自由報料

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

有無人試過出風'難',出到成面都係呀???

食左抗敏感藥都唔好,連續成個星期,我可以點做呢???p.s.醫生都睇過的呀

別墅

Re: 有無人試過出風'難',出到成面都係呀???

面有就未試過,但成身都係就試過﹗你係咪第一次起,係就會耐d 架,我第一次起都要兩個幾禮拜先好返。
都係食藥、塗藥,同唔好吹風,不過醫生就話風難同吹風無關喎。
如果真係好嚴重,不如打針啦,咁就會快d好返架喇﹗

大宅

me and my kid have the same problem, severe: see doctor, but the most important thing: find which thing/food you are sensitive to, e.g. i cannot eat too many mangos/ crab, my son cannot eat too many mangos/ pineapples.... etc.

珍珠宮

好媽媽勳章

多謝你地既回應呀.............

男爵府

2019勳章

我細個成日出架, 出到成個豬頭咁! 後來睇咗個中醫, 叫我唔好食咁咸的食物, 又要少食, 最好戒食卥水食物(especially 有花召, 八角), 自此我就戒食卥水食物lor! 直至依家都冇出la! :lol:

伯爵府

sindy
冇事ma?? 你轉下醫生睇啦

珍珠宮

好媽媽勳章

大事就無 ,...但成面都一舊二舊咁........頭先食左抗敏感藥又好D.......但如果聽日都仲係又黎過,我諗帶佢去睇醫生'吉'返支針......:-( :-(
Little_cy 寫道:
sindy
冇事ma?? 你轉下醫生睇啦

大宅

BK Milk勳章

Sindy 寫道:
食左抗敏感藥都唔好,連續成個星期,我可以點做呢???p.s.醫生都睇過的呀

我唔知幫唔幫到你,但係講吓我既經驗分享吓啦!
~~~我細個不嬲都冇出過架,但係唔知點解喺十幾歲時,突然間出咗一次,我仲記得嗰晚咁啱同阿婆食緊飯,阿婆就叫媽咪去廚房攞支白酒俾我搽,之後等咗一陣就冇事 (因為嗰次唔係好勁)。但自從嗰次之後嘅幾個月都有陣時會出,媽咪話應該係對一啲食物,因為次次都食飽飽先出。之後我就發現咗我一食蝦就出架啦!(如果食海蝦就冇事,食養蝦就會出) 開頭我仲得登試吓添呀,總之一食就出,所以去飲就唔可以食蝦~(最慘係我最鍾意食海鮮呢!又少咗一種選擇),最勁嗰次出到連對眼都腫到好之恰埋咗咁呀,之後都一直唔敢再食囉,誰不知,有次去飲茶食咗兩粒蝦餃之嫲,就又中招啦,不過當我就出嘅時候,我會知囉,所以即係走先。

~~~ Sindy 我諗你可能都係對某啲食物敏感,我一次都冇睇過e生,你可以試吓用白酒,但千其唔好吹風同"r",我唔"r"就發現冇腫得咁大舊啦!

別墅

個小朋友真係好辛苦ar。

我由細到大都會出,正如其他媽媽講係食物引起ge。一次,我個醫生一睇就就我係食物引起而唔係環境因素(因為環境因素都會令我出ar)。我唔記得佢ge分析,好似話出ge時候形狀有d唔同,一隻一大舊,一隻散開ge。

可以留意下食0左mud會0甘,我以前食海鮮無事,唔記得到0左幾多歲,每次食就開始出事,驚到唁夠謄再食,因為真係好辛苦。
記得唔好搔,一次有事,我搔隻眼,個次真係慘,眼白都腫埋,最後當然去拮針,醫生話再係0甘要入急症室。

男爵府

我以前都出過, 多數o係過身, 試過一次上個面, 都係睇中e 先攪掂, 仲好快tim, 中e話係"風重"喎
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

大宅

我都試過,e生話係食物敏感引起的,由細到大食乜都無事,生完bb之後就有了。

生到成身都係,面又有,一撻撻,係e生度打左一支針,連續食四日藥,搽藥膏就無事lu,千其唔好吹風,聽人講係出開都會出的,一年裡面我都出左2次lu,先知道係食左貝殼類的食物先會出。所以現在都唔咁食。

男爵府

2019勳章

我而家都時不時都出風'難'. 好煩!!! 我10年前都有敏感, 0個時公司有medical,所以一出, 就去看醫生, 之後就無事, 我以為斷尾. 點知從上年11月開始, 時不時返發, 我試過介口, 所以的海鮮, egg, 都不吃, 但依然出風'難', 我估是環境引起, 所以又買了filer queen 的吸塵機 (肉都痛埋), 及空氣清新機, 但依然係時不時都敏感, 食埋d敏感葯, 又眼訓, 覺到自己成日好操!

大宅

醒目開學勳章

Sindy
我囡囡都試過.應該係食左敏感食物如蝦等.妳可以去藥房買"百花蛇舌草"沖濟.一日數杯.好快就清熱解毒.平時間唔中飲下都有預防作用.
至於塗,可以用均隆驅風油塗.好快消.

珍珠宮

好媽媽勳章

多謝各位既回應呀.........

我女係唔食海鮮的呀,....連魚都唔食....其實呢個星期,斷斷續續咁,日頭無乜事,夜晚就成身成面都係......但係呢個星期,都無乜特別野做過....唉.........今日都無返學....佢話一舊舊好肉酸........book左睇開既醫生今晚睇...到時再算......唔該晒各位

大宅

HI
我有一位朋友, 佢生左3個女, 咁佢算有經驗啦, 有一次佢個女出左, 咁我問佢係未風'難', 咁我問佢點搞, 佢話買D黃糖, 即係食豆腐花果D, 跟住係用水煲加少少黃糖, 得D黃糖煲到容哂咁比個BB 飲, 咁會飲1至2次都啦, 信唔信你地自己分折
因我個女都試過, 但係我用水同佢沖涼, 搽D藥膏, 跟住得一陣間就無啦.本身我老公都有出依D, 咁我會比佢食蜂膠, 都OK 呀
我家有位小主人

珍珠宮

好媽媽勳章

唔該晒呀,不過我女出左風'難'後,幾個鐘頭後就自己無晒架啦,但第二日又黎過.......搞左一個星期啦足足....唉....
lyanlyan3 寫道:
HI
我有一位朋友, 佢生左3個女, 咁佢算有經驗啦, 有一次佢個女出左, 咁我問佢係未風'難', 咁我問佢點搞, 佢話買D黃糖, 即係食豆腐花果D, 跟住係用水煲加少少黃糖, 得D黃糖煲到容哂咁比個BB 飲, 咁會飲1至2次都啦, 信唔信你地自己分折
因我個女都試過, 但係我用水同佢沖涼, 搽D藥膏, 跟住得一陣間就無啦.本身我老公都有出依D, 咁我會比佢食蜂膠, 都OK 呀

大宅

我十幾年前出過,全身包括頭都出,頭係豬頭,唔係自己個樣,無人會認得我,西醫,中醫又西醫,病

大宅

2019新春慶豚圓

我十幾歲哥時都出過一次....出左幾日, 都係打支針先好返

但係近一年半前, 無拿拿, 晚晚臨訓先出

開頭以為張床有蝨...後來發覺沖完涼先會出...但少部份

醫生叫我去lab驗血, 驗下對乜野敏感, 但成9千幾蚊..無錢驗

宜家睇中醫, 話可能係壓力所致...食緊中醫都不大有效

都係西醫敏感藥出哥時食咋....

水晶宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我會飲砂糖水,痕時都會搽埋瞼呀,飲左之後1小時就會慢慢散晒的!有時食得太多蝦,塊瞼,頸,都出風'難',都係飲砂糖水就好番啦

大宅

Sindy,

when i was small, i used to have 風'難' every year in summer time, once i ate 糖水, 就出風'難' , 每年都係咁.呀媽會帶我去睇中醫,唔係唔好,但好慢..又要等又要煲藥,出風'難' 好itchy,好難忍,出街又頭包到實(唔吹得風)好似發風咁! 后未大個咗去睇西醫,打支針攪點,快靚正,訓醒覺d風'難' 巳退得7788.
西醫話出風'難' 因缺少vitamin B雜, 中醫話內熱,晚上蓋得太多被熱得滯就出! 亦有分急性同慢性, 急性係一野就由頭到腳都係, 慢性係晚上訓覺出,朝早無晒!

有咩唔明再問啦.

首頁

尾頁

跳至