嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

洋房

有沒有MAMI 可以教我菜蓉點做??

DEAR ALL MAMI

我BB現在7個多月大 , 我想給他食菜蓉,但唔知點做才對,可以幫我嗎??

THANKS
鏗媽上

大宅

Re: 有沒有MAMI 可以教我菜蓉點做??

咁細個最好用攪拌機攪碎加落d糊仔或粥仔度比佢食.
http://www.ziq.com/z/f_l/3/7/%E8%81%96%E8%AA%95%E5%BF%AB%E6%A8%82%21%21.gif

洋房

DEAR MSFRIENDLY

OK , THANK YOU
妳有沒有食譜可以提供給我
我在討論區要求想要,都沒
有理我

鏗媽上

別墅

BB食譜----http://www.sunlight-hk.com.hk/recipe.asp?id=06&page=4

男爵府

把菜弄熟, 切碎加入去啦.
如加肉的話, 最好用攪拌機.
我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

大宅

畀面勳章

請問最初應該用什麼菜整菜蓉呢? 

複式洋房

畀面勳章

Dear cat83,

thank you for your sharing!
我囡囡而家5個几月, d info. 啱晒我!

複式洋房

我個b 6個月我先至煲米水俾佢,佢而家就黎7個月,咁我既做法呢就係煲完米水之後,不起d米水,留番d粥仔係度,之後就係洗淨d菜,(我通常用菠菜,有時用菜心,總之係深綠色既菜啦!)然後切到變蓉,等到亞b差唔多要食個陣,我先放d菜蓉落去d粥到,然後煲大概10鐘就搞掂lu,我亦都有整d紅蘿蔔蓉、節瓜蓉俾我個b食,紅蘿蔔蓉呢我又係事先將佢磨蓉,到食先放落去煲10分鐘到,至於節瓜呢我用半舊,煲熟左先放埋落d粥到。希望幫到大家啦!

洋房

DEAR CAT83

多謝妳的資料,好有用呵!!

THANK YOU

鏗B

洋房

DEAR 各媽媽

街市魚檔有一種叫做奶魚的魚,原來好有營養
紅色的,好似條蛇,不過營養好高
把牠們滾湯的水做煲粥用的水,D肉唔要
好好,又平,滾完出來的魚水好似JELLY
魚檔的人話煲給BB食好
妳們看看,試下,記得要擋呵!!

鏗B

首頁

尾頁

跳至
熱門主題