跳至

首頁

尾頁

洋房

有關唐氏綜合症

經羊水測試後, 主診E生給我這麼壞消息, 我極度傷心, 怎麼辦?

大宅

Re: 有關唐氏綜合症

乜野消息呀? 唔好自己嚇自己啦

公爵府

係啦, 問清楚, 或者出去私家看下, 取多個2nd opinion

侯爵府

係咪個風險好高? 你會唔會考慮搵多個醫生驗多次? 如果會就快d. 唔好太傷心住!

missconnie 寫道:
經羊水測試後, 主診E生給我這麼壞消息, 我極度傷心, 怎麼辦?

大宅

找多一個醫生檢查啦, 要盡快呀!!
如結果一樣, 你應該盡快決定生唔生佢出來, 因為好大責任架. 我同老公之前都有傾過, 有問題的話, 會唔要, 長痛不如短痛, 對嗎???
當然, 希望你個結果係出錯, 另一個e生話無事就好啦,
唔好唔開心啦, 我都明白是好心痛的....好好保重...

複式洋房

可尋求專業社工協助, 香港唐氏綜合症協會電話:
2718 7777

侯爵府

missconnie:
無論你既決定係點, 我地都會支持你架!!多d上里同我地傾下喇!!

大宅

抽羊水同絨毛球都係確診, 再唔係睇機會率架啦, 不如你再做多一次啦, 都中, 你先去考慮下一步啦

別墅

請問我冇做oscar...醫生又冇講過關於呢方面

大宅

其實 oscar 都只係睇下你個b會有唐氏既%有機多者,

我有朋友24歲, 而且家族都冇人有過, 佢都冇check.

所以, 唔一定係有問題, 我做, 都係想餘下既日子唔駛擔心者..

洋房

我已經把「他」帶走了, 這樣的決定實在令我太傷痛, 殘酷...
還覺得自己罪大惡極, 很對不住「他」

公爵府

好媽媽勳章

唔好咁傷心了, 你做得呢個決定, 一定係考慮得好清楚, 衡量過呢個係對幾方面都最好的方式, 係咪?

換個角度睇, 而家咁多媽咪識得做唐氏測試, 即係話香港唐氏BB會愈來愈少; 佢地而家已經好多時受歧視, 第日人少咗聲音少咗, 力量弱咗, 資源可能更少, 唐氏bb的父母可能仲唔好過, 或者更後悔帶佢黎呢個世界!

別墅

不要太傷心. 三年前, 我有一位同事起初也滿懷開心的告訴我們他的喜訊, 數月後才知道bb原來有down's 的 risk, 他倆決定放棄bb, 跟著他的太太以中醫中藥調理身體約大半年. 去年年中, 他們第一個結晶品出世. 直到最近, 有舊同事告訴我, 他於今個月即將成為第二任daddy 啦. 真係有心有力, 兩年抱兩

至於我去年都miscarriage過. 醫生告訴我數月後, 又可再造人. 所以不開心了兩天. 跟著我又去旅行, 又轉工, 又讀書, 又再去旅行; 不知多忙. 最後在不知不覺間又有了. 我並不是一個很樂觀的人, 不過我深信上天會在適當時間給最好的東西給你. 無論是苦是sweet, 都是對我們有益的.

大宅

現實往往是殘酷的 :-( 但勉強要把他帶來呢個殘酷的世界, 我亦令願把他帶走 痛一次總好過將來大家一齊痛苦. sorry!! 請原諒我的發表, 但真的希望你快快養好身體, 與你先生再一同努力吧!!

男爵府

你好! 請問你驗血的結果的百分比是多少? 因我都要去驗羊水呀! 是醫生建議的, 我好驚個b.......心急人

男爵府

好媽媽勳章

Mbaby , hello,

我想問下以下....醫生建議你要去驗羊水,是政府/私家醫生呢? 建議之前有沒有同你量友度頸皮厚度? 抽血是否化驗? 是否需要抽羊水? 你現在幾多週 ???
我看政府醫院, 以上測試也做了, 出來結果是不建議抽羊水,

Mbaby 寫道:
你好! 請問你驗血的結果的百分比是多少? 因我都要去驗羊水呀! 是醫生建議的, 我好驚個b.......心急人

首頁

尾頁

跳至