論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

急 ! 出糧問題

各位僱主, 我剛請咗一個工人, 亦差唔多要出糧俾佢, 我今日同佢去bank開戶口, 但bank個邊要佢address proof, 我個工人冇mobil,同埋我唔會俾佢private的letter send到我哋的address, 所以基本上佢係冇address proof, 但我又冇起個間bank到有account.

而家個問題係我想出糧paid by cheque, 但佢冇bank account, 咁我可以點做呢 ? 我有打俾個agent, 但佢叫我出cash cheque or cash, 嘩, 咁樣好唔隱陣啫, 萬一個工人玩嘢話我冇出糧俾佢咁點算 ?

請各位俾d意見給我 !! 唔該晒 !

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 急 ! 出糧問題

您去邊間bank呀??我去HSBC唔使喎,剩係帶埋份約去(綠色個份),工人Passport,I.D.,Bank連我I.D.都無睇呀,您去HSBC睇下.

大宅

fa8866, 多謝你的意見, 我去個間係大新bank, 因為呢間bank起我屋企樓下, 我會試下去hsbc同埋帶埋你所講的資料幫佢去開戶口. thanks !

別墅

我個agent比左本簿仔我, 佢叫出糧之後叫工人簽收番。

洋房

我果個印印出現金比佢架....
但佢有中銀戶口....
我同佢去開架....
正係要合約同佢身份證就可以開架啦....

別墅

我係用支票出糧的,張支票一定要寫佢個名及刪去持票人
咁個工人就一定要佢自己揸住張身份証到銀行取錢 (因銀行要對身份証及要佢在支票背面簽名),無得扺賴

另我亦會在支票背面寫明係俾何時之薪金,及再要佢簽收

我有時會唔記得過數,咁銀行就會打電話來問係咪出糧俾工人,係咪咁多錢,及叫我過數,

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

彤彤媽媽咪 寫道:
我果個印印出現金比佢架....
但佢有中銀戶口....
我同佢去開架....
正係要合約同佢身份證就可以開架啦....

如佢有銀行,您最好出票比佢啦,咁對您穩陣好多呀,因萬一佢話您underpaid,您到時拗,個官可能會質您點解知佢有bank都唔過數比佢,要比cash呀.

最緊要要佢簽收番晒d糧同假.

首頁

尾頁

跳至