家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

易潔鑊 vs 不锈鋼鑊

我想買一隻新的煮食鑊,想知道那一款較好無容易清潔?
We live by faith, not by sight............

男爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

Re: 易潔鑊 vs 不锈鋼鑊

易潔鑊易洗和輕D

民房

兩種鑊都各有好壞,不過易潔鑊較輕和容易清洗,但不耐用。

子爵府

畀面勳章

其實不銹鋼鑊,只要趁熱洗,就唔難清潔

別墅

本人易潔鑊和不锈鋼鑊都用過, 但我現在用的是生鐵鑊.

第一次買回來的是易潔鑊, 清潔真的非常方便, 但是要留意千萬不要煮有殼的海鮮, 因為這樣我就要再買一個新的(因為花了的易潔鑊煮出來的食物會對人體有害), 及再買一個不锈鋼鑊回來, 而不锈鋼鑊只是用來煮有殼的海鮮, 後來請了工人, 不知她用了甚麼把我新買回來的易潔鑊弄花了 又要再買過, 不過今次我買回來的是生鐵鑊, 那麼我不用全放兩隻鑊, 及好洗好用, 我最開心是可以煎出"loan"邊荷包蛋(不過真是重些的).

複式洋房

芬姨草 寫道:
兩種鑊都各有好壞,不過易潔鑊較輕和容易清洗,但不耐用。
為了方便我兩種鑊都有買!
When life gives you lemons, make lemonade.

大宅

2019勳章

我用開不锈鋼鑊,但近來發現煎煮時好容易燶,唔知係咪用得太久。

多謝各位的意見,我會再想想。

We live by faith, not by sight............

子爵府

畀面勳章

pionachang 寫道:
我用開不锈鋼鑊,但近來發現煎煮時好容易燶,唔知係咪用得太久。

多謝各位的意見,我會再想想。

應該係火太大,夠熱要將爐火收細啲,唔係好容易濃

大宅

醒目開學勳章

我覺得美X隻陽極鑊幾好,輕身唔易濃,而且又省得,當然炒蟹都無問題啦,我用佐都有4年啦,依家連家姐同媽咪都轉用佐,都話唔錯。

大宅

我兩種都買, 易潔鑊用來煎野,不锈鋼鑊用來炒餸

首頁

尾頁

跳至