跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 同99關係惡化~好唔開心,點算好!!!

yanny 爸爸

你要識得點樣應付你屋企o個兩個女人,兩個女人都唔可以得罪,如果唔係自己找c,所以你lee個角色都幾辛苦
[url=http://lilypie.com][/url

男爵府

畀面勳章

洛紫:
因為開始返工,冇時間上網,一黎到就見到你個post∼
你唔好理佢囉,d99係咁麻煩架啦∼成日都慌死你唔識湊咁,喊下就話你唔識湊,又話個bb成日扭計,成日都話自己湊仔d仔唔會喊架咁,(除非佢唖左啦,咪唔喊囉)∼ ?-(
連去下街都唔得,就真係幾難頂架啦,唔好理佢,照去囉,去多d添呀∼
你有個好老公back up你咪夠囉,sweet哂啦

男爵府

畀面勳章

fiti:
今日已經冇事了...
其實次次佢鬧完人(唔止我)
第2日就會咩事都冇...
但佢冇事唔代表我冇事.
直到今日都仲係有小小嬲.
聽日我表姐又約左我出去行街食飯-.-
返黎又唔知會點了,老公又唔得閒陪埋我去~
fiti 寫道:
ngng~咁你到時試下la,,,以和為貴~唔好唔開心喇~
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

男爵府

畀面勳章

laishan119:
哈哈,我6299都係咁架.
阿b一喊即刻抱起,縱壞哂.
佢地都係話bb仔唔可以喊咁耐架.
但我而家就覺得唔抱好d..攪到而家成日都扭抱.
佢真係扭計大王黎架.唔抱佢會喊成個鐘都唔停架~
超好中氣-.-
但我同你62一樣...平時阿b流小小口水我就會換架啦.
一餐奶我至小會用4條紗巾的.多則8,9條都有...
你用手洗定機洗架d bb野?
我屋企用機洗bb衫架,所以幾多條都係一樣.
反而我就同人地講我個女好扭計...
但6299就話佢好好湊,好乖....嘔
老人家真惡頂~"~
laishan119 寫道:
洛紫:
唔好唔開心啦!睇開d !每個老人家都係咁,因為佢地好緊張個孫,好似我老爺咁,我個仔一想喊佢就即刻抱佢,我老公都成日話佢,點知佢次次都話唔通唔理佢咩,bb唔可以成日喊,之後就一手抱起我個仔,仲有bb流左小小口水落條紗巾,佢就要我即刻換,佢又唔知我放工返屋企有幾多野做喎(洗衫仔,奶樽),因為唔係佢洗,試過一餐奶同bb換左6條紗巾,幾嚇人呀 :-( ,我最唔like佢成日同人講我個仔好扭計,我一d都唔覺得,只係佢唔知我個仔d性格,佢喊多數係話比我地知佢眼訓或肚餓,好彩我老公都好體諒我,成日聽我話我老爺佢都唔出聲,不過我都明個個老人家都會係咁,只好"忍"

06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

男爵府

畀面勳章

joesimage:
thx你讚臭屎瑤瑤~
聽你last果句成日叫你去99度.
咁即係你唔係同你99一齊住架啦...
但你出去佢又會知既?
係囉...真係好煩,成日想帶阿b出去俾人見下.
佢又話不如幫你睇住~嘔血.
最慘真係交低左比佢睇果時佢又催我地返黎.
話快d返黎睇返個女...凸佢=.=
真係神又係佢鬼又係佢~
佢最想我日日我同個女留係度,一係就跟佢去街~

joesimage 寫道:
洛紫,
ur bb is so cute!!don't be sad!
我99 also好鍚bb ga!
次次我帶親阿b出去佢都會話-"又出去?bb細,唔好成日都帶出去la..."
but 我好多friend想見bb.... so成日都帶bb見 d friend,shopping,返 my office!
99係想成日見到自己個孫,so咁緊張... 成日叫我俾bb佢揍住先lor...我都覺得煩ga...但諗心一層,如果6299唔鍚bb 咪仲屎!忍忍忍la........

if 同佢嘈盞c6難做....好彩你老公冇幫手踩多腳咋...我老公好鍚我99ga...
:cry: 成日叫我一齊去99 home....

大宅

今日我老公個老母牛一............過左去食飯..........
凸凸凸.........真係好煩呀!!!!
個死肥婆.......我真係好想斬屎佢=.=凸
佢地真係好cheap呀!!!!!!!!!!吼吼吼

子爵府

洛紫

如果佢仲有事就真係大排喇~鬧人仲要嬲人當自己邊位先......老公個MA都係咁話~你嬲我覺得唔出奇啵~俾人咁話法~
冇計LA,又得佢話照出LOR~最多自己/你老公幫YANNY沖涼~
唔好同佢頂撞咁多,因為佢太鍚個孫o姐,老1輩係咁煩嫁喇,,,你本身都同佢ok嫁嘛.......為左個女...忍呀~再唔係可唔可以同老公夾時間番屋企呀?
兩個都係我心肝定>3<

子爵府

bebee
個肥婆又做左d乜呀????講黎聽下~~~~~~~~??
兩個都係我心肝定>3<

大宅

今日我係咩仔仔過去架嘛~跟住佢話幫我抱叫我食飯~我死都唔肯...你知佢講野又大聲架啦...跟住佢老母佢地話 佢鍾意抱住,唔洗理佢,食飯啦.......我都唔出聲~本來都諗住食d飯,最後我都只係飲左湯就走開左...跟住佢地又勁大聲講野喎,明知我個仔眼訓想訓,佢地仲勁大聲囉~跟住最pk係....佢地又一家3口同一時間係我仔仔面前點煙呀!!!!!!!!!!!!
我咪即刻走囉!幾賤呀!痴線架佢地............

子爵府

真係丫,又咁點煙..2手煙仲衰過食煙佢地知唔知嫁~咁你老公有冇一齊去呀?走得好~不過佢地會唔會又俾說話你聽嫁?
bebee0526 寫道:
今日我係咩仔仔過去架嘛~跟住佢話幫我抱叫我食飯~我死都唔肯...你知佢講野又大聲架啦...跟住佢老母佢地話 佢鍾意抱住,唔洗理佢,食飯啦.......我都唔出聲~本來都諗住食d飯,最後我都只係飲左湯就走開左...跟住佢地又勁大聲講野喎,明知我個仔眼訓想訓,佢地仲勁大聲囉~跟住最pk係....佢地又一家3口同一時間係我仔仔面前點煙呀!!!!!!!!!!!!
兩個都係我心肝定>3<

男爵府

畀面勳章

SweetBaby2006:
1. 阿B不太喜歡sleep 右邊, 說他有病要看醫生。
好多bb都係鍾意訓埋一邊架啦,你99就有病!

2. 阿B食奶不可以開風扇, 食到成頭大汗, 頸尾出了很多紅點(汗疹), 有時熱到不想食(2安半), 我只是叫她開風扇(向上吹, 不是向阿B, 讓空氣流通), 不可以。看見阿B食這麼少奶, 很心痛。他已2個半月。
我99都係一樣架...成日怕凍親佢,又唔知人地滿頭大汗~
但有時佢見佢真係好熱都會開俾佢既~

3. 現在天氣差不多30度, 叫她不要給阿B穿這麼多(短和尚袍(厚身)+長甲la衣(包腳)只是看到阿B個頭, 條頸已出濕疹, 叫她給阿B穿甲la衣(不包腳, 給他散熱)不理會, 怕他凍。說他的堂阿哥(住在菲律賓)都是這樣穿, 但堂阿哥沒出濕疹。解釋給她聽每個人身體體質不同, 有些人怕熱有些人不怕熱, 我阿B怕熱, 是否作出改變。如果現在已穿這麼多衣服, 到冬天怎麼辦, 這樣會令我阿B在冬天會怕凍。
唉,我99又係咁,熱一熱都要著2件衫,第時再凍d我都唔知我99會同佢著幾多件衫...好擔心~"~

4. 阿B有汗疹及濕疹, 要擦藥膏(有類固醇), 都是我奶奶做成。這樣長期會令阿B失去某程度上免疫力。
咁呢層我唔知,我只知道長期靠藥物一定唔好~

5. 阿B一日有2次大便, 及大便時放屁不正常。要看醫生。
2次大便點解唔正常既?

6. 因阿B有肚風不想食, 醫生給他化胃氣、消化及開胃藥, 吃2-3次會好。真的吃3次後就好, 就不用食, 對嗎? 她竟然自己給阿B食藥, 不告訴我及我老公聽, 食完先說, 說食消化好。但不能這樣依賴藥物, 會令阿B失去某程度上免疫力,真的不能容忍。難道要我阿B做藥煲。
佢傻既...唔通佢今日發燒,醫生開1個禮拜藥佢,佢食1日退左燒都仲要食埋淨返果6日藥咩...=.="

7. 阿B不能用手擦面, 說要好好保護, 因此sleeping 的時候用毛巾包紮他(身連手, 之前竟然用繩), 我說不可以, BB是要活動的, 不聽。結果, 有幾次條毛巾給往阿B個口(BB始終是會活動的), 很忿怒地問好條命重要還是面重要, 她竟然說毛巾不怕, 被才不能。後來她說用扣針扣實毛巾就得。
我係你...直係忍無可忍,實走左好耐.
佢直情心理有問題啦~想焗到個孫咩~

8. 我阿媽探阿B, 抱他, 我奶奶立即上前說及伸出雙手”等我抱”, 這些行為很差。即使我想同阿B沖涼, 她也不給我。很慘。
唉-.-又係爭孫玩~

總結:你99真係超級惡頂,我係你會閃左好耐!!
SweetBaby2006 寫道:
我奶奶咪仲惡頂, 我都好唔開心想返我阿媽屋企住(帶BB一齊) 。
2. 阿B食奶不可以開風扇, 食到成頭大汗, 頸尾出了很多紅點(汗疹), 有時熱到不想食(2安半), 我只是叫她開風扇(向上吹, 不是向阿B, 讓空氣流通), 不可以。看見阿B食這麼少奶, 很心痛。他已2個半月。
3. 現在天氣差不多30度, 叫她不要給阿B穿這麼多(短和尚袍(厚身)+長甲la衣(包腳)只是看到阿B個頭, 條頸已出濕疹, 叫她給阿B穿甲la衣(不包腳, 給他散熱)不理會, 怕他凍。說他的堂阿哥(住在菲律賓)都是這樣穿, 但堂阿哥沒出濕疹。解釋給她聽每個人身體體質不同, 有些人怕熱有些人不怕熱, 我阿B怕熱, 是否作出改變。如果現在已穿這麼多衣服, 到冬天怎麼辦, 這樣會令我阿B在冬天會怕凍。
4. 阿B有汗疹及濕疹, 要擦藥膏(有類固醇), 都是我奶奶做成。這樣長期會令阿B失去某程度上免疫力。
6. 因阿B有肚風不想食, 醫生給他化胃氣、消化及開胃藥, 吃2-3次會好。真的吃3次後就好, 就不用食, 對嗎? 她竟然自己給阿B食藥, 不告訴我及我老公聽, 食完先說, 說食消化好。但不能這樣依賴藥物, 會令阿B失去某程度上免疫力,真的不能容忍。難道要我阿B做藥煲。
7. 阿B不能用手擦面, 說要好好保護, 因此sleeping 的時候用毛巾包紮他(身連手, 之前竟然用繩), 我說不可以, BB是要活動的, 不聽。結果, 有幾次條毛巾給往阿B個口(BB始終是會活動的), 很忿怒地問好條命重要還是面重要, 她竟然說毛巾不怕, 被才不能。後來她說用扣針扣實毛巾就得。
8. 我阿媽探阿B, 抱他, 我奶奶立即上前說及伸出雙手”等我抱”, 這些行為很差。即使我想同阿B沖涼, 她也不給我。很慘。
:-( :-( :-( :-(

大宅

仲要3個一齊點呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
佢有同我一齊去,佢唔去我都唔會去啦,叫我一個對住佢地我真係想死囉~
我唔理佢地架,佢地3個一點煙,我就同老公講我去睇電視,佢都知咩事架啦~佢都叫我去ge~
都癲架,係佢地問題,我話知佢地,比說話我聽都係咁架喇...我個仔大晒,佢地去食屎啦!!!!我好似聽到佢地話我架,不過我當狗吠囉,抱住個仔睇電視~

大宅

SweetBaby2006

你真係好勁....比著我係你.我唔會理咁多.我一定凸.......=.=我真係冇你咁好忍耐力

男爵府

畀面勳章

petpang:
係呀...好多時都係當佢唱歌...
但真係幾煩~"~
我99實話唔去架.一黎佢實話要顧我62果度.
因我62一收工返到黎就要食飯,佢要預時間叫個工人煮好飯.
同埋佢同我果邊d人冇乜交情架咋.
我成屋人都食煙既.唔會就佢-.-佢又唔鍾意人食煙~
鎖咩埋門丫...佢如果見到鎖左門實發癲話開返對門,關返對窗唔好凍到個女...
因為同佢沖涼佢實關窗,但如果連門都關埋會好焗~
唔係因為我冇同個女沖涼所以佢緊張...
佢係成日驚入左水入對耳仔度.佢話耳仔唔可以入到水架.
都唔知咩道理黎,聽都未聽過!
仲有佢又成日話我同老公手腳慢,會凍到個女~
但的確我做野又真係幾慢...
有時同個女著衫,佢又話慢...會凍到個女.
佢幫我個女著衫果時就習慣搵條毛巾遮住個肚先.
但我個女又鍾意踢被/毛巾.
佢就著下..遮下...著下遮下咁~
頂...咁其實咪仲慢,遮乜鬼丫,拿拿聲著完仲快過佢係度遮黎遮去.
有時見到又係火到黎,大家既湊女方式不同!
嘩,你99係咪好似住長洲架?
帶佢2個返去咪好麻煩...

petpang 寫道:
洛紫

婆媳糾紛個個屋企都有(除左6299 c鬼左啫),如果99只係出於好意係為yanny好,咪當佢發"up"瘋lor!
至於你返自己屋企食飯,下次咪帶埋你99去,睇下佢有咩說話講都好呀? 至多咪大家一齊夜番屋企。
你同yanny沖涼鎖埋門唔得咩~ 你要自己幫番yanny沖涼,你99可能因為你少同佢沖涼先至咁緊張啫!

其實你未生都話你99幾好ga! 佢所做ga事都係為個孫好,你應該知的,仲有其實你可以自己一個人湊個女返去亞媽到,唔使叫埋老公la!
我已前都係自己一個人帶大b出去同d fd食飯去玩,就算番我99到我都係自己一個人攪掂,依家唔使講都係自己一個人湊大細b返我99到,因為我老公好少放假,o個2隻(我6299)打c都唔肯出黎hk

男爵府

畀面勳章

獅子仔媽媽:
咁我緊係唔會真係驚左佢而返小d外家同埋出街啦~"~
係屋企好悶嫁麻~
我老公都支持我去多d街架~佢都叫我唔使理佢阿媽-.-

獅子仔媽媽 寫道:
洛紫:
因為開始返工,冇時間上網,一黎到就見到你個post∼
你唔好理佢囉,d99係咁麻煩架啦∼成日都慌死你唔識湊咁,喊下就話你唔識湊,又話個bb成日扭計,成日都話自己湊仔d仔唔會喊架咁,(除非佢唖左啦,咪唔喊囉)∼ ?-(
連去下街都唔得,就真係幾難頂架啦,唔好理佢,照去囉,去多d添呀∼
你有個好老公back up你咪夠囉,sweet哂啦

男爵府

畀面勳章

bebee:
又發生左d咩攪笑野~
講黎聽聽個肥婆今次有咩攪?
今日我老公個老母牛一............過左去食飯..........
凸凸凸.........真係好煩呀!!!!
個死肥婆.......我真係好想斬屎佢=.=凸
佢地真係好cheap呀!!!!!!!!!!吼吼吼

子爵府

[quote]
洛紫 寫道:
SweetBaby2006:
好多bb都係鍾意訓埋一邊架啦,你99就有病!

我99都係一樣架...成日怕凍親佢,又唔知人地滿頭大汗~
但有時佢見佢真係好熱都會開俾佢既~

唉,我99又係咁,熱一熱都要著2件衫,第時再凍d我都唔知我99會同佢著幾多件衫...好擔心~"~

咁呢層我唔知,我只知道長期靠藥物一定唔好~

2次大便點解唔正常既?

佢傻既...唔通佢今日發燒,醫生開1個禮拜藥佢,佢食1日退左燒都仲要食埋淨返果6日藥咩...=.="

我係你...直係忍無可忍,實走左好耐.
佢直情心理有問題啦~想焗到個孫咩~

唉-.-又係爭孫玩~

總結:你99真係超級惡頂,我係你會閃左好耐!![
兩個都係我心肝定>3<

男爵府

畀面勳章

fiti:
佢冇野啦-.-佢次次同62鬧完交轉頭又係咩事都冇的.
佢今日又同返瑤瑤沖涼啦~
我唔理佢架啦...如佢今後都唔再話我去邊度去得夜.
其他野我都唔會出聲的.
我係覺得冇左自由,連夜小小11點幾先同佢嘈左2句~
平時唔岩聽果d我唔會理,由9佢-.-
唔理啦,唔會刻意再等老公放假先返,
我老公都叫我自己返,唔使等佢,唔使理佢阿媽~
fiti 寫道:
洛紫

如果佢仲有事就真係大排喇~鬧人仲要嬲人當自己邊位先......老公個MA都係咁話~你嬲我覺得唔出奇啵~俾人咁話法~
冇計LA,又得佢話照出LOR~最多自己/你老公幫YANNY沖涼~
唔好同佢頂撞咁多,因為佢太鍚個孫o姐,老1輩係咁煩嫁喇,,,你本身都同佢ok嫁嘛.......為左個女...忍呀~再唔係可唔可以同老公夾時間番屋企呀?

男爵府

畀面勳章

bebee:
又係咁既,我阿媽個fd次次同親佢食飯.
見親瑤瑤如佢扭計的話都話幫我抱住.
叫我食飯先-.-
但我唔憎佢架,不過唔好意思唧.我食飯佢就幫我湊女~
喂,咁唔係wor,個肥婆做咩咁好死連飯都唔食幫你抱住個仔呀?
你個仔如果嘈係咪訓唔著架??
我個女掉返轉,怪怪地,愈嘈佢愈訓得"林"

子爵府

咁就好喇佢冇野~唔洗煩.不過希望一路都唔會煩la~o岩o岩睇到呢個topic,,,,,,,睇下....婆媳之間..咁令人煩厭........第時我都要做個好99至得~~~~~~~~上1輩實在惡頂~~~~~~
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=768632&forum=13&74
兩個都係我心肝定>3<

首頁

尾頁

跳至