跳至

首頁

尾頁

別墅

囡囡好癡我, 行開半步就喊 !

但My husband 話不要理囡囡喊, 不要抱!!

你們 BB 是不是這樣?

別墅

Re: 囡囡好癡我, 行開半步就喊 !

我個囡都幾痴我嫁, 特別係去到啲陌生地方同埋見到啲陌生人, 但係係屋企都ok噃 , 不如你試下同佢講, 媽咪行開一陣, 好快會返嚟, 講一次唔明, 就講多幾次, 今次唔明, 下次再講, 到你返嚟佢身邊的時候就話, 媽咪咪返左嚟囉, , 其實bb好叻嫁, 你講多幾次,佢就會明嫁啦, , 我都係咁同我個囡講, 佢真係聽得明嫁, 你都試下啦!! :wink:

別墅

仔仔都好癡身, 行開半步就喊:-( , 一定要有人系身邊!

Belami 寫道:
但My husband 話不要理囡囡喊, 不要抱!!

你們 BB 是不是這樣?

大宅

a1face,

我都有呢個問題, 唔知點解, 以前邊個都跟架, 兩個星期前, 我個曵囝就只係癡我同爺爺, 我都唔知點解. 因為我個囝比99湊, 星期五先湊返屋企, 係99到又只係癡爺爺, 爺爺一行開就喊, 返到我屋企, 我一行開就喊到七彩, 爸爸抱都照喊, 之前爸爸都冇事, 唔知點解呀???? 攪到我唔可以做下家務, 我一行開就喊住找我, 見到我行去廚房, 就即刻爬去找我, 其實我都有同囝囝講, 媽咪要做家務, 你要同爸爸玩一陣, 佢好似知, 但係唔理照喊, 所以我都冇晒辦法囉 !!!

民房

我聽講話因為而家呢個時候 ( 八,九個月) GE BB 特別認地方地埋認人架 , 佢心裡面已經有特定認得 GE 人同地方 , 所以遇到陌生人同地方就會產生不安 , 隨之而起就會扭計同喊 ,
過多兩個月應該會好少少架喇 , 再唔係比佢見多 D 人同去多 D 唔同 GE 地方都會令到佢識應力高 D 架 !!

大宅

以前奕騫冇問題佢可以自己玩,
自從有上次燒完之後就唔得啦.
婆婆 or 我一行開就喊, 爸爸有時抱都照喊,
要爸爸同佢玩先得

kanaschoi,
你個方法都幾好,等我試下先

別墅

我都有依個問題,同佢講了好多次了,都唔得,如果我帶CC去朋友家或者有朋友來我家同佢玩,就沒有問題,係我唔係到的時間,一見到我又會飛奔過來~~~~~
我在家只係一起坐,去次所都要跟住,唔放過你!
黠算好呀 :-( :-( :-(

別墅

BB咁痴身都係因為缺乏安全感, 你地有冇試過突然間唔見左, 例如出街冇同BB講聲咁呀? 其實除左媽咪行開要同bb講聲比安全感佢, 代照顧bb那個都要比到安全感佢, 可以試下同bb玩一啲佢鐘意的遊戲或者玩具去分散下佢注意力, 咁就得嫁啦

別墅

如果去街, even 陌生人, 佢可以任人抱.

但是我在家, 佢唔放過我, 一定要抱!! 你同佢講了好多次,都唔得 !! BB 好識蝦我

別墅

咁晴晴真係曳曳啦, 你可以試下強硬啲啦咁, 媽咪唔可以比bb蝦的, :-( :-( ,我同老公傾好左, 我做衰人, 即係駡佢那個, 咁daddy就做好人, 即係避風塘

首頁

尾頁

跳至