跳至

首頁

尾頁

民房

[緊急] 住大埔的媽媽請注意

今日(09-10-2006), 我阿媽響大埔虛老街(富善街)街市比人搶手袋...
希望大家小心...!

當時(約10:30am)我阿媽用BB車推住阿仔出老街買野,
去到街尾(即近紅橋-政府合署果邊)的某一菜檔想買野,
一轉則身(向右轉身)就已經被人響左邊申手過黎搶手袋喇...
因為當時覺我阿媽得一個湊住阿仔, 所以無辦法追...
而據我阿媽講, 搶野o既應該唔只一個人, 係成班人架...
賊人得手之後, 有班女人就響我阿媽面前散開左,
咁我阿媽好正常就向前面叫啦, 但實際上個賊係響後面走左...
好彩我阿媽同阿仔都無受傷, 但係就唔見左千幾銀喇...

我阿媽即時報左警, 差管都話果度近排都好旺...
所以大家行經果一帶就真係要好小心...

另外, 我想借今次教訓提醒下各位,
尤其係一個人帶住小朋友或者推住BB車的靚太...
因為賊仔見你帶住小朋友, 知道你地唔會追佢地,
所以佢地專門向呢類媽媽埋手...
希望各位加倍留意, 同時提醒你們的賓賓同欣欣, 仲有姑姑同奶奶...

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Re: [緊急] 住大埔的媽媽請注意

嘩!好似剎入富善街...

近呢幾年大埔一帶都好似多左國內人...品流複雜左...尤其一樓一鳳...我有一次如常同屋企人行富善街...見到有個女人(勁似大陸)兜60-70歲既亞伯上樓呀...

該用戶已被刪除

民房

無錯, 果班女人如無意外都係北記...
而且有一班北嫂經常響紅橋一帶到兜客,
大元村公園以前都有架, 不過依家上左酒樓...

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

如果有留意到大埔花園仔都有架...坐係涼亭...住左係大埔廿幾年...好似有d每況愈下既感覺...

大宅

富善街之前新年個陣都有人成日偷野~可能差唔多年尾d賊仔又出黎搶野!!我阿媽都係向個度買野!我會叫佢小心d~多謝你講件事出黎等大家提防^^
寶貝女你比左好多歡樂mami同Daddy~鍚晒你♡╮ⓣⓗⓐⓝⓚⓢ ﹏♡

大宅

今日1點行過好清靜喎.

男爵府

收到!!!
我好小去果頭,但都會小心D

別墅

Thank You!!!
出口日本鞋仔專門店
適合6-24個月bb, 歡迎到以下Shopping-kingdom選購
http://www.shopping-kingdom.com/index.php?app=store&id=33265

洋房

嘩,估唔到越來越猖狂.
今年過年時,我也在大埔墟公園仔的麵包店外看見一位太太大哭,原來她把買餸車放在店外,不消一刻便失去買餸車的影踪了.

大宅

KenzoVitz ,

好多謝你既提醒!

我推bb車出街就會用斜揹袋,覺得安全d.

別墅

真係好有問題. 可能近年尾仲緊要, 真的要小心點....謝謝 KenzoVitz 把事件講出來

男爵府

好恐怖呀, 我成日都行果頭, 不過就唔敢帶手袋, 亦好少帶阿b, 一起就只攞幾百蚊出街, 方係褲袋, 有張8達通就算, 好驚呀

複式洋房

須然我現在無係大埔住,但我D屋企人&親戚全部都係大埔,我都要叫佢地小心D啦!

男爵府

原來我奶奶都係大埔墟果頭比人偷左個電話

男爵府

其實好耐以前, 我都知有人偷嘢, 不過早期, 我媽子話我知係Vietnam 人做, 後期都係國內自由行多. 北嫂都唔少架.

民房

我都唔想大家有事架麻...

大宅

多謝通知, 等我地有防備.
家齊、家慈囡囡係我的寶貝,兩個都是12月出世  :-)

禁止訪問

民房

紅橋果度正正係好多癮君子出入留連之處,所以請各位媽咪要注意啊!就算無損失,但係就嚇餐死都唔好啦!

(我在"搶手袋"一欄已發表過上列回覆,但我見呢處無人提起過有癮君子,因為我唔想媽咪們忽略癮君子的存在,因為癮君子頂癮起上黎便會出盡辦法羅到錢的,所以特此再提醒各位媽咪)

首頁

尾頁

跳至