親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想問關於台灣自由行

我想同屋企人去台灣自由行, 我姪女又話想去台灣三越百貨, 我想請問, 如果真係想去三越百貨咁應該住邊度的酒店及附近交通方便嗎?? 或者有無咩地方可以shopping呢?? 多謝各位教路

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 我想問關於台灣自由行

sogo係台灣有好幾間
其實也不用酒店去就sogo
因為台北本身係好細的地方

台北車站有一間
或華納威秀果邊的sogo就大d..多d野賣

複式洋房

我通常住台北車站,交通方便D,有捷運同火車,機場又有國光號巴士直到,你若第一次去choose台北車站啦!

酒店方面,有米D就住國聯,but一般為shopping住華華都ok啦! :mrgreen:

P.S. How many ppl 呀你哋 if 4個人就在市內搭的士自由行,平D

民房

yes ar 住近台北車站去邊度都會好方便。

信義區(捷運--市政府站) 有好多shopping mall,包活有幾棟的新光三越,仲有誠品今年開的旗艦店,仲有101。

如果住台北車站去市政府站的話,我估大約十幾20分鐘ok了。

買張「悠遊卡」(即八達通) 每程都有discount。

伯爵府

好媽媽勳章

不過近期的集會也在台北車站
如果住近果邊
怕會幾嘈喎

複式洋房

唔該呀各位, 我地只有3個人, 又怕會唔識路, 姪女死都話要行下百貨公司, 唉....

民房

您地大約幾時出發?

我次次去台北都住東龍飯店,佢就o係西門町側邊。或者可以考慮下。我d 朋友都有推介過友星飯店。不知您budget 幾多?

其實台灣d 百貨公司都算好行,不過值唔值得買就見仁見智。我之前有提議過的信義區,可以消磨至少半日。你可以去華納威秀o個度的上閤屋食自助餐,http://www.jogoya.com.tw/
雖然我覺得佢比初開時差左,但係若果拆得o既不妨一試。
加住再行下百貨、書店,咁又悠悠閒過一日。
旅遊書 我推介梁望峰本台北遊盪攻略,入面介紹的一些都幾true.

首頁

尾頁

跳至