懷孕前後

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

有咗3星期,[但見紅]點算好,BB保得住嗎?

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 有咗3星期,[但見紅]點算好,BB保得住嗎?

妳如果係咁見紅..就一定要訓多d床...講真醫生除左比安胎藥妳之外..其他野就真係要靠妳自己啦....最緊要唔好咁勞累..我聽過有人真係一有左見紅就係咁訓床訓到生架...=.="除左去toilet之外...連食飯都晌床..當然無人想去到咁...但有d人就真係要咁樣先可保得住個bb..無計....妳盡量休息啦...同埋去睇下中醫都好架...有好多媽咪早期見紅都會咁做...當然妳一定要同佢講妳係有左bb啦...祝妳同bb健健康康^^
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

有左3個星期都知? 一般到冇M到之後check 都 at least 4星期? ummm.... 我想我果次真係冇左lu~~

你小心D... 休息多D... 唔好食涼or生冷食物!! 祝妳同bb健健康康 :lol:

別墅

rainbow&so ,

我之前4-5WEEKS時都係咁,我都訓左一個月床,無去街(除左睇醫生之外).你一定要訓床呀, 唔好郁咁多.要找D野頂住條腰 .食野小心D.
依家最好只食肉餅,菜心.魚.飲奶,
我都係中西醫一齊睇.訓左一星期無再流野之後6WEEKS去睇西醫,照到阿B大左同有心跳先定小小咋.不過到依家我都仲有睇中醫安住.所以你自己要小心D.希望你同BB都無事

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

再去見醫生, 他或可照陰道超韾波看到胎囊是否還在的, 胎盤未穏要多多休息!

大宅

Re: 有

當日我陀 bb 都有出血,
e生冇比安胎藥,
訓床訓左一星期,
除左去toilet之外...連食飯都晌床.
一星期彼返工都仲有少少紅,
過多一兩日就冇事了..

多 d 休息, 唔好諗咁多負面野會易好 d 架

複式洋房

我都係呀,昨日晚上''見紅''-啡色,依家仲有很多,點算呀,依家己經六週度啦 :-(

大宅

Hi,

Same here! I saw 'red' when I was 6 weeks pregnant. I went to see doctor & he gave me medicine to eat & really need to rest more. Get better after 2 weeks. It's best to see doctor.

民房

Hi,

我當初也見紅2星期後去睇醫生先知有了BB, 及在5個月時再見紅, 現在BB 都出世了, 一切都健康, 請小心飲食, 當初醫生同我講不可食木瓜, 苦瓜的, 希望你BB健康出世

大宅

我今日都有流啡呀, 好驚呀 :-( , 但醫生話太早, 要我明天再check同俾左一星期假我, 真係好擔心, 現在只好早o的訓 :-( :-(

洋房

我阿嫂有左5 - 6周,見啡子宮扯住痛,昨天見醫生,他話可能作小產叫佢訓床1周,我見有d準媽咪/媽咪搵中醫開安胎藥來幫忙,請問這方式對昨小產的人有幫助嗎? 有好的中醫介紹嗎? 請救救bb!

男爵府

休息睡覺比任何藥物好,其次可飲花膠湯可長胎

複式洋房

我陀阿女果陣由4週開始見紅到12週, 請咗差唔多3個月假(病假+大假), 全程瞓床, 所以我好明白妳地心情, 係會好擔心, 但太擔心都無用, 惟有順其自然, 放鬆心情, 我果陣無食安胎藥, 無睇中醫(不嬲唔信中醫), 淨係睇西醫照ultrasound, 我覺得最緊要係休息+relax, 各位加油!!

複式洋房

可以請甘耐假期咩??公司無反應???其實我都很想請假架,但係怕公司唔俾呀 :wink:

別墅

快樂小魚兒 ,

你可以同公司講你要請假,公司一定要比你放的.
不過有無錢呢?要睇你係公司做左幾耐.如果你真係好想放,你可以同公司講no pay 囉.

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我當衫5week時都係見紅作小產, 不過之後醫院俾左一week病假我, 不過1week後我都仲係好唔舒服, 又見暈, 之後我再向公司請左2week假, 唉......我主管冇嘈俾我請no pay, 點知公司d同事就詐型啦, 成日打黎問我幾時返工, 大佬呀, 我要臥床點成日聽佢地個電話, 屋企又得我一個人, 好彩我媽媽隔日黎照顧我咋, 最後都辭職冇做野啦。

不過為左阿b, 就算休息一年都要架啦, 而家26week啦, 不過間中都有幾次流啡, 好彩可以係屋企休息咋, 記得要訓多d, 醫生都咁同我講, 訓多d係最有效保住bb, 因為有d孕婦醫生唔會開安貽藥架~

男爵府

快樂小魚兒 寫道:
我都係呀,昨日晚上''見紅''-啡色,依家仲有很多,點算呀,依家己經六週度啦 :-(

me too :-( 我同你一樣6w4依家見紅''-啡色 :-( :-(

大宅

其實一見紅或流啡就去醫院啦~
搵醫生cheack下咩事會流啡或見紅~入院住一晚保個安心係最隱陣既做法~
我今次陀呢個阿b3個月果時都係~
凌晨4點幾去wc竟然痾血..仲要係好多果隻添..好似黎m咁
我都驚到立即叫我老公車我去醫院,果晚係醫院,我成晚都諗死啦,流左咁多血,個bb實冇喇~點知第2日醫生幫我照到係胎盤出血,同埋個bb竟然冇事,佢話好多時頭幾個月都係會有呢d情況出現,只要乖乖地休息下,唔好走圍走,咁就會冇事...
所以有咩事我覺得你都係應該入醫院搵醫生隱陣d~
仲要你都流左成日,我係你就飛到咁入醫院cheack=.=

男爵府

但醫生照過2次[政府急政.同私家]話唔係宮外孕
要等31/10返去覆診抽血再照先知,但這幾日已流得小

男爵府

我早一星期

首頁

尾頁

跳至