跳至

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

就黎45日了,仲未同BB改名!狗女BB有咩筆劃要注意。

BB就黎45日了!我仲未為BB改好名,你地改左未呀!
我知改名要睇咩五行欠乜,請問知唔知今年狗年,BB改名有咩要注意,大家比小小意見參考下。

別墅

Re: 就黎45日了,仲未同BB改名!狗女BB有咩筆劃要注意。

我是比黃大仙個炬仔改, HK$500, 因一直睇佢也很準

別墅

2019勳章

Re: 就黎45日了,仲未同BB改名!狗女BB有咩筆劃要注意。

練小B 寫道:
我是比黃大仙個炬仔改, HK$500, 因一直睇佢也很準

$500係咪淨係比一個名你!會唔會有幾個比你自己簡一個架。如果佢改左個個我唔鐘意,咁咪冇左$500

公爵府

How about 炬仔's father?? I plan to consult his father, who is better?

別墅

我都想炬叔幫BB改名, 但他已退休 !! :cry:

大宅

shuuenki 寫道:
我知改名要睇咩五行欠乜,請問知唔知今年狗年,BB改名有咩要注意,大家比小小意見參考下。

我就問了我的師父改名的問題,他說今年生的bb唔可以用個"樂"字,特別係舊曆7月的bb,因為佢會好容易"蚊憎"會唔係咁好湊喎,所以原本打算用"樂瑤"個名都要取消了~

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

yoyoko 寫道:
[quote]
shuuenki 寫道:

我就問了我的師父改名的問題,他說今年生的bb唔可以用個"樂"字,特別係舊曆7月的bb,因為佢會好容易"蚊憎"會唔係咁好湊喎,所以原本打算用"樂瑤"個名都要取消了~[/quote]

我陀大仔時都想過如果係女叫樂瑤但呢個名真係周街都有人叫

我老豆識睇風水命格,五行欠乜係要睇bb出世時的時晨8字,我女就火重要改水,金,土部首的字,所e改"陳潁堯"
不過我問我老豆係咪一定要改2個字都有,水金土部首,因為之前我鐘意呢個"瑤"字多d,我老豆就話無所為,改名係人心理上好過d,條命生得好改咩都咁好,所e佢成日叫我簡開刀,可e擇個好時晨比bb出世,不過有邊個父母唔想自己仔女好架!所e我最終都係改有水土部首,但要比幾百蚊~千幾蚊人改名就太貴了

別墅

有冇人知道羅出世紙有冇得好似換身份證咁,有綱上預約 ??

大宅

我都係去黃大仙改名,不過係我自己睇左改名書改左再比佢睇吓啱唔啱bb囉~

首頁

尾頁

跳至