...
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

別墅

我是不會比自己個小朋友這樣做的, 講真對我來說二年班太細, 怎能負上這麼重任, 無事就話自己負責, 到真係有事的話, 真係好麻煩, 連你自己都會比人話...
[img align=right]http://scie.myweb.hinet.net/A/A12/001/001.gif[/img]

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

梗係唔得啦.... 你自己個小朋友都很細, 點可以照顧人地呢, 大吉利士講句如果你小朋友為左照顧人地個小朋友有咩損傷就唔好啦... 況且出到街人地個小朋友唔聽你個仔話咁點算.... 一定要拒絕佢架, 而且一年班小朋友自己返到屋企無人睇住都幾危險架, 唔好話你個仔二年班, 我個囡而家四年班佢自己放學, 我都唔係咁放心架, 一定要佢返到屋企打電話比我....

男爵府

好媽媽勳章

當然不可以這樣幫佢, 但有點奇怪, 就算帶埋佢個仔回來, 那麼佢自己一個人回家? 佢放心小朋友自己在家?
300년이 지나도 당신을 사랑겠습니다.

洋房

直接拒絕, 有事誰人負責 ???
:-?

侯爵府

絕對唔得啦..........
我家有隻曳曳豬

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

一句要返工大晒?? 佢唔直接同你講...就係費事你say no....同個小朋友講左就當係...不負責任!!

比著我...為免傷和氣...我會話...如果你真係咁唔得閒...我可以幫你留意下有冇人幫人揍小朋友放學既...搵到之後...你自己同佢傾價錢啦...我唔係唔想叫囝囝同你揍你個仔....而係...兩個都細...太危險喇...學校都唔比咁做架!!

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

lsyc 寫道:
當然不可以這樣幫佢, 但有點奇怪, 就算帶埋佢個仔回來, 那麼佢自己一個人回家? 佢放心小朋友自己在家?

呢d case...多數都係借d意去埋人地屋企...叫人地幫佢睇埋仔架啦....我估... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

男爵府

2019新春慶豚圓

單單係聽你講,我已經覺得

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一定要拒絕,有咩事就麻煩了
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

男爵府

2019新春慶豚圓

佢地咁細, 有咩突發事,點識解決呀; why老師唔call果位家長, 解釋下, 好危險架.
你都要同果仔傾下.讚佢有幫人的心, 但學校唔接受, 老師話唔可以, 即犯校規, 要罰架.小朋友好驚罰, 又唔會專登犯校規既.
最緊要你仔都明, 又唔做, 唔幫佢, 佢都無乎架啦.

大宅

二年班咁細個,我都一定唔會俾佢自己一個返學放學喇,仲要湊埋一年班既同學一齊放學???佢父母點放心得落架???

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

當然要拒絕啦..依家乜事都冇..佢當然話有事佢負債架..但係如果遲下小朋友冇損傷..唔好話大意外啦...只係跌親...佢估佢會唔會EE哦哦要你地負債丫?我就話會啦...

其實同仔仔講,"EE叫你去接佢仔仔?佢冇同媽咪講喎...你唔可以接佢仔仔架,學校老師都唔會比..因為小朋友要等家長接架嘛"..之後再同老師,叫老師留意..唔好比你仔仔去接其他小朋友...其實老師都留意到..覺得唔OK...先會打比你啦...咁老師實會幫你架..

而果個小朋友..衰D講句..咪由佢留係學校囉..係學校點都安全過跟住你仔仔...2個連自己都未TAKE CARE到既小朋友返屋企啦...
如果果個家長搵你問罪..你只要答佢"唔可以幫手,仔仔重細,佢自己返屋企我都WORRY"..如果佢搵你仔仔,你就先教佢,叫個家長同你講先囉

果個家長都有問題既..要返工咪自己一早搵保母車接送囉..不過佢屋企都冇人TAKE CARE個小朋友...個小朋友返到屋企又點

男爵府

2019新春慶豚圓

你個仔又係先己放, 佢又係自己放, 不如大家夾$請人湊兩個啦, 你個自己返都好危險架

首頁

尾頁

跳至