跳至

首頁

尾頁

別墅

邊隻奶粉好?

咁多位媽咪:
我想俾瑋瑋日頭飲奶粉,但花多眼亂,都唔知邊隻好,所以想請問你地BB飲開邊隻奶粉?

我前一排聽過有隻羊奶粉,係唔係好過牛奶粉?

以前大仔18個月大時,想俾佢日頭食奶粉,試過俾佢食過幾隻唔同牌子既奶粉(一個星期一隻),浪費佐唔少錢,但佢都唔肯食,結果唯有放棄,俾佢飲鮮牛奶.

0503仲有冇媽咪係喂緊人奶既?有冇打準幾時轉奶粉?你地又知唔知邊隻奶粉會比較適合BB?

大宅

Re: 邊隻奶粉好?

PaulineVin ,
其實冇話邊一隻奶粉好/唔好,最緊要係適唔適合自己個bb飲,軒軒一歲轉3號仔o個時,大大話話到而ga都轉過4/5隻,因為佢開始飲A+就好熱氣,跟住轉飲牛欄牌,但係又成身出濕疹,又再轉雪印,飲o左都唔得,睇醫生話飲返2號冇問題,又再轉返2號仔,飲o左一排都係咁,後尾轉飲羊奶粉(因為係低敏),到而ga佢d皮膚同腸胃都好好,但係就貴d,不過飲奶粉最緊要係bb飲o左要腸胃同各方面都ok。

複式洋房

When should we give them fresh milk instead of formula milk?
Do you use the baby bottle to feed him or a cup?
Angel is having 森永. It is not 熱氣.

別墅

billman & ptsamm:
多謝你地既資料.我見羊奶粉都幾貴,有隻試用裝適合大仔年紀,有日朝早沖佐俾大仔,但飲到佢苦口苦面,所以買羊奶粉俾瑋瑋可能都係浪費.
我朋友話日本雪印都好好,不過就好貴.
哎,我依家心大心細,似乎自己繼續做乳牛可以懢返唔少錢.

別墅

I don't know. But I always think that formula milk should be very nutritious (at least the advertisements said so).

A child can take fresh milk after he/she is over one year old. Somehow I have the impression that fresh milk is not as nutritious as formula milk (correct me if I'm wrong).

No need to urge your baby to use cup to drink milk. If you like, you can train her to use a cup to drink water. The training process is long and gradually they'll become professional cup users. Don't worry.

ptsamm 寫道:
When should we give them fresh milk instead of formula milk?
Do you use the baby bottle to feed him or a cup?
Angel is having 森永. It is not 熱氣.

洋房

My BB is drinking NAN HA2 since 1 year old and
I am preparing to give her till age 2

For formula milk, it is 'more nutritious' in a way as a lot of vitamins and minerals has been added during processing, but these can all be found in normal food, so baby should get enough from his or her diet

I just want to voice a view about an advertisement. It says if your BB is not eating, given him or her Pedisure and he/she will be well!! Actually, Pedisure will not get your child to eat normally. It is a very filling formula and your child will get very full, maybe eat less of normal meal instead!
I am a bit upset by the advertisement,sorry to get into grumpiness

:cry:

別墅

PaulineVin~

我剛剛18個月同恩霖介左人奶轉奶粉,由13-14個月到開始1-2餐轉奶粉。由於一直儲左好多罐A+贈品,所以剛剛上個禮拜食完最後一罐A+2,用真金白銀買左第一罐奶粉A+3比恩霖,所以遲左半年飲。So far佢腸胃都ok,而且轉左奶粉之後可能因為好味d(加上我唔夠奶比佢食攪到佢胃口細),佢由食4oz奶變成食7-8oz奶,正常番,衣家先至唔太瘦
monkey。不過可能奶粉都較熱氣,大便比以前差小小,我間中見佢兩日無大大我就請佢食我d西梅通一通啦!同埋我發覺佢夜晚有時哭醒,但發現有兩晚比佢食過香蕉之後,果晚就無哭醒,唔知係唔係同熱氣有關。我仲係摸索中。

希望你都可以快d找到合適的奶粉吧!

男爵府

PaulineVin,

我呢幾日都同謙謙戒緊奶呀, 有3日佢無食過媽媽奶啦, 比想像中容易戒

我都係比謙謙食 A+3, 因為家姐仔食開呢隻, 我大女細個好易敏感,試過食其他牌子, 試過便袐, 轉左呢隻後就食到以家啦~都O.k.

Amandaxx,

你可以試下煲d開奶茶比恩霖開奶粉飲丫, 真係幾好架, 我大女時驚, 吾敢煲黎比佢飲, 搞到佢成日都蚊蚊憎憎,又熱氣, 謙謙一歲時, 我終於試第一次,原來無味架, 飲左佢地既仲訓得好左tim,以家我每星期都會煲一次比佢2個開奶粉飲架, 幾好架, 佢地飲左都吾覺 如果專登涼茶佢地實吾肯飲~
歡迎進入2隻小妖既世界~

http://hk.myblog.yahoo.com/carmenma99

別墅

carmen99~

多謝你的意見,我估都幾對正下藥,等恩霖好瞓d。衣家唯一顧慮,就係以前陪月同我講過,開奶茶會傷肝,呢方面我要再調查一o下。

複式洋房

我bb食a+都ok

男爵府

我未聽過話會傷肝,不過等我都調查下先~

Amandaxx 寫道:
carmen99~

多謝你的意見,我估都幾對正下藥,等恩霖好瞓d。衣家唯一顧慮,就係以前陪月同我講過,開奶茶會傷肝,呢方面我要再調查一o下。
歡迎進入2隻小妖既世界~

http://hk.myblog.yahoo.com/carmenma99

大宅

2019新春慶豚圓

PaulineVin:
之前唔係好敢介紹奶粉俾你,一來奶粉合適與否因bb而異,二來淳淳食過

大宅

晴晴由3個月開始到而家都係飲和光堂ka!起初揀佢都係因為聽朋友講日本奶粉比較似人奶,無咁甜,無咁熱氣,而且相比其他日本奶粉,和光堂價錢相宜。so far晴晴飲到而家,d便便都唔錯,而佢每餐都維持到飲7-8安士(touch wood)

民房

我囡囡一路都係飲日本版雪印,so far冇熱氣,冇大便問題,同埋都認同有位媽媽話日本奶粉冇咁甜,不過啱唔啱你bb用,都要試過先知。

FloliMom,
我而家都係幫襯卓越買雪印,乜代理買可以平成$20,請問你可否pm代理電話給我呢?我之前都上網搵過資料,不過冇朋友買過,所以唔知信唔信得過。

大宅

2019新春慶豚圓

Mom777:
我就是透過這個網址RE-ON買的,但你要先登記為會員才可購物。我買

大宅

nagnga,

用日本 dollar 入數買奶粉仲平呀, 充充飲雪印都係$128-, 當然要買1箱la
要info, call 我la
nganga 寫道:
晴晴由3個月開始到而家都係飲和光堂ka!起初揀佢都係因為聽朋友講日本奶粉比較似人奶,無咁甜,無咁熱氣,而且相比其他日本奶粉,和光堂價錢相宜。so far晴晴飲到而家,d便便都唔錯,而佢每餐都維持到飲7-8安士(touch wood)

大宅

Peggy,

你記唔記得有野未同我傾丫?

你所指係咪東西貿易呢!我通常都會係re-on或者東西貿易訂奶粉同尿片ka!

大宅

FloliMom

剛剛西田做完bb展,所以應該冇咁快有奶粉平la!

別墅

軒軒現在食a+3.
但其實軒軒一直食奶都幾麻煩. 一個月大因為我唔夠奶, 被迫飲奶粉後, 就俾佢食雅倍(因為bb出世時, 醫院食雅倍), 點知食左兩星期, 都覺得d便便怪怪地, 睇醫生先知原來d便便唔ok, 隻奶粉唔吸收. 醫生叫食s-26(惠氏). 一直食, 轉惠氏2號仔...但到轉惠氏3號仔時, d便便又唔ok. 諗住佢d腸胃未ready再食返2號仔等d便便好d再轉3號仔. 點知第二次都唔得就轉左a+3.
但係a+較熱氣, 一飲少d水, d便便就好硬, 會弄損肛門. 好煩惱呢!!!

同埋我bb都好瘦, 奀之之, 食極都唔長肉 (現在應該around 23lbs).

唔知同奶粉有無關??
因為我見好多食日本奶粉都有返咁上下肉.
我都想軒軒肥肥白白, 係咪應該轉奶粉呢
?-( ?-( ?-( ?-( ?-(

民房

FloliMom,

謝謝你的回覆,等我下次試下去re-on訂購。

首頁

尾頁

跳至