論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

印尼工人說慌

屋企個印尼工人偷偷落街,留下一個七個月大BB在家,天呀,有無挍錯 , 我又不能炒她,我要請第二個人先得,但現在要忍她, 我同她說有無做大家心知肚明,結果四日后自己招供,話落去取 chili sauce 仲係隔離座個工人
給她的,如果同我講怕給我鬧。

大宅

Re: 印尼工人說慌

你有比key個工人呀? 我無呀, 就算佢自己一個係屋企我都唔比呀, 因為我就驚佢自己落咗街, 我哋唔知.

大宅

認就順手叫佢寫低﹐說以後不再犯等等。你亦可以扮好人係封信寫今次當係一個機會﹐當工人唔識家居同BB安全手則﹐但今次以後應已很清楚﹐下不為例等等。

咁你就有佢疏忽職守﹐漠視BB安全既證據。日後有咩事﹐即使你唔打算即炒唔補錢﹐講咩野你都大聲d。

民房

我收起鎖匙架,但果日我老公忘記左收起,佢就出古惑

別墅

My friend keeps the key but the maid went out just leave the lock and gate unlocked. She didn't realize until one day she was sick and went home early from office!!!!

男爵府

係啦,我驚佢就算無key,都照出去,咁到時有賊入屋,咪損失重大
我個印上個月都係放下我4個月的b,自己落街,點知俾我發現咗張超市單(12:00買野),我問佢有無落街,起初唔認再問多兩次便認,不過我無話佢知我點知道,費事等佢下次更精

洋房

係呀, 無key都去架, 當時個仔得幾個月, 佢有幾次偷偷地落樓下信箱看有無信, 好彩樓上樓下咋. 不過好快無用佢la.

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

bobbi 寫道:
係啦,我驚佢就算無key,都照出去,咁到時有賊入屋,咪損失重大
我個印上個月都係放下我4個月的b,自己落街,點知俾我發現咗張超市單(12:00買野),我問佢有無落街,起初唔認再問多兩次便認,不過我無話佢知我點知道,費事等佢下次更精

same case ! i found a supermarket receipt last week. and the timing is my 5 yr old kid's sleeping time. can i 即炒唔補錢 ?
but my agent said the maid can argue ' my friend help me buy the food and give me the receipt' and i asked management office check the tape. they could not find her going in and out. so i don't have evident !!! :-(

珍珠宮

satu :
你個case就算有證據,都唔可以即炒唔補錢。你入番「天書」睇部署出warning letter嗰度就明,但呢個case係可以出警告信,你要先問佢有冇落過街,如果唔認,再講張receipt,睇佢反應,佢地蠢未必即刻反應倒,認咗就出信,如果佢話個friend幫佢買,就問係邊個打電話去求證,問時當然又要技巧啲咁唔好俾哂時間日期同買乜,佢至夾唔到口供!
出咗呢封信之後再犯而又有鑊,機會就大好多,所以一定要做!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

大家有無諗過同個工人講清楚獨留bb/小孩在家係香港係犯法架﹐可以拉佢坐監架

男爵府

SandraLo 寫道:
satu :
你個case就算有證據,都唔可以即炒唔補錢。你入番「天書」睇部署出warning letter嗰度就明,但呢個case係可以出警告信,你要先問佢有冇落過街,如果唔認,再講張receipt,睇佢反應,佢地蠢未必即刻反應倒,認咗就出信,如果佢話個friend幫佢買,就問係邊個打電話去求證,問時當然又要技巧啲咁唔好俾哂時間日期同買乜,佢至夾唔到口供!

thanks SandraLo,
我give up la .已簽新工人,等運到 !怕打草驚蛇,同對個工人無晒信心. 而家諗住買3G遙視確保小朋友安全.  :-( :-( :-(

男爵府

SandraLo 寫道:
satu :

thanks SandraLo,
我give up la .已簽新工人,等運到 !怕打草驚蛇,同對個工人無晒信心. 而家諗住買3G遙視確保小朋友安全.  :-( :-( :-(

首頁

尾頁

跳至