自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

租樓好嗎?

3人家庭,5xx尺自置物業,你會...

1. 裝修書房改為小童房,但估計數年後仍須要物色較大單位入市.

2. 賣掉現時單位改租屋,已心儀一單位,斉"家私",但要轉坐shuttle bus到市中心購物食嘢,小朋友1.5yr,怕到時麻煩.待數年後有合適單位都會再入市.

總開支1&2係一樣,而現時供樓當中有$4k係mortgage還緊principal,即租樓的話,每個月儲少$4k.

你會點選擇呢?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Re: 租樓好嗎?

qpa 寫道:
3人家庭,5xx尺自置物業,你會...

1. 裝修書房改為小童房,但估計數年後仍須要物色較大單位入市.

2. 賣掉現時單位改租屋,已心儀一單位,斉"家私",但要轉坐shuttle bus到市中心購物食嘢,小朋友1.5yr,怕到時麻煩.待數年後有合適單位都會再入市.

總開支1&2係一樣,而現時供樓當中有$4k係mortgage還緊principal,即租樓的話,每個月儲少$4k.

你會點選擇呢?

我會選1.

唔計每月租金,單單搬一次屋都已經唔少錢!一動不如一靜,儲多2個錢早2年入市!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

男爵府

因為諗住裝修書房都要洗1-2萬,但過兩三年都要搬好似好無謂.

mcdullyiu 寫道:

我會選1.

唔計每月租金,單單搬一次屋都已經唔少錢!一動不如一靜,儲多2個錢早2年入市!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

咁如裝修左,第時又可以賣得好價D呢!
你搬一搬,搬運費+未搬入去前執野那半個月租金都係白比啦,都成萬銀啦!

qpa 寫道:
因為諗住裝修書房都要洗1-2萬,但過兩三年都要搬好似好無謂.

[quote]
mcdullyiu 寫道:

我會選1.

[/quote]

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我都係會揀 1. 因為一動不如一靜, 因為我唔鐘意住到遠離市中心地的方法, 唔方便買

男爵府

mcdullyiu,

其實只會局部裝修,對樓價應唔會有幫助.

搬一搬屋真係好煩,仲take care個bb.

catjeffcat,

係呀,我最concern就係下下都要搭車,e+好方便,10號風球落街都唔駛攞umbrella.不過間屋真係唔夠住,想搵間大d.

[quote]
catjeffcat 寫道:
我都係會揀 1. 因為一動不如一靜, 因為我唔鐘意住到遠離市中心地的方法, 唔方便買

首頁

尾頁

跳至