嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

節瓜粥 ........

想煲節瓜粥比 bb 食 ,
我本想將節瓜蒸林 ,
但點解蒸來蒸去節瓜個芯都實實咁 ?
請問應該點樣煮呀 ?

男爵府

Re: 節瓜粥 ........

我將節瓜搞碎後同粥一起煮

男爵府

BK Milk勳章

那是否要將節瓜蒸林再壓碎 ??
tks .......

amon28 寫道:
我將節瓜搞碎後同粥一起煮

複式洋房

My way...completely peel off all the skins and remove all the seeds....then blend with an electric blender and boil with congee OR
now my son is elder, boil the hairy gurd with congee first...then pick it out and grind with meat before serving with the congee.

男爵府

我都好多時煲節瓜粥,
我會用磨薑用果啲磨糷,
個芯唔要,要外面啲肉,
連米一齊煲,
煲兩個鐘就林

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我係將節瓜同瘦肉一起煲湯先(啲湯會香啲),然後將節瓜再切碎落白米一起煲,搞掂. :-P

男爵府

節瓜切細件... 加水同米一齊煲, 粥好後, 啲瓜已經好林, 用匙羹一壓就散。

民房

thank you!!

禁止訪問

別墅

係囉,切細粒再攪碎咪可以比bb食埋囉!
可愛囡囡"教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離"。箴言22:6 我的寶貝囡囡最喜歡笑! :-D :-P 孩子若生活於... 接納中, 他學會愛 分享中, 他學會慷慨 讚美中, 他學會感激 鼓勵中, 他學會充滿信心 誠實中, 他學會什麼是真理 公平中, 他學會什麼是正義 :-P :-P :-P :-P :-P :-P

洋房

I use same method as chunkiuBma to cut the melon, but I add all the content of the melon in the congee. When the congee is half way done, than I add the melon, the melon needs to be boiled for one hour in order to make it soft.

連米一齊煲,
煲兩個鐘就林_____________________________________

男爵府

我都係 ar, 我都係唔知唔要個芯, 係咪怕難消化呢? 如果我 bb 食o左無事, 係咪可以繼續俾埋個芯佢食呢?

tszfungmama 寫道:
點解個芯唔要呀,有咩問題架,我一直都只係成個切粒攪碎咋喎!

男爵府

我都唔係好知點解,係我媽咪叫我咁做,我又冇問原因,可能怕有核又或者啲玉有益啲

nan_nan 寫道:
我都係 ar, 我都係唔知唔要個芯, 係咪怕難消化呢? 如果我 bb 食o左無事, 係咪可以繼續俾埋個芯佢食呢?

[quote]
tszfungmama 寫道:
點解個芯唔要呀,有咩問題架,我一直都只係成個切粒攪碎咋喎!
[/quote]

首頁

尾頁

跳至