論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

比人偷銀包 ?

印印尋日放假,返黎一陣話比我知唔見左銀包 ..... 我問詳細情況 & 佢仲有兩個朋友都一樣,所以我估佢比人偷左銀包!

佢唔見左 HKID, HSBC atm card, Indonesia atm card, cash $3000 (佢話 $1000 係佢, $2000 係朋友撘佢匯返印尼), autopus ...... 我都戥佢肉赤。

我見佢呢兩日都有 D 心神仿忽,不過做野總算 OK。做左年多,表現一向我都幾滿意, 好錫 bb 做野又快手企理, 我都幾信佢。

只係防人之心不可無,所以想下其它媽咪有無意見,會唔會有古惑?定係佢真係咁唔好彩 .... :-(

大宅

Re: 比人偷銀包 ?

你問下佢有冇報失紙, (因為比人偷銀包都數會去警處報失). 冇既話大家都心照啦.

洋房

真唔真就唔知啦, 不過連我個agent都話叫我個工人, 假期要小心, 尤其是去bank(印尼人匯錢0個D) 佢話好多扒手(同鄉), 我個AGENT都係印尼人, 所以連佢都0甘講, 真係要叫各位工人姐姐小心呀!

大宅

叫佢去警局報失﹐放假時補領返d證件。

佢自己既野要自己搞掂。叫佢第日出街小心自己d財物。

大宅

佢自己報左警,仲比張報失紙我睇!

當晚幫佢打去 hsbc 報失 & 補領新咭,諗住遲 d 帶佢去補領 ID, 費用自負。

大家提提各姐姐,出街都係小心 d 好!

大宅

以前我有個工人放假同的唔識既工人一齊share taxi回來又係遺失wallet,好在個taxi driver好人drop her wallet to the police station,有冇唔見錢就唔記得,但就麻煩我地要陪她去pick up,之後都俾我丙,咁唔小心三唔識七都一齊,個的人攞唔出奇。總之妳要佢自己off day去補領証件,錢唔見就sorry啦。

首頁

尾頁

跳至