自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

酒店尾房是否一定有鬼

去旅行住酒店要注要什麼, 尾房是否一定有鬼

別墅

Re: 酒店尾房是否一定有鬼

唔好住尾房,對住lift門都唔好,隔離係樓梯又唔好

複式洋房

最好可免則免
fred媽媽 寫道:
去旅行住酒店要注要什麼, 尾房是否一定有鬼

男爵府

好媽媽勳章

住酒店尾房冲涼時D水力冇錦勁

洋房

我淨係知d人話入房前要敲門, 睇下有無本聖經擺係枱面, 話如果打開左既話, 千祈唔好住, 話因為好猛先要揭開本聖經喎. 但係尾房有無鬼我真係唔知呀.

我試過有一次跟團去泰國旅行, 個bell boy無敲門就開門俾我入房. 仲要五日四夜內其中三晚都住尾房. 唔知係我爛瞓定咩呢, 我又無遇到任何怪事喎.

侯爵府

我住過尾房, 雖然無事發生, 但成晚瞓唔著.
我好怕住酒店架, 我係膽小鬼!!!

珍珠宮

1. 入房前敲門, 講聲"唔好意思, 借宿一宵架姐!!" (如果識得講當地語言黎講就更好!)
2. 入房時要側身, 等d好兄弟可以有位出黎!!
3. 見到有聖經既房, 可以換就換, 冇房換就記得千祈唔好"順手, 好心" com埋本聖經, 因為佢開得呢頁, 一定有佢既道理!!
4. 廁所燈長著
5. 鞋唔好對住床, 要踢散佢, 又或一正一反咁放(方向, 例如向房門同唔向房門)
6. 裝下床下底, 如果見到有香, 一定一定一定要換房, 冇房就去第2間住, 因為係超猛既房先會係床下底放香既!!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

複式洋房

princemami 寫道:
我淨係知d人話入房前要敲門, 睇下有無本聖經擺係枱面, 話如果打開左既話, 千祈唔好住, 話因為好猛先要揭開本聖經喎. 但係尾房有無鬼我真係唔知呀.

我試過有一次跟團去泰國旅行, 個bell boy無敲門就開門俾我入房. 仲要五日四夜內其中三晚都住尾房. 唔知係我爛瞓定咩呢, 我又無遇到任何怪事喎.

我覺得, 間房有冇野, bell boy都略知一二
有一次, 我大陸工幹, 租房住, 佢比左間尾房我, 一入去已經覺得唔罪財, 免強住左一晚, 雖然無睇到d乜(因為成晚都合埋眼, 唔敢睜開眼怕見到唔乾淨既野), 但係成晚寧黎寧去, 完全訓唔到.....第二日bell boy主動問我, 訓得好唔好, 知道lai曬野啦....即刻轉房啦

結果轉房後就無事啦

珍珠宮

kaka2004 寫道:
[quote]

有一次, 我大陸工幹, 租房住, 佢比左間尾房我, 一入去已經覺得唔罪財, 免強住左一晚, 雖然無睇到d乜(因為成晚都合埋眼, 唔敢睜開眼怕見到唔乾淨既野), 但係成晚寧黎寧去, 完全訓唔到.....第二日bell boy主動問我, 訓得好唔好, 知道lai曬野啦....即刻轉房啦

結果轉房後就無事啦[/quote]

梗係知啦!! 連我個妹只係做frontdesk都知道邊間房lai過野!!!

複式洋房

以後租房都係直接問佢比間乾淨既房黎...吧啦
小寶貝兒 寫道:
[quote]
kaka2004 寫道:
[quote]

結果轉房後就無事啦[/quote]

梗係知啦!! 連我個妹只係做frontdesk都知道邊間房lai過野!!! [/quote]

別墅

[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/95.gif[/img][img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_924.gif[/img]
van ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

洋房

但我又試過幫老細去一間本港四星級酒店參觀房間, 先決定係咪幫個客reserve.

個housekeeping manager解釋話入房前敲門, 個用意其實係check下間房有無人先, 驚有時front desk做漏or做錯野, 俾錯左間有人occupied既房佢, 開錯門入左去見到d唔應該見到既事會唔好意思喎.

洋房

若然本聖經是放在抽屜裏,沒打開的, 有問題嗎 ?
小寶貝兒 寫道:
1. 入房前敲門, 講聲"唔好意思, 借宿一宵架姐!!" (如果識得講當地語言黎講就更好!)
3. 見到有聖經既房, 可以換就換, 冇房換就記得千祈唔好"順手, 好心" com埋本聖經, 因為佢開得呢頁, 一定有佢既道理!!
4. 廁所燈長著
5. 鞋唔好對住床, 要踢散佢, 又或一正一反咁放(方向, 例如向房門同唔向房門)
6. 裝下床下底, 如果見到有香, 一定一定一定要換房, 冇房就去第2間住, 因為係超猛既房先會係床下底放香既!!!

珍珠宮

好媽媽勳章

但我又試過幫老細去一間本港四星級酒店參觀房間, 先決定係咪幫個客reserve.

個housekeeping manager解釋話入房前敲門, 個用意其實係check下間房有無人先, 驚有時front desk做漏or做錯野, 俾錯左間有人occupied既房佢, 開錯門入左去見到d唔應該見到既事會唔好意思喎.

呢個係好聽的講法啫. 其實用意真係通知那些好兄弟一聲.
我跟d地產agent去睇二手樓/租盤時, 如果係鎖匙盤, 佢都都會按門鈴先. 其實用意都係一樣.

珍珠宮

ok既, 我聽d人講冇打開可能只係擺設既一種, but 如果唔放心, 就換啦!! 我細個時去雲南, 間房有聖經但冇打開, 我地都都冇為意, 照訓, 又冇野喎~~
話時話, 妳8字重唔重? 如果重, 其實唔使驚, 因為多數都搞唔到妳!

fred媽媽 寫道:
若然本聖經是放在抽屜裏,沒打開的, 有問題嗎 ?[quote]
小寶貝兒 寫道:
4. 廁所燈長著
[/quote]

複式洋房

係定啦, 懶係講得好聽之麻.....

洋房

wa~ 原來俾唔俾d野搞到係關八字事架? 點樣可以知自己八字重唔重架? 我想知呀.. 如果重, 係咪即係可以話百無禁忌, 咁去邊度玩都無有怕啦

珍珠宮

wa~ 原來俾唔俾d野搞到係關八字事架? 點樣可以知自己八字重唔重架? 我想知呀.. 如果重, 係咪即係可以話百無禁忌, 咁去邊度玩都無有怕啦

查通勝啦!! 裡面有一part係計8字有幾重架~~ 仲會有埋一首詩, 講呢一生係點架添~~
首詩我覺得幾中架, 話我一生庸庸碌碌, 冇發達, 但係一生有貴人照住, 衣食足!! 咁就夠啦!! 我份人真係冇乜大志架~~ 有得食, 有得訓, 得閒去下旅行, 同老公行下街, 想買少少野就唔會話買唔起~~ 夠架啦~~ 我份人好知足既~~

又唔可以話百無禁忌既, 即係大家會相安無事囉~~ 唔通我持住8字重就去了d好兄弟咩!! 到時 lai 野就大鑊!!

補充多少少, 即係好似打機一樣, 睇妳level高定佢level高之麻~~

大宅

我其實比較喜歡尾房,如果近走火門更好。比起鬼怪,我覺得火警冇得走更可怕,還有吵鬧的住客也很討厭。

酒店的聖經,我通常臨睡前會看,還看得津津有味哩。以前自己帶聖經,現在間間酒店都有,感覺很方便。

laughin' to keep from cryin'

水晶宮

畀面勳章

你講既係稱骨係嘛?! 我亞媽都幫我稱過,我d骨好重架~
真係幾準架~
小寶貝兒 寫道:

查通勝啦!! 裡面有一part係計8字有幾重架~~ 仲會有埋一首詩, 講呢一生係點架添~~

首頁

尾頁

跳至