嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

嚴重偏食

HI,

我有1個5歲的小朋友, 不知道何解他從小就有偏食的情況 (沒有發生不愉快的經歷)。 至今, 他只飲奶、吃白飯及某些蔬菜, 完全不吃肉類及魚類。無論如何鼓勵他, 也不吃。
有人提議強迫每餐只給肉及飯給他吃, 餐與餐之間不給其他 食物, 他就會吃。(我怕弄巧反拙, 所以沒有執行)。亦有人說, 他長大後, 自然會吃肉類及魚類 (我又怕他不會)

真的非常擔心, 可否給我意見!謝謝!

男爵府

Re: 嚴重偏食

我個仔就快四歲,亦都有偏食的情況,但不太嚴重,而是有部分食物佢見到就會話唔食,肯擺落口都會吐出來話唔好食,但係如果我用其他食物遮住,佢見唔到就會照食。或者你試吓將少量佢唔食的食物,隱藏起來唔俾佢見到,睇吓佢會唔會察覺,如果佢照食,就可以慢慢增加份量。

複式洋房

bbdou:

多謝你的意見!
我也曾試過你的方法, 但佢食後, 會吐出來, 話有肉。也試過將肉切成粒狀或將魚肉攪碎運入飯中, 他會將肉粒挑出來, 魚肉的話, 他會吐出來。 每餐只食飯及菜。所以想試下強迫方法, 但又擔心有反效果。

民房

Wendy_cheuk,

我都試過, 你試下細心觀察係唔係的肉太硬, 唔夠林同香口, 我發覺我個女都唔食, 但試過係酒樓食牛肉及小籠飽又ok. 問過的健康院姑娘, 佢地話可以加鷹栗粉去yip,令的肉林的, 有時我煲粥仔或通炒時, 便yip下佢, 比作食時比少少. 有時我同我老公都會同佢一齊食, 用遊戲方法同佢玩, 佢見到我地食, 佢又食, 之後, 我地一定會讚佢, 佢會好開心.

現在, 佢會食肉, 不過有時會咬完的汁後將的渣吐出來, 不過不要緊, 慢慢來, 有進步便可.

複式洋房

jess168:

多謝你的分享。我仔仔比較麻煩, 無論肉是否太硬 (魚都好冧), 佢淨係話有肉, 然後不肯食。也試過你哋的方法, 無論點鼓勵, 點讚, 佢都無動於忠, 點都唔肯食。迫佢試食少少, 佢反應係就慘過叫佢飲藥。佢嚴重偏食, 我覺得係佢有心理作用 (覺得啲肉好難食, 但係唔知點解有)。 重有就係佢乜都不肯試食, 只吃菜同飯咋! 我只好比佢飲加營素。

真係頭都大埋。

民房

Wendy_cheuk,

不如試下係煮個方面落的工夫, 試下整的花款, 或加的顏色去吸引佢或加的生粉等的肉林的, 再cut細細粒, 等佢食佐都唔知. 我試過煲通炒加少少南瓜, 加細細粒金筍, 栗米粒及yip了生粉細細粒的肉, 落去煲. 佢有時不為意地係食通粉同栗米時食了少少肉. 我試過用雞比肉, 比豬肉食多了少少.

或者, 你係煲湯或粥或抄餸時加的多的肉落去, 等佢係個度吸收的肉汁營養先.

比的耐性同心機啦.

首頁

尾頁

跳至