自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

學校與家長

小學和幼稚園真係不同左,連家校合作也改變了。連家長會,校長也只是講要家長配合學校,並沒有提及家校合作的語句了。連感覺也不一樣了。壓力除了來自仔女學習問題,還有就是上小學後學校的老師校工等等的態度問題同幼稚園太不相同了,見到校工老師你對佢地笑,佢地未必會“俾面”,這種感覺好怪啊。今日我又受到校工的氣了,只係落雨冇帶雨具,就俾人手指住我趕我走,好冇面又唔敢發脾氣,但係句句到肉,就回左幾句,條氣頂到上心口啦。點算哩????真係逼死人啦!你地話的家長點會唔像幾日前的報紙寫嘅咁呢? :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

民房

Re: 學校與家長

的確, 小學 同幼稚園 有好大分別
小朋友 和家長亦要 重新 適應

大宅

小學真係很難再遇到溫柔 & 有內性的老師.
有些 好好火. 可能呢代的細佬又真係難教.
我個女就很明顯, 遇到溫柔 & 有內性的老師,
果年果科的成績會特別好.
舊年的班主任真係好好, 真係想打去學校點名讚佢, 又好似好怪.
今年就 :-(, 我叫佢唔明就問老師, 點知比老師話佢好甘囉唆 :-( :-( :-(
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人
世界本來就不公平,但快樂卻是公平的,只要你知足.
一個人的快樂, 不是因為他擁有得多, 而是因為他計較得少

男爵府

上左小學真係小朋友同家長都要重新適應, 小朋友一做錯做漏野就寫手冊, 好大壓力. 小朋友見d老師咁嚴肅有野唔明又唔敢問. 好彩係bk識到其他家長先可以互通消息. :-( :-(

民房

小朋友有也唔敢問老師,即係代表小朋友並不信任裏個老師,壓力由此而生。 :-( 的小朋友真慘!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

老實講, 呢d情況多數發生在比較出名及熱門的學校, 佢地咁囂,原因係: 你唔讀,大把人爭住讀! 唔怕你轉校!

我亦相信, 各位家長肯忍佢兼受氣, 係因為覺得學生在該校有前途。。。

冇辨法, 唯有頂硬上!

水晶宮

我同意!
好似我個女佢比較多說話,P.1時個班主任明顯唔喜歡佢呢類形(因派成績表是要見家長,佢投訴阿女太多說話同埋太自我),我 諗住出班房之後"炳"阿女,但我先生問班主任詳細情形,佢話上堂冇講,放學排隊講 ; 另外係因為同學大家觀點與角度問題大家時常爭拗. 講真阿女係有呢啲問題,我亦盡力協助佢改善,但果位老師俾我感覺真係冇セ耐性.
升P.2時轉了班主任,阿女明顯表現出學校生活好開心
小寶貝 寫道:
小學真係很難再遇到溫柔 & 有內性的老師.
有些 好好火. 可能呢代的細佬又真係難教.
我個女就很明顯, 遇到溫柔 & 有內性的老師,
果年果科的成績會特別好.
舊年的班主任真係好好, 真係想打去學校點名讚佢, 又好似好怪.
今年就 :-(, 我叫佢唔明就問老師, 點知比老師話佢好甘囉唆 :-( :-( :-(

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

首頁

尾頁

跳至