跳至

首頁

尾頁

大宅

我亞b由中碼b變左做細碼b........好擔心......

我亞b飲奶飲得唔好, 一個月時可以飲倒5oz, 到2個月打完混合針後變左飲3oz, 有時飲到4oz, 仲要係訓先肯飲....
佢3.5月時(8月尾)有6.41kg, 到左而家, 都差不多5個月喇, 都只係得7kg, 個半月重得哥0.5kg......
我試過餵糊仔俾佢, 佢一見到支匙羹就喊....
佢唔肯飲奶, 我可以做d物.............
開奶茶又俾過, 米水又俾過, 仲有咩我可以做呢........ :-( :-( :-( :-( :-(
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

大宅

Re: 我亞b由中碼b變左做細碼b........好擔心......

妳bb飲邊隻奶粉?
會唔會佢唔like飲, 太甜 or 其他?
試吓每次飲完奶都讚吓佢, 錫吓佢, 等佢feel 到食奶都會好開心的.

複式洋房

Re: 我亞b由中碼b變左做細碼b........好擔心......

我阿B都係, 一個月時可以飲倒4.5oz, 到 差不多2個月後變左飲3oz, 好間中飲到4oz, 仲要係訓先肯飲.... , 2個月去健康院磅重有增重, 姑娘話冇問題喎, 之後便隨佢飲幾多... 現左4-1/2月飲奶有好O的, 但都唔係餐餐清, 有時飲4oz, 有時飲5oz, 好飄忽

上次聽講座, 姑娘話4-6個月的生長speed會慢左, 2個月都重唔到1磅..

唔肯飲奶, D書話可能是喉嚨, 耳朵發炎... 如果真係好擔心便看醫生

佢之前2個月打混合針我都有問醫生

禁止訪問

大宅

bb無喉嚨痛同耳仔發炎, 上次睇醫生打針時問過醫生, 佢話如果發炎bb係會發燒概, 所以應該同發炎無關...
我個b原本飲雪印, 而家轉左美素力, 都無物進展, 都係要訓先飲到4.5oz, 如果佢乖d, 全日都飲到22.5oz (一日5飧), 但係如果曳就.... :-( :-( :-(
餓呢個方法我都試過, 佢可以8個鐘頭唔喊食奶, 好似若無其事咁, 我最後唔忍心, 都開左俾佢飲, 都係飲得個4.5oz, 即係一日飲4.5oz奶都無問題..... :-( :-( :-(
我重可以試咩方法呢? 醫生又話由佢, 如果佢體重跌出生長線先跟進, 我心腍到時會唔會太遲呢?
唔該各位媽咪可唔可以幫下手......
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

大宅

carriechan:

我個b都係咁 我都無晒計 又買左a+同雪印 點知bb又消化得唔好 依家咪又係食返ha1 你話你個b見到枝匙就驚 你試下比d新鮮雪梨蓉/汁 用匙比佢食 第1下你就用匙食比佢睇 第2下係就點落佢咀唇 佢知道好未 佢就會唔怕隻匙 之後先慢慢餵佢食野 我個b一見我食野佢就要食ga la
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

複式洋房

不如真係試吓小食多飧

首頁

尾頁

跳至