自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

K2寫字程度?

各位媽咪:

你地的小朋友依家寫緊咩字,我個仔依家K2己經每日做功課要成兩個鐘, 現在寫緊“水果汁””HEN” “1-10”, 會唔會快咗D, 我姑奶成日叫我同阿仔轉校話佢好辛苦。可唔可以俾D意見我, 多謝!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: K2寫字程度?

我小朋友間學校 K1 and K2

複式洋房

我女上年(k2)一開學, 寫:上、下、水、男、土...等, (都仲ok), 下學期寫: 牛奶、馬路、吃飯、衣服、爸媽...等(開始個女成日唔願寫, 後來習慣了)
而家k3仲死, 一開學就"我們一起上學去、我愛老師、天上星星亮晶晶...等, 開頭都有d辛苦,不過而家都ok了.

蔡太你個女一開始就寫d咁多筆劃, 如果遲d有d要用運用腕力, 佢會仲辛苦. 一日成3份功課, 你不如試試中文做完俾佢停20~30分鐘玩吓再做其如2本, 一開始佢就唔鍾意反學做功課, 讀上去佢可能會討厭讀書.

你個女而家讀緊邊間咁多功課, 不過我諗其他學校可能都係少d d. 如果去d真係無咩功課的學校, 可能上小學佢又會好辛苦去適應, 我聽個朋友講佢個仔而家讀小一, 每週教2課中交及黙書、上中文堂全國語、英文又要做什麼project, 我朋友每天下班就要同個仔諗書.

唔好意思幫唔到你.

男爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

我覺得早d辛苦就上左小一會好d,我個仔又係讀k2,日日有2樣,放假就多張工作紙,而家寫緊,(上,下,田,人,a,b,c,),我果間比較淺,所以呀女家下,上左p1都味跟到,仲係做乜都好慢,我覺得你個仔而家寫d字都幾好呀,小朋友要做咁耐功課係令到佢好辛苦嫁,如果日日做功課都係咁耐嘅話,試下比佢"頭"下之做啦,玩下之再做,我對呀女都係咁嫁,唔知幫唔幫到你呢.

大宅

你囝囝真係好辛苦喎, 我囝囝k2 都係寫 , 大 , 中 , 早上 , 6 , 4 , 9 , W, M , N, T, L .... , 10分鐘都唔需要 , 其實都是一個3至4歲小朋友, 需唔需要2個鐘做功課 , 好大壓力姐.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

我囡而家都係k2,寫緊秋天,手,口,水,火,數字,a,b,c英文單字,放假就多張IQ PAPER,我諗功課唔算多

反而佢每日都要做2份公文式,(ENG同MATHS),我老公反而叫我唔好俾KUM多功課佢做LAW

男爵府

我女女寫緊 : 上午, 下午, 早上, 田, 耳朵, 姐姐, 妹妹, 哥哥, 秋天, 刀, 牙, 中, 哭, 笑, 月光, 數字由1-20, 英文差不多寫晒啦, 每曰2樣功課, 放假加工作紙, 長假仲有作業添

大宅

我囡囡今年K2, 中文寫 "土、木、上、下..." 以線條練習為主, Maths 就寫1-10 、對應及拼圖形, 英文就寫細楷先, 並以拼音為主, 每日做功課及重溫 d 舊習作, 差唔多 20-40 分鐘啦, 而每個禮拜就多 d d, 學校會派本拼音書 (sound book) 要家長陪小朋友練習, 另外一本中文同英文 story book 並且要記錄低閱讀薄, 都算輕鬆

水晶宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

rule 寫道:
你囝囝真係好辛苦喎, 我囝囝k2 都係寫 , 大 , 中 , 早上 , 6 , 4 , 9 , W, M , N, T, L .... , 10分鐘都唔需要 , 其實都是一個3至4歲小朋友, 需唔需要2個鐘做功課 , 好大壓力姐.

Agree

複式洋房

我囝囝今年都係K2, 中文寫:爸爸, 媽媽, 祖父, 祖母, 月光, 牙, 耳 ...(不過星期一至四係寫單字, 星期五先寫詞語), 英文寫大楷先, 數學就寫1-10, 逄星期五多一張常識紙, 下星期仲要開始做閱讀報告呀(不過呢樣係我做的 )

大宅

睇完你地咁多功課, 我個囡K2功課最淺, 而家係 :

1, 7, 4
l, T, L
一二三十口

我倒懷疑我校是否太淺 ????

複式洋房

多謝各位媽咪的意見!
其實我都覺得阿仔好大壓力, 咁細個小肌肉都未發展得咁好, 揸筆都未揸好, 我都覺得好辛苦, 依家仔仔隻中指寫字寫到起(枕), 我都好心痛。
其實做兩個鐘功課係佢慢同唔肯寫, 寫一個都要成分鐘, 日日都係咁, 要人捉住先肯寫, 寫時十分用力同慢。
如果做下玩下會唔會冇心機, 有時我見佢冇心機, 我會做完一樣俾佢休息一陣再做過。

angelnch2001
你仔仔好勁呀, 咁快寫咁多字, 你仲要唔要捉住隻手仔寫, 亦或自己寫。

大宅

我有這樣的經驗想跟各位家長分享下,我個大仔現已讀中一,他是在比較程度深的幼稚園畢業的(k2已要背生字or要dictation,k3已要2位數加減(但不用借位))到他上了傳統小學,完全沒有接不上程度,到細女讀幼稚園因不想她辛苦便選了間比較活動教學的幼稚園,k1沒有寫字只畫下線條,個中英文名都要去到k3才學寫,真正學寫字是k2下學期(上/下/小/大及1-10之類)到k3上學期依然是好簡單的字及5以內的十/-,完全沒有什麼背生字的活動.但做很多活動教學的project(有時成兩個星期沒有功課)

好了!現在她已讀小一,我沒有想像到會這樣差,第二個星期便要中英dict,完全pick up不到,串字串得很辛苦,不識讀自然不識串,她只有死記,但很快忘記.現在我們唯有由頭教過她,希望打返好個基礎先,如果唔係,之後升上去就難改進了.所以我都覺得如果幼稚園本身的程度係淺的話,父母可教他們多些字詞讓他們多認多寫.

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女女讀既幼稚園, 完全唔谷, k1連線, k2簡單字eg手花草等等, k3開始深, 寫日記, 有完整句子, 可獨立寫到"今天我和爸媽去超級市場, 我們買了很多魚肉和菜", 完全無難度
我女女幼稚園從來無測驗考試, 連默書都無, 寫字咪一日一版lor(再加日記), 而家上到小一, 中文底非常好, 學校有d"趣味默書", 上星期係學校設施(自己唸自己寫, 唔係讀默), 我女女已經寫到圖書館, 課室, 中草藥園, 音樂室等等, 唔駛我點操心
最近有重組句子練習, 都輕易應付到
我覺得, 學習唔一定要靠死做死記, 活動教學又學到野既, 先至係勁呢!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

Charlotte mom:

What is the name of that kindergarten your kid goes to. If it is not convenient to name names, please kindly pm me.

Thanks.

複式洋房

angelnch2001
你仔仔好勁呀, 咁快寫咁多字, 你仲要唔要捉住隻手仔寫, 亦或自己寫。
[/quote]其實囝囝K1下學期已經開始寫:一, 十, 下, 田...,但今年我覺得太快學寫祖父/母呢d咁深嘅字, 有時都要捉住手仔寫, 不過多數都係佢自己寫, 除咗樓計唔肯做

男爵府

很好既分享呀

3kids媽咪 寫道:
我有這樣的經驗想跟各位家長分享下,我個大仔現已讀中一,他是在比較程度深的幼稚園畢業的(k2已要背生字or要dictation,k3已要2位數加減(但不用借位))到他上了傳統小學,完全沒有接不上程度,到細女讀幼稚園因不想她辛苦便選了間比較活動教學的幼稚園,k1沒有寫字只畫下線條,個中英文名都要去到k3才學寫,真正學寫字是k2下學期(上/下/小/大及1-10之類)到k3上學期依然是好簡單的字及5以內的十/-,完全沒有什麼背生字的活動.但做很多活動教學的project(有時成兩個星期沒有功課)

好了!現在她已讀小一,我沒有想像到會這樣差,第二個星期便要中英dict,完全pick up不到,串字串得很辛苦,不識讀自然不識串,她只有死記,但很快忘記.現在我們唯有由頭教過她,希望打返好個基礎先,如果唔係,之後升上去就難改進了.所以我都覺得如果幼稚園本身的程度係淺的話,父母可教他們多些字詞讓他們多認多寫.

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Jasmine-4711
大坑真光

複式洋房

Charlotte_mom:
這間幼稚園可唔可以直升小學。

大宅

其實我不太明白 , 本來並不是個個年記學的, 家長就想小朋友早些識得 , 其實咪想換來別人稱讚, " 你個囝囝 , 囡囡咁叻, 咁細個就迫識咁多野 , 真係叻囝啦" , 這些就是父母的虛榮 , 其實每一野 , 每一個字 , 老師 , 家長都會教小朋友一次 , 點解要將小學學的推前去幼稚園 , 教幼稚園小朋友識COMPUTER 這個字困難定教小一小朋友困難呢?
其實時常聽到父母話現在教育制度非常不知所謂等 , 其實咪供應 與 需求問題 , 父母需求 , 學校咪要供應 , 好似樓價咁, 多人要, 咪可不停加 , 冇人要咪不停減.

首頁

尾頁

跳至