跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

有冇小朋友係崇真安基返學既媽咪呀??^^

我今日去左參觀學校 大致都幾好 學校好乾淨,雖然細少少,
不過個校長好似好急要我交註冊費 我想問你地報名時 係咪都要咁早交註冊費架??我之前報過一兩間都冇咁快收.
因為我囡囡應該出年2月或者3月先夠年齡返,同埋你地覺得呢間學校教師同埋學習好嗎??小朋友返得開心嗎 thanks

男爵府

Re: 有冇小朋友係崇真安基返學既媽咪呀??^^

我上個月去交表(冇帶個囡)時,即刻收咗,仲叫我隔2日
帶埋囡囡落去玩陣,佢都比左入數紙我要我交註冊費,
但我都仲未入 ,我打算月尾到先入,可能佢地
仲未收夠生,所以先咁急叫我地交$ ?-(
我個囡07年1月先返n1,咁饅頭係咪足2歲就返ar?
如果係,到時就係同學仔lar

禁止發言

男爵府

好媽媽勳章

VIANNESS
佢叫我呢個星期交囉~我都冇諗住咁急交比佢~hahaha到時佢話十一月尾會再打比我 到時先比都未遲啦
饅頭1月尾出世 佢話2月先可以入學囉 我會等過左年先比佢返~~你囡囡幾月出世呀??

男爵府

好媽媽勳章

fatty418
好似得全日架~ :wink:
fatty418 寫道:
請問呢間學校係味只得全日制架, 有無半日架??

男爵府

饅頭媽媽(町) 寫道:
VIANNESS
佢叫我呢個星期交囉~我都冇諗住咁急交比佢~hahaha到時佢話十一月尾會再打比我 到時先比都未遲啦
饅頭1月尾出世 佢話2月先可以入學囉 我會等過左年先比佢返~~你囡囡幾月出世呀??

Bu_Bu係0412出世架

男爵府

好媽媽勳章

vianness
咦 佢同饅頭爭一個月咋喎~~ 你住邊頭架
係呢點解你會揀呢間學校 諗住讀晒四年定淨係讀n1 :wink:

男爵府

我住大酒店嗰邊架,近我老公返工ma([size=x-small]大酒店),我諗住暫時讀住N1同K1先咋

男爵府

好媽媽勳章

哦 我住聯成大廈o個邊 你知唔知係邊,咁你駛唔駛返工呀??
你幼稚園諗住同佢轉邊間,我個心都十五十六中

複式洋房

我個女係崇真安基返緊k.2,個女k.1下學期開始讀,最初揀佢係因為近屋企同基督教,現在都覺得好好,我個女的班主任好關心學生,放學時經常與家長傾小朋友在學校的情況,因為我個女好活躍,少啲耐性同愛心都唔得,我個女好鍾意間學校,病咗唔俾佢返學會喊
學習都算o.k.,k.2開始用longman的phonics,每個星期有一節native speaker的英文和普通話課,如果係基督徒重啱,因為每星期都有教會的姐姐講聖經故事
可能校長係收唔夠學生先咁心急,黃埔咁多幼稚園,競爭好大,有啲家長又選擇出區讀名校
28/10有開放日,可以了解多些再決定

男爵府

好媽媽勳章

unguway
唔該晒你 好詳細呀 另外我仲想問下會唔會功課做 因為有d媽咪講起如果幼稚園少功課或者遲學習 到小學好難追 我又好怕呢樣野~~
10月28我都會去睇下 等囡囡去睇多次個環境

複式洋房

饅頭媽媽(町)
功課唔多,每天一樣起兩樣止,都是寫生字,填顏色,做工作紙等,星期五會多一兩樣
功課少小學好難追就見人見智啦,我覺得要睇吓個小朋友性格啦,好似我個女咁,坐唔定,如果要用好多時間睇住佢做功課,我會辛苦過佢,如果佢因為咁唔鍾意返學重大件事
我個女做完功課都會看吓其他圖書或vcd,我覺得都o.k.啦

大宅

hello,各位,

我大女喺迦南讀緊k1,唸住細女喺安基讀,一來有學制卷,二來喺全日,想比較下讀全日是否較讀半日會獨立啲,不過細女要07年12月才夠2歲讀n1。同安基差唔多有黃埔3期的保護兒童會新航黃埔,唔知边间好?28號一定去open day

男爵府

好媽媽勳章

UNGUWAY
THANKS~~

BNTYA01
我本身都有諗過新航架~不過有人講保護兒童會教既野好簡單同埋好遲先學生字,我怕囡囡如果一路讀上去會好辛苦,但我都BOOK左星期六去參觀下先~~
28號OPENDAY我都會去呀~

大宅

饅頭媽媽(町),
你囡囡07年讀k1?
安基都幾好,聽人講,上網睇佢哋課程介紹是以兒童為本,以做project形式去学習。
大女讀迦南啲課程幾深,k1第11個week開始寫線條,現在已有幾十張flash card去記。

男爵府

好媽媽勳章

BNTYA01
我囡囡07年讀n1~~ 其實課程深而你囡囡跟到都唔錯呀 起碼小學唔太辛苦 你諗左邊間小學未呢~~
如果安基好 我大多數比佢讀呢間先 如果讀落唔ok到k1先轉第二間囉 如果好我會比佢讀到畢業既
呢排諗學校都諗到頭爆~~

大宅

饅頭媽媽,
喂!我個細女有机同你女一班,不過,要07年12月先入n1,睇下到時佢哋有冇緣?!我哋keep in touch啦!

男爵府

好媽媽勳章

BNTYA01
哦~~好呀 我PM左你呀~~
如無意外應該會做同學仔囉~~
BNTYA01 寫道:
饅頭媽媽,
喂!我個細女有机同你女一班,不過,要07年12月先入n1,睇下到時佢哋有冇緣?!我哋keep in touch啦!

大宅

open day嗰日你幾點到?我唸住帶完大女去學音樂後,then,大細女一齊去玩,學校話10:30開始,我唸10:30至11:00到。
喂!下午聖匠堂幼稚園又有open day,1:30開始,你去唔去玩?

男爵府

好媽媽勳章

bntya01
openday我要問埋我個朋友去唔去 如果我地約埋咁上下時間一齊去玩囉~~ 聖匠堂都有呀??都好喎 去睇下~~
BNTYA01 寫道:
open day嗰日你幾點到?我唸住帶完大女去學音樂後,then,大細女一齊去玩,學校話10:30開始,我唸10:30至11:00到。
喂!下午聖匠堂幼稚園又有open day,1:30開始,你去唔去玩?

首頁

尾頁

跳至