自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

Re: 一個二年班小朋友,要揍一個一年班一同放學回家?

一定唔得,二年班的小朋友還很小,有突發事時如何應付呢!

大宅

減齡達人勳章

我都覺得佢媽咪係借 d 意.....有時佢個仔仲會過黎玩.....我個仔同佢講唔得,佢就係咁襟鐘,襟到我個仔覺得佢好煩,就比佢入黎,玩到間屋亂晒,係我放工返黎前走左,又在我個仔間房玩水槍 都唔知係唔係佢亞媽諗住有人同佢睇仔,叫佢過來玩
貝貝 寫道:
[quote]
lsyc 寫道:
當然不可以這樣幫佢, 但有點奇怪, 就算帶埋佢個仔回來, 那麼佢自己一個人回家? 佢放心小朋友自己在家?

呢d case...多數都係借d意去埋人地屋企...叫人地幫佢睇埋仔架啦....我估... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
[/quote]

珍珠宮

請問你仔係唔係一個人係屋企?? 有無大人係度...點可以比個細路係房玩水槍 [quote]
127985 寫道:
我都覺得佢媽咪係借 d 意.....有時佢個仔仲會過黎玩.....我個仔同佢講唔得,佢就係咁襟鐘,襟到我個仔覺得佢好煩,就比佢入黎,玩到間屋亂晒,係我放工返黎前走左,又在我個仔間房玩水槍 都唔知係唔係佢亞媽諗住有人同佢睇仔,叫佢過來玩 [quote]

男爵府

你係咪有人幫你凑你個仔架????

大宅

減齡達人勳章

我以前有用印傭,但今年5月開始無用(因約滿),我打算給我兒子獨立下,所以不再請外傭,我個仔就開始自己放學,一直都沒有問題,放學立即回家.
今年1月,小朋友的爸爸過來找我,說他的保母揍得不好,想搵我家的印傭代揍放學,晚上來接回.我一心想:大家隔離鄰社,互相幫忙,無所謂,不收錢.但他爸爸說,給幾佰元印傭,有時買些小食給他兒子,我心想,都好啦,起碼印印不會覺得要她多做其他事而又沒有錢.(但我預先同他講,揍到4月尾,叫他自己搵定人揍).
惡夢開始:第一天,我地吃飯時,他媽媽還未來接他,他說很肚餓,我就比 d 餸佢食,之後佢就每天自動埋位,有時又會同我個仔爭位坐,攪到不開心.之後每天放工回家,就會聽到佢地互相投訴,指對方不對,我地食飯時,他又埋來吃,仲會簡 d 好野食,奉旨咁
lemontree 寫道:
你個仔又係先己放, 佢又係自己放, 不如大家夾$請人湊兩個啦, 你個自己返都好危險架

大宅

減齡達人勳章

之前,我個仔自己一個人係屋企沒有問題,放學回家只會看陣電視等我回來,不會攪到屋企亂晒.
TszHin媽咪 寫道:

請問你仔係唔係一個人係屋企?? 有無大人係度...點可以比個細路係房玩水槍 [quote]
127985 寫道:
我都覺得佢媽咪係借 d 意.....有時佢個仔仲會過黎玩.....我個仔同佢講唔得,佢就係咁襟鐘,襟到我個仔覺得佢好煩,就比佢入黎,玩到間屋亂晒,係我放工返黎前走左,又在我個仔間房玩水槍 都唔知係唔係佢亞媽諗住有人同佢睇仔,叫佢過來玩 [quote]

男爵府

不如你請日假返學校直接同老師講.叫老師唔好比你呀仔接果位小朋友..2個小朋友係間屋到冇大人會好危臉..今次玩水搶..下次可能打架...

大宅

減齡達人勳章

我都諗住明天同學校講,睇下有咩方法分開佢地.
catcatchong 寫道:
不如你請日假返學校直接同老師講.叫老師唔好比你呀仔接果位小朋友..2個小朋友係間屋到冇大人會好危臉..今次玩水搶..下次可能打架...

子爵府

同學校講完, 上來報導一下學校有什麼回應

大宅

減齡達人勳章

好呀
小虎豬媽媽 寫道:
同學校講完, 上來報導一下學校有什麼回應

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

好覺得個媽咪係想慳番工人錢..加照顧小朋友的責任.我個女二年班,我都吾俾佢係車站行番學,一定同佢過左馬路先叫佢自己行..2個小朋友走在一起係會忘形架..生命無take 2.
當佢地未學懂咩叫做責任既時候,家長就要開始教導佢地啦.你強硬d無人可以迫到你架.如果佢個他有事,佢會將責任推晒落你度架.我試過一次細個,我個親戚佢玩火,燒親我細妹,阿媽當然責罵我啦.我吾stop佢係屋企玩火..我真係當時吾識做架,佢玩火我未睇住佢玩lor..好彩無火災..如果吾係,可能我地死左啦..

男爵府

127985,

您屋企已經變左免費托兒所 , 她們跟本是不負責任的人. 負責就唔會不問您就叫您個仔幫她湊仔. 就算她說有事時自己會負責不關您事, 一定不可信. 到時一定怪您, 而您自己良心都唔會好過. 立即當面拒絕佢地 . 唔好有事先至後悔, 更可能連累/傷害到您個仔.

另外, 我覺得訓練小朋友獨立係好, 但係小二重係太細了 . 好多突發事情不懂應付. 例如火燭, 陌生人, 電話…… 好多時d野就係剛剛遇着啱啱 . 您以為攪得掂, 結果就係怨自己當時係度就好啦:-( ! 小朋友係我地o既命根o黎架, 唔好冒險呀! 我認為起碼10歲至好嘗試比他們獨留家中. 三思三思. ?-( ?-( ?-(

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

對唔住…..你意思係你個仔都只係2 年班,
日日自己放學開門,之後一個人自己係屋企?!
你知唔知如果出左事,可以拉你架?!
你咁做係犯法架!七歲便要佢獨立?!
有人跟埋入屋點好?遇上變態佬點算好?
如果係咁,呢兩個細既只可以叫互相照應,
都唔知邊個睇住邊個?!根本無大人睇2 個亂玩一通。
如果你打算長此下去,最好教定佢兩個打999,
邊一個出事,另一個都識去報警!
你兩位家長都係一擔擔的了,
我只係緊張呢2個小朋友,無心嚴詞責斥。

127985 寫道:
我以前有用印傭,但今年5月開始無用(因約滿),我打算給我兒子獨立下,所以不再請外傭,我個仔就開始自己放學,一直都沒有問題,放學立即回家.

男爵府

政府都呼籲家長不要獨留小朋友係屋企, 你都好冒險架.
希望你唔好要為此後悔啦

禁止訪問

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章

緊係say no啦,萬一唔係佢個仔出事,係你個仔有事咁邊個負責呀,佢最多咪say句sorry就算,咁你點呀?

大宅

你犯緊法啦, 冇資格去話別人. 2年班得個8歲人仔, 不懂去應變, 咁樣唔係叫佢學獨立, 係放佢响一個危險地方

別墅

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

有少少個人經驗•
我細個時都係俾父母獨留家中,通常媽咪湊兩個哥返學時我會自己一個人係屋企,個時得幾歲大,應該 K3 左右•
有一次要做勞作,拎左把較剪黎剪繩,點不知一個唔小心拮左去隻眼度,痛到我死,好彩無盲到•
我係忍住痛又唔識去搵隔離屋求救,係屋企等媽咪湊完哥哥返學返黎睇我,講真一來一回湊返學都係十五分鐘,係呢十五分鐘我差 d 變左獨眼龍•
另一次係小學時發生,做功課要拎釘書機,但爸爸就怕我地拎黎玩放左係電視機頂,我唔夠高唯有拎凳駁腳,一個企唔穩,攬住部電視機跌左落地,慶幸電視無爆炸,而我只係俾部電視機壓瘀左隻腳•
你睇完之後都覺得俾自己讀小二o既仔仔一個人係屋企係好安全o既,我真係無野好講囉•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔係嘩,留一個7歲人仔係屋企,依家佢係缺乏照顧,同要佢獨立兩回事wor
[quote]
127985 寫道:
[/quote]
錢多錢少,够吃就好。人醜人美,顺眼就好。
人老人少,健康就好。家窮家富,和氣就好。
老公晚歸,回來就好。老婆唠叨,顧家就好。
孩子從小,就要教好。博士也好,賣菜也好。
長大以后,乖乖就好。房屋大小,能住就好。
老板不好,能忍就好。一切烦惱,能解就好。
堅持執着,放下最好。人的一生,平安就好。

首頁

尾頁

跳至