自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

微波爐食物不會致癌

網路謠言指出,常吃用微波爐加熱的食物,不管是肉類、蛋或蔬菜,都會因為食物變質而變成致癌物,長期累積於人體,且會降低男性、女性荷爾蒙的分泌,不但容易引起胃癌、腸癌等,還會使身體的免疫系統出問題,以及引發情緒不穩定、記憶力變差等精神疾病。

物理性加熱 穩定性高
台北醫學大學保健營養系教授劉珍芳指出,微波爐加熱食物比起油炸、燒烤等方式,溫度低、時間短,食物不易因此變質;微波爐是一種物理性加熱,不會讓食物產生化學性質變,但是由於微波爐加熱過久,食物水分變少、水溶性維他命可能小部份流失。由於每台微波爐的功率不盡相同,她建議民眾使用微波爐加熱食物時,最好依照使用說明書,針對不同種類的食物設定加熱時間長短。
三軍總醫院生物晶片研發中心主任陳振漢表示,微波爐是利用特定波長頻率的電磁波,讓食物中的水、油分子產生共振而摩擦生熱,讓食物加熱,這種加熱原理的穩定性高,目前沒有任何研究報告,能證實微波爐食物會致癌,民眾不必誤信而恐慌。
記者陳柏因採訪整理

用微波爐加熱食物注意事項
◎選擇陶、瓷或耐高溫的特製玻璃、塑膠器皿
◎避免用金屬器皿或是鑲有金邊的碗盤
◎避免加熱過久導致食物水分流失
◎未剝殼的雞蛋等封閉性食物,避免直接微波加熱
◎饅頭、法國硬麵包等水分較少食物,可切片或灑點水
◎使用微波爐專用塑膠盤蓋或保鮮膜,避免加熱時噴濺
資料來源:北醫教授劉珍芳

禁止訪問

Re: 微波爐食物不會致癌

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

話就係咁話.... 但係微波爐的出現時間都唔係咁長, 有無害都無法正實, 可能要過多幾十年先至知, 但我就唔鐘意用微波爐, 因為有時叮完 D

子爵府

thanks~
我其實都有d驚唔好架!都唔知真相係點,不過照用

禁止訪問

子爵府

我用微波爐會經常喉嚨痛,問過中醫,中醫都話用微波爐係會熱氣。唔知有無人同我一樣呢?
]

大宅

我覺得用微波爐"叮"既食物好乾爭爭,無晒水份,唔好食.加上唔知有冇害,所以我依家都用少咗.

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

我一直都不覺得叮出來的食物好食, 所以家裡也不買微波爐, 寧願明火蒸or煮熱。
300년이 지나도 당신을 사랑겠습니다.

別墅

係.我食個排成日病,唔食又會無事.

agnesbeebee 寫道:
我用微波爐會經常喉嚨痛,問過中醫,中醫都話用微波爐係會熱氣。唔知有無人同我一樣呢?
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我差不多日日食∼都唔見我有事
yvonne 寫道:

[quote]
[/quote]

別墅

因為絕對關於'底子'問題.
當然唔會係個個都有係咁.

揚莉煒媽咪 寫道:
我差不多日日食∼都唔見我有事
[quote]
yvonne 寫道:

[quote]
[/quote][/quote]
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

等待驗證會員

thanks

侯爵府

咁都好d,因我阿爸同老公都係帶飯返工食!!

子爵府

畀面勳章

男爵府

好媽媽勳章

我成日叮嘢食 都冇錦驚

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

大宅

thanks
[img align=left]http://sc.groups.msn.com/tn/5B/E1/cinnamoroll/2/22.jpg[/img]
該用戶已被刪除

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我以前都係咁架, 日日 LUNCH 帶飯, 不過就成日都喉嚨痛, 而家就出去食, 都很少有咁問題. 所以自己係屋企都很少用個微波爐叮

首頁

尾頁

跳至